A Gresham-palotába budapestiként is óriási élmény besétálni, főleg, ha olyan, előre megfontolt szándékkal megyünk, mint a Herendi teadélután. Herendi porcelánon tálalt miniszendvicsek, édes pogácsák, sütemények és gőzölgő tea. Mellé zongoraszó és a bohém Budapestet idéző légkör – hát valahogy így lehet feldobni egy esős (vagy nem esős) őszi napot. De az élményt ajánljuk télre, nyárra, randira, karácsonyra is – mondjuk is, hogy miért.

Nincs az a probléma, amit egy csésze tea ne tudna megoldani – vallják a britek, és mi egyet kell hogy értsünk. Főként, ha a tea olyan falatokkal és környezettel társul, mint a Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapestben. Az 1906-ban épült Gresham-palota a város egyik legszebb szecessziós épülete, egy közös műemlékünk, ami ugyanúgy nyitva áll a helyiek, mint a turisták előtt – ahogy ezt egy korábbi interjúban a szálloda távozó ügyvezető igazgatója is kiemelte.

Mi is jártunk már itt, a pávákkal díszített kovácsoltvas kapuk mögött, szállodatesztenszívvadászatonkoktélozáson a Múzsa bárban és a Kollázs Brasserie & Barban, de még mindig nem értünk a sor végére. Most teadélutánra érkeztünk, és bár ez egy brit hagyomány, szerintünk mindenkinek ki kéne próbálnia egyszer.

A teadélután (afternoon tea) egy brit étkezési szokás és társasági esemény, ami az 1800-as években terjedt el az arisztokrácia köreiben, és máig fennmaradt. Hagyományosan délután 3 és 5 között zajlik: ilyenkor teát és könnyed falatokat szolgálnak fel, például szendvicseket, scone-t (kis édes pogácsa) lekvárral és tejszínnel, valamint süteményeket, amiket a társaság tagjai beszélgetés mellett fogyasztanak el.

Persze az élmény arra is szuper, hogy a Bridgertonba képzeljük magunkat. De a Gresham-palotában felszolgált verzió emellett még több okból is különleges. Egyrészt a tálaláshoz használt herendi porcelánkészlet párját a Buckingham-palotában találjuk – a Royal Garden-kollekciót Vilmos herceg és Katalin hercegné kapta nászajándékba. Másrészt a teánkat az épület átriumában kialakított MÚZSA bárban kortyolhatjuk el, ami elnyerte már az Európa legkiválóbb bárdizájnja címet is.

Régóta tart a jó kapcsolatunk a Herendi Porcelánmanufaktúrával. Ezért is szervírozzuk benne az afternoon tea-t, sőt, ez teljesen ugyanaz a vonal, mint a Buckingham-palotában. Már amennyire lehet ugyanaz, hiszen minden egyes darab egyedi. Nagy megtiszteltetés tálalni bele és dolgozni vele, és nyilván kicsit kézremegős is, mert amit eltörünk, pótolhatatlan. A Múzsa esti szervizére egyébként készült egy egyedülálló kollekció, amit sehol máshol, még a Buckingham-palotában sem lehet fellelni – mesélte Győrffy Árpád, a szálloda Bocuse d′Or Hungary díjas executive chefje.

És hogy mi is érkezik a meseszép, kézzel festett porcelánon? A pontos kínálat szezononként változik, de ami biztos, hogy sós falatok (3-féle miniszendvics), hagyományos scone-ok (édes pogácsák) és teasütemények kerülnek a háromemeletes tálra, amit ilyen sorrendben ajánlott fogyasztani. Ha mostanában mentek, a szendvicsek között lesz füstölt lazacos-uborkás (pisztrángkaviárral és kaporral), tojásos-majonézes (mustárral) és füstölt marhahúsos (tormával és retekkel). 

A scone-ok mellé devonshire-i tejszínkrémet, vérnarancsdzsemet és klasszikus citromkrémet kínálnak, de mivel a briteket is megosztja, hogy a krém vagy a dzsem kerüljön előbb a pogácsára, csak diszkréten merünk mutogatni az előbbi felé. A sütemények a KOLLÁZS patisserie-ből érkeznek – az ottani finomságok miniváltozatai –, ami önmagában minőséggarancia. És ezt csak megerősíteni tudjuk, a Gresham-szelet csokimousse, pekándió, maracuja triója robban a szájban, a Paris–Brest – mogyorópralinéval és karamellizált mogyoróval – nemcsak a távozó szállodaigazgató, de a mi kedvencünk is lett, a St. Honoré pedig a sós karamell imádóinak lesz aranyérmes.

A teaválasztékban klasszikus English Breakfastet és Earl Greyt, de karácsonyízű Masala Chait is találunk, de egyáltalán nem kell ragaszkodnunk a feketéhez. Választhatunk oolong, zöld, fehér, herbál- vagy gyümölcsteát is. Sőt, felárért Bellini koktélt (prosecco és őszibarackpüré) és egy pohár pezsgőt is kérhetünk, ha igazán megadnánk a módját az élménynek.

Teázás közben szól a zongora vagy a hárfa, és felváltva csodálhatjuk a herendi porcelán aprólékos, kézzel festett és az épület meseszép szecessziós részleteit. December 1-től érkezik a karácsonyi menü, amibe olyan ünnepi specialitások is kerülnek, mint a ministollen és a kuglóf vagy a sütőtökös scone, na meg pezsgő. Habár ez az élmény lényegesen drágább egy klasszikus kávé-süti párosnál, jóval többet is kapunk – nem beszélve arról, hogy tökéletesen működik például élményajándékként.

Azt gondolom, egy komplex élményben részesül az, aki eljön hozzánk egy Herendi teadélutánra. Már csak a Gresham-palota miatt is érdemes asztalt foglalni, ráadásul ennek a passzázsnak, ahol a tea felszolgálásra kerül, van egy Budapesten is egyedülálló atmoszférája. A teaszelekciónk is önmagáért beszél. Tulajdonképpen a teadélután egészében fellelhető egy csapatmunka, ami megnyilvánul a szervizben, az én oldalamról a fingerszendvicsekben, Szűcs Árpád pastry chef [az Év Éttermi Cukrásza elismerésben részesült a 2024-es Dining Guide Év Étterme Gálán – a szerk.] oldaláról a süteményekben, Ledinger Carmen részéről pedig a zenei programban, ami nemcsak zongorajáték, hanem hárfa is szokott lenni – mondta Győrffy Árpád.

A teadélután szombaton és vasárnap délután 3-tól 6-ig érhető el, az ára 18 900 Ft/fő. Itt tudtok asztalt foglalni.

(Borítókép: Four Seasons Hotel Gresham Palace Budapest)

Címkék