Volt idő, nem is olyan rég, mikor nem volt minden sarkon hummusz vagy vega étterem, és ha valaki húsmentesen akart étkezni, két opciója volt: rántott gomba vagy rántott sajt. Hogy ebben az időszakban szerettünk-e bele ebbe a magyar, a cseh és a szlovák konyhára jellemző fogásba, vagy a nosztalgia hajt minket, azt nem tudjuk, mindenesetre a rántott sajtnak még ma is komoly kultusza van.

Az idők azonban változnak, a legtöbb étteremben van már változatos vega vagy vegán fogás – ezzel pedig a rántott sajt lejtmenetbe került. A korábbi, helyben panírozott, frissen sütött rántott sajtok helyett egyre több helyen jelent meg a mirelit rántott sajt, majd a különböző, sajtot sosem látott készítmények kaptak panírkabátot, ma meg már ott tart a világ, hogy a legtöbb kifőzdében a mikróba csapják rendeléskor a gumis, rágós élelmiszer-származékot, amit csak a túlcukrozott tartármártásnak köszönhetően lehet lenyelni. A jó rántott sajt hiánycikk lett, pedig alkalmanként igazi, gyerekkorizű comfort food lehet, ami megérdemli, hogy jól készítsék el.

Buja Disznó(k)

Bíró Lajos rántotthús-mennyországa a Hold utcai piacon kezdte a karrierjét, de 2020-ban átköltözött a Fény utcai piacra, ma pedig már több helyen is megtalálható a városban, például a Hello Budában vagy az ODA-ban, de a napokban nyit a pesti egységük a Gozsdu Udvarban. A hibátlan disznóságok mellé jó érzékkel bekerült a lallipop is, a Bíró Lajosról elnevezett rántott sajt is. A 2 db, pálcikára tűzött rántott sajt mindent magában foglal, ami a jó rántott sajthoz kell: ropogós pankobunda, nyúlós-olvadós, nem fojtós sajt. Alapnak Bíró Lajosék egy osztrák márkát választottak, de a panír a különböző konyhákon kerül rá. A tálaláshoz jár a házi tartár és valamilyen zöldség is: kaptuk már zöldsalátával, de káposztaszálakkal is. A Buja Disznó(k)ban nincs rizs, de a sült krumpli legalább olyan jól megy hozzá, mint az osztrák krumplisali vagy a majonézes cékla.

  • Ár: 3800 Ft
  • További infó itt

Róma Ételbár

Az egyik legsikeresebb újranyitás volt, mikor a legendás Rómát a zárás után 2 évvel, a Covid előtt pár perccel ráncfelvarrta Andrusch Dani. Az új Rómában Cica is helyet kapott  mint háziasszony –, de abban is segítette a Róma újjászületését, hogy megosztott a régi recepteket az új staffal. Hogy a 80-as években nem pankomorzsába forgatták a rántott sajtot, az egészen biztos, viszont a rántott sajtjuk mindent tud, amit egy késő kádári kedvencekre szakosodott étterem fogásának tudnia kell. A Rómát nagyon szeretjük, és hogy mennyire jó a rántott sajtjuk, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sok gyerekkori kedvenc íz közül nagyon gyakran választjuk ezt – már ha nem célirányosan ezért megyünk. Bár van mellé köret – rizs és tartár, naná –, ha ránk hallgattok, a tejfölös ubisalit is benevezitek mellé.

  • Ár: 3600 Ft (rizzsel, tartárral együtt)
  • További infó itt

A Rántott Húsos

A Rántott Húsos a Madách téren nyitott pár éve, de bármilyen tisztességes vasárnapi ebédes rántott ételeket készítettek, a pici belsőnek és a lokációnak köszönhetően sokan bulikajának nézték – annál pedig sokkal több van bennük. Pár éve aztán a III. kerületbe költöztek, azóta jobban rá tudnak hangolódni ők is meg a vendégek is a vasárnapi kedvencre. Az igényes rántott húsok mellett természetesen jófajta rántott sajtot is kapunk náluk: ropogós külső, nyúlós, forró belső. A sajt egyébként egy lengyel márka, amit direkt rántott sajtnak gyártanak, de a konyhán panírozzák, és természetesen frissen készül minden rendeléshez. uborka vagy káposztasaláta itt is nagyon jól megy hozzá!

  • Ár: 1300 Ft/db
  • További infó itt

(Borítókép: We Love Budapest)

Címkék