Közel 65 000 ex librist őriznek a magyar Exlibrismúzeum online adatbázisában, melyek közül immár 59 000 könyvjegy között kereshetünk részletesen.

Nem is gondoltuk volna, hogy a világ legnagyobb exlibris-adatbázisa Magyarországon van. Az Exlibrismúzeum jelenleg 65 000 darabos gyűjteményt őriz online, amiből 59 000 ex librist online meg is nézhetünk. A tervek szerint az adatbázisban a következő egy éven belül az összes könyvjegy megtekinthető lesz majd.

Egyetemista koromban hallottam először az ex libris fogalmáról, és mindig is szívesen nézegettem ezeket a könyvbe ragasztott különleges grafikákat, aminél csak az volt jobb érzés, amikor egy-egy antikváriumban könyvjeggyel ellátott könyvre leltem! De mit is jelent ez a latin kifejezés? Ez egy, az adott

könyv tulajdonosát megjelölő, legtöbbször művészi értékű, kis méretű grafikai alkotás.

Többnyire sokszorosított, grafikai vagy nyomdai eljárással készített papírlap, amelyet eredeti funkciójában a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragasztottak. Művészi rajz, címer, embléma, történetileg kialakult allegória, szimbólum vagy egyéb ábrázolás a könyvtulajdonos nevével, esetleg jelmondattal, mottóval, idézettel ellátva, az egyes korok és művészek stílusa, ízlése szerint más-más megformálásban. Magyarul általában könyvjegy vagy könyvcímer terminussal illetik.

Az Exlibrismúzeum célja, hogy az elmúlt 150 év exlibris-művészetét megőrizze és megmutassa a nagyközönségnek. A virtuális múzeum alapját Palásthy Lajos hagyatéka képzi, aki 1959-től kezdve gyűjtötte a könyvjegyeket. Az évek során több művésztől és gyűjtőtől is kapott, illetve vásárolt ex libriseket vagy -gyűjteményeket, így az adatbázisban megtaláljuk többek között Kozma Lajos és Nagy Sándor grafikáit is. 

A gyűjteményben megtaláljuk Pinterits Károly törvényszéki írásszakértő exlibris-gyűjteményét is, amit a fia, Pinterits Tibor gyarapított tovább. Ő volt az, aki az I. világháború után többedmagával létrehívta a Magyar Exlibrisgyűjtők és Grafikabarátok Egyesületét. A múzeum az évek során a világ több tájáról kapott könyvjegyeket, így például Kanadából, Brazíliából, Argentínából, Szerbiából vagy Németországból. Sőt, 2022-ben Hamanishi Katsunori japán művész 101 ex librist küldött saját munkáiból az Exlibrismúzeumnak. Érdemes tehát eltölteni egy kis időt az Exlibrismúzeum odalán és beleveszni a csodás grafikákba.

(Borítókép: Imets László grafikája, Exlibrismúzeum)

Címkék