kultúra

szerkesztés

16 budapesti nevezetesség, amely a brit királyi családot is lenyűgözte

Szerzők

  • Nick Robertson

2015. 05. 26. 2:00

Nagy-Britannia első számú családjának tagjai is időről időre meglátogatnak minket. Összegyűjtöttük, hogy a kék vérű brit királyi família mely tagjai bukkantak fel a közelmúltban nálunk, és utánajártunk az utazásaik izgalmas részleteinek is.

Fotó: Pinterest - We Love Budapest

Károly herceg és Diána walesi hercegné

1/5

1990 májusában Sarolta hercegnő apai nagyszülei a magyar főváros több népszerű látványosságát is meglátogatták. Chuck és Di először a Hősök terére ment, utána megtekintette a Nemzeti Múzeum műalkotásait, majd sétát tett a Duna-korzón. Míg Károly a Parlamentben politikusokkal találkozott, Diána egy brit divatról szóló kiállítást nézett meg az Iparművészeti Múzeumban. Két évvel később, amikorra a hercegi pár házassága már válságba jutott, Diána a nővérével jött Budapestre: egy operaházi gálaelőadáson vettek részt, később pedig a Pető Intézetet is felkeresték (a hercegné már 1990-ben is járt itt), hogy felvidítsák az ott foglalkoztatott mozgássérült gyerekeket.

Fotó: Pinterest - We Love Budapest

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg

2/5

A brit uralkodó és férje 1993 májusában tett hivatalos látogatást Budapesten. Egyik első útjuk az Operába vezetett, ahol természetesen az eredetileg a Habsburgok számára fenntartott királyi páholyból tekintették meg az előadást. Őfelsége és az edinburgh-i herceg a budai Várban a Széchényi Könyvtárban is járt, ahol megnézett számos ott őrzött történelmi dokumentumot. Állítólag Fülöp herceg a magyar út alatt sütötte el egyik legnagyobb mondását, amikor a magyar konyha legkevésbé sem diétás jellegére utalva így szólt egy brit turistához: „A derékméretéből ítélve nem lehet itt túl régóta.”

Fotó: Wikipedia/Budapest Airport

Beatrix hercegnő

3/5

Bulvárhírek nélkül semmit se érne egy brit királyi családról szóló cikk. A Daily Mail egyik írása szerint Beatrix hercegnő állítólag 2008 szeptemberi budapesti magánlátogatása alkalmával kisebb felfordulást okozott, hiszen miután magyar rendőri kísérettel utazott a belvárosból a Ferihegyi repülőtérre, és ott a VIP Celebi Lounge-ban várta meg a gépe indulását, és úgy hagyta el az országot, hogy egyik szolgáltatásért sem fizetett – később mindezért a hercegnő anyja ezer fontos számlát kapott a magyar hatóságoktól. Hogy az állítólagos botrány óta új dizájnt kapott Celebi Lounge-ban a történtektől függetlenül szívesen látnák-e újra Beatrixet? Az már más kérdés...

Fotó: Wikipedia

Károly herceg és Kamilla cornwalli hercegnő

4/5

2010 márciusában Károly herceg újra ellátogatott Budapestre, ezúttal második feleségével, Kamilla cornwalli hercegnővel. A hercegi pár csodás városi panorámával színesített gálavacsorán vett részt a Várnegyedben, a Sándor-palotában – ahol Károly saját magyar őséről is említést tett –, majd bejárta a , gyertyagyújtással emlékezve meg a holokauszt magyar áldozatairól. A herceg tett egy rövid kiruccanást Szentendrére, hogy az ottani Skanzenben megismerje a magyar népi hagyományokat és népművészetet, és persze egy klasszikus kőpincébe is betért megkóstolni néhány jó magyar bort.

Fotó: Steve Grogan Photography

Mihály kenti herceg és hercegné

5/5

Erzsébet királynő unokatestvéreként Mihály kenti herceg időnként képviseli a királyi családot különböző eseményeken, és emellett az üzleti világban is sokat forog. A közelmúltban, Sarolta hercegnő születésekor a herceg és felesége (aki magyar nemesi család leszármazottja) épp Magyarországon tartózkodott a Golden Eagle Danube Express luxusvonat első útjának alkalmából. A történelmi Királyi várótermében tartott fogadás után Mihály herceg személyesen vezette a vonatot húzó gőzmozdonyt a Vasúttörténeti Parkig, ahol a hercegi pár megcsodálta a MÁV Nosztalgia által karbantartott régi vagonokat és mozdonyokat.

Hasonló tartalmak

Admin mode