Keresés EN

Szentendrére kirándulni egy életérzés, a budapestiek is kedvelnek ott turistáskodni, de talán kevesen tudnak róla, hogy érdemes konkrét útitervvel is nekiindulni az útnak, ugyanis olyan dolgokat rejt, mint a 2000 éves hagyományt életben tartó papírmalom, a Vinczemill. A családi vállalkozás már közel negyven éve őrzi egy kihalófélben lévő szakma, a papírmerítés hagyományait, miközben olyan művészekkel működik együtt, mint Aknay János, feLugossy László, ef. Zámbó István vagy drMáriás. A Bükkös-patak partján található papírműhely és galéria láttán olyan érzésünk támad, mintha csak kifelejtették volna a Skanzenből. A műhelyben érdekes munka folyik: 200 éves aranyozó prés, steampunk megjelenésű, szintén évszázados karos vágó, orsós prés, egy klisékészítő gép és egyéb szerszámok várják, hogy csodás alkotások szülessenek a stószokban álló, kézzel készített merített papírokon. Mintapéldányokba, könyvekbe, művészeti albumokba kaphatunk itt betekintést, de itt foglalkoznak diplomamunkák bekötésével és meghívókészítéssel is. A Vinczemill egyben galéria is, minden hónapban más felkért művész alkotásaival találkozhatunk. A hely lelke a manufaktúra alapítója Vincze László, aki a Könnyűipari Műszaki Főiskolán papírmérnökként végzett, gyakorlatot pedig a Szentendrei Papírgyárban szerzett. A papír szeretetéből 1985-ben alapította a Vinczemillt, első ügyfelei pedig az Országgyűlés Hivatala és az Országos Széchényi Könyvtár voltak. Sőt ma már tőlük rendeli a papírt okleveleihez, kitüntetéseihez a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Levéltár és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, sőt munkáik megtalálhatók a Tokiói Papírmúzeumban, a Bécsi Levéltárban és a Gutenberg Múzeumban is. A tudás pedig már többgeneráción is átível, mert László megfertőzte a papír iránti szenvedélyével a fiait is, így már családi szinten foglalkoznak vele. A manufaktúrát laikusként és művészként is érdemes felkeresni, hiszen mindkét nézőpontból érdekes és hasznos élmény lehet egy értő és okos szakmai hozzáállással találkozni egy olyan szakmában, amit már tényleg nagyon kevesen művelnek.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

IN TOWN Hotpot

A kínai gasztronómia sharing conceptjeként ismert hot potjáért nem is kell messzire menni, hiszen a kőbányai Monori Center az egyik legautentikusabb étteremmel mutatja meg a kínai ételek sava-borsát.

Shopping

Judapest Store

Az autentikusan a Kazinczy utcában található Judapest Store egy zsidó tematikájú, Budapestet fókuszba helyező bolt.

új hely Gasztró

David's Kitchen

A belváros legújabb helyére, a David's Kitchenre mondhatjuk, hogy pékség, azonban az nem fedi le teljesen a valóságot. A Klauzál téri üzlet esetében az angol bakeshop sokkal inkább kifejezi azt, hogy itt a remek kovászos kenyerek és pékáruk mellett más is kapható.

Gasztró

Tantuni House

Aki a gíroszt szereti, az minden bizonnyal szeretni fogja a tantunit is, az autentikus török street foodot, amelynek Budapesten a Tantuni House az otthona.

Neked ajánlott

A