Sokszor hisszük, hogy már mindent tudunk Szentendréről, ám a kisváros mindig tartogat meglepetéseket. Az egyik a Bükkös-patak partján található Vinczemill, ahova a legegyszerűbb talán a Skanzenben tett látogatás után benézni. A családi vállalkozás már közel negyven éve tartja életben egy kihalófélben lévő szakma, a papírmerítés hagyományait, miközben olyan művészekkel működik együtt, mint Aknay János, feLugossy László, ef. Zámbó István vagy drMáriás.

Ha szeretnénk összeszedni, mi minden vár bennünket Szentendrén, akkor nem cikket, hanem könyvet írnánk, a bájos kisvárosban ugyanis egymást érik a látnivalók. Talán ezért is van, hogy eddig elkerülte a figyelmünket a Vinczemill papírműhely és galéria. A helyszín annyira hangulatos, mintha csak kifelejtették volna a Skanzenből, egyébként is a közelében, a Bükkös-patak partján található, érdemes egyszerre meglátogatni a két helyet.

A patak fölötti vékony utcácskában lévő parasztház a kis malomkerékkel mintha egy meséből lépett volna elő. 

A kertben lugas, a művész ismerősöktől származó szobrok és a hosszú tornác tudatja a belépővel, hogy itt bizony nem akármilyen munka folyik. A műhelybe lépve ez az érzés még inkább erősödik bennünk, 200 éves aranyozó prés, steampunk megjelenésű, szintén évszázados karos vágó, orsós prés és egy valamivel újabb, ránézésre a 70-es évekből származó klisékészítő gép is várja, hogy munkába álljon, és csodás alkotások születhessenek újra a stószokban álló, kézzel készített merített papírokon.

Polcokra halmozva láthatjuk a mintapéldányokat azokból a csodás könyvekből, művészeti albumokból, amik az évek alatt itt születtek, de diplomamunkák kötését, meghívók készítését is vállalják. A művészekkel való kollaboráció is folyamatos, drMáriás, Aknay János, feLugossy László vagy éppen Kányádi Sándor, a fiatalabb generáció képviselői közül pedig például Herbert Anikó munkáit találjuk meg a különböző alkalmazott grafikai alkotások, díszes csomagolások, oklevelek mellett. A hely galériaként is funkcionál, a különleges környezetben, a gépek között minden hónapban más, a Vinczemill által felkért művész alkotásait tekinthetjük meg.

December elejéig például Magyarósi Éva Tisztán látni című kiállítását láthatjuk. A sokoldalú alkotót leginkább az animációs filmek világából ismerhetjük, de filmes és színházi díszleteket is tervez. Itt kiállított alkotásait különleges módszerrel készítette, egy festéknyomó párnára helyezve rajzolt selyempapírra, majd ezeket a rajzrészleteket merített papírra kasírozta, főbb témáit a lélek rejtelmei és a sokrétű emberi kapcsolódás lehetőségei adják. A kiállításon a grafikák mellett festmények és animációs filmek is láthatók.

A manufaktúra alapítója Vincze László, aki a Könnyűipari Műszaki Főiskolán papírmérnökként végzett, gyakorlatot pedig a Szentendrei Papírgyárban szerzett. A papír iránti érdeklődése tehát már adott volt, ezt csak megerősítette egy bázeli papírmúzeumról látott film és egy Velké Losinyban tett látogatás, ahol teljesen magába szívta a papírmerítés mestersége. Olyannyira, hogy papírgyári munkája mellett vasútépítésen is állást vállalt, így indíthatta el első saját cégét, ahol újjáélesztette a 2000 éves technológiát.

Energikusan és hittel látott neki termékei terjesztésének és bemutatásának is, ha kellett, a Parlament ajtaján kopogtatott, vagy az angol királyi családnak küldött üzenetet, így hát az 1985-ben alapított Vinczemill első ügyfelei az Országgyűlés Hivatala és az Országos Széchényi Könyvtár voltak. Mára pedig tőlük rendeli a papírt okleveleihez, kitüntetéseihez a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Levéltár és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is. Munkáik pedig megtalálhatók a Tokiói Papírmúzeumban, a Bécsi Levéltárban és a Gutenberg Múzeumban is.Az angol királyi családtól pedig még köszönőlevelet is kaptak. Az elismerések mellett rendszeresen segítik a könyv- és a papírrestaurátorok munkáját is.

A manufaktúra ma már családi keretben működik, 

hiszen Vincze László fiait, Mátét, Kristófot és Lőrincet is megfertőzte a merített papír szeretetével. A közgazdász Máté a Vinczemillnél a partneri kapcsolatokkal foglalkozik, új ügyfeleket kutat fel, míg Kristóf inkább a gyártásból veszi ki a részét. A műhely, ahol a merített papír készül, Fedémesen van, Vincze László nagyapja XIX. század végén épült szülőházát vásárolta vissza és újította fel erre a célra. A növekedés náluk folyamatos, de nem tart a végtelenségig, a kis manufaktúra 12 dolgozónak biztosít munkát.

A merített papír manapság reneszánszát éli. 

Fokozatosan fedezzük fel, hogy milyen különleges hangulatot kölcsönöz ez az anyag a legkülönbözőbb alkotásoknak, mennyi mindenre használható, rengetegféleképpen variálható. A műhelyben, az aranyozott, vágott szélű, tea segítségével antikolt vagy éppen kakaóbabhéjjal készült egyedi papírok között nézelődve, olyan érzésünk támad, hogy nemcsak az évezredes kínai technológia, hanem a lassanként feledésbe merült művészek és mesterek közötti kapcsolat is újjászületik a különböző alkotókkal, grafikusokkal való együttműködések során. Az értő és okos, egymás tudását tisztelő szakmai hozzáállás pedig éppen úgy hozzátartozik ehhez a manufaktúrához, mint a papír szeretete és a többgenerációs tudás.

Címkék

Elérhetőségek

Vinczemill 2000 Szentendre, Anna utca 16. Facebook-oldal Weboldal