Mintha egy csendes mediterrán kisvárosba érkeztünk volna, olyan hatást kelt a Szerb utcai terasz, ahol olyan kávét is kipróbálhatunk, amelyből csak egyetlen repülőnyi érkezik Európába, és természetesen hasonlóan magas minőségben bruncholhatunk is. A Vivina′s Café & Roasteryben megtapasztaltuk, hogy egy igazán jó csésze kávéhoz mennyi tudás és kaland vezet.

A Vivinas Café & Roastery története úgy indult, mint egy romantikus film. A hely mögött egy fiatal pár, Viszneki Vivien és Haddad Nassim áll, akiknek közös szenvedélye a kávé. A pár egy hajóutazáson vett részt egy barátjukkal, és ő javasolta, hogy nyissanak kávézót. Nassim az utazás alatt meg is kérte Vivi kezét, így már teljes, egész életükre vonatkozó tervvel tértek haza, hamarosan pedig megtalálták a Szerb utcai üzlethelyiséget is. 

Az idill három hónappal később, a Coviddal véget is ért, következett a talpon maradásért folytatott küzdelem. Minden munka Viviékre hárult, közben egyre mélyebbre ásták magukat a kávék világában. Két évvel később pedig megnyerték a The Barista League budapesti versenyét. Ennek köszönhetően jutottak el Kolumbiába, ott aztán magánutat szerveztek a La Palma & El Tucán farmra, ahol biodinamikus gazdálkodás folyik, kisebb mennyiségben készítenek nagyon magas minőségű kávét. A szálak szerencsésen értek össze, a cég pont Európa felé terjeszkedett volna, így most a Vivina’sban is kóstolhatjuk a kávéikat. 

A specialty kávé készítése nemcsak tudást igényel, hanem óriási kaland is. A fiatal pár időről időre újabb ültetvényeket igyekszik felkutatni, megismerni.

Nagyrészt single origin, egy konkrét termőhelyről származó kávékat kóstolhatunk náluk. Két hét múlva pedig egy igazi különlegesség miatt is érdemes lesz ellátogatni hozzájuk. Az őrlőbe ugyanis a már említett, különleges kolumbiai ültetvényről érkező kávé kerül, amit eszpresszóként is megkóstolhatunk. Összesen egyetlen repülőnyi érkezett az új finomságból, és bár a cég minden kávéjából csak kis tételben exportál Európába, ez azért igazi ritkaság. Az Instagramon figyeljük, hogy mikor mehetünk megkóstolni! 

A Vivina’sban egyébként nemcsak a savanykás-gyümölcsös specialtyvonalat képviselik, sötétebb pörkölésű, klasszikusabb ízű kávék is vannak.

Senkinek az ízlését nem szeretnék megszabni, igyekeznek mindenből a legmagasabb minőséget kínálni. Vállalkozásuk jelenleg három lábon áll, a kávézó mellett különböző kitelepüléseket is vállalnak, illetve pörkölőjük is van, ahol a megrendelő kívánságát figyelembe véve, de saját minőségbeli követelményeikből nem engedve dolgoznak, néha pedig oktatást is vállalnak. 

Érdemes azonban személyesen is beugrani a Vivina′s Café & Roasterybe. Üdítő meglepetés a város közepén – a nyüzsgő Ferenciek tere és a forgalmas Kálvin tér között – egy ennyire nyugodt, csendes teraszt találni, mint az övék. Bár a helyen a kávé áll aközéppontban (eszpresszó – 700 Ft, cappuccino – 1000 Ft), a vendégek igényelték a korrekt brunchmenüt is, így a Vivina’s másfél éve a bővülés mellett döntött. 5 évvel ezelőtt (a kezdetekben) az egykori Irkafirka helyiségét vették át és rakták rendbe, majd másfél éve szomszédjuk, a Loch Ness Pub is megszűnt,

egybenyitották a két helyiséget, így jutott hely a bruncholásnak is.

A reggelimenü közérthetőbb nemzetközi brunchfogásokból áll, melyeket a helyre jellemző kedvességgel alakítottak át. Az alapanyagok kapcsán igyekeztek a hazai kistermelőket és brandeket támogatni, így például a kenyér a Salt Bakeryből, a csírák a bedrock.farmról érkeznek. A reggelik zöld királya, az avokádótoast helyett itt zöldborsókrémes toastot (3190 Ft) kóstolhatunk meg, hazai, környezettudatosabb alapanyagból. 

Az édes reggelik között egy magyaros finomság, a túrógombóc (2990 Ft) is feltűnik, ami könnyed, nem tolakodó édessége miatt szokatlan, mégis magától értetődő választás lehet. Mi a Croque Monsieur-t (3490 Ft) próbáltuk ki. A besamel és a friss bors kettőse egyszerű és megunhatatlan, különösen, ha egy kis tükörtojás és sajt is kerül hozzá, a serrano sonka egy pici füstösséget, a rukkola pedig frissességet kölcsönöz a fogásnak.

Több mint jó kávét, finom falatokat, egy kevés mediterrán hangulatot, némi nyugalmat és pár kedves mondatot is kaphatunk a Vivina’sban. Nem is kell több egy jó napindításhoz.

ELÉRHETŐSÉGEK

Vivina′s Café & Roastery

(Borítókép: Vivina′s Café & Roastery)

Címkék