Kalandos napoknak nézünk elébe július 10. és 14. között! Ha gasztró, akkor utazhattok az ehető virágok világában, de lesz ribizli-mentőakció is. Ebben a hőségben a vizes programok előtérbe kerülnek, így nem kérdés, hogy a Dunacsúszás is népszerű lesz hétvégén. A nyár pedig nemcsak a túlköltekezős kiruccanásokról és nyaralásról szól, hanem kiváló ingyenes eseményeket is ki lehet fogni, ilyen például az Óbudai Jógák Éjszakája!

Július 10., szerda

Borszerda júliusban

A Magyar Nemzeti Galéria Borszerda című programja már 13. alkalommal várja a képzőművészet és a bor iránt érdeklődő látogatókat. Szerda esténként izgalmas tárlatvezetések, élő zene és borkóstoló keretében nyerhetünk bepillantást a múzeum utóbbi időszakban megújult állandó kiállításaiba, hiszen az idei Borszerdák témája ezek köré épül. Megismerhetjük Csontváry Kosztka Tivadar festészetét, az 1945 utáni művészetet bemutató Lépésváltás frissítve! című tárlatot, az 1800 utáni nemzetközi gyűjteményt, valamint a 20. századi magyar művészettel foglalkozó Modern idők című kiállítást is. Az esten elismert magyar natúr borászatok is bemutatkoznak Hatos Fanni, a Michelin-csillagos SALT étterem sommelier-jének és a Bortársaság borászati kapcsolattartójának ajánlásával. Július 10-én a Szent György-hegyi Szászi Birtok, július 17-én a Somló hegyi St. Margit Pincészet, illetve Jász Laci Pincéje, július 24-én a nyugati országrészből a Pannonhalmi Főapátság Borászata és az Unger Bormanufaktúra, július 31-én pedig a Hajós–Bajai borvidékről a Koch Pincészet, valamint a Sziegl Pince mutatkozik be. (x)

További infók

Július 11., csütörtök

Kalandozás az ehető virágok világában

A Virág Benedek Házban indított sorozat alkalmain felfedezhetjük hazánk ehető virágait, bepillantunk magyar kertekbe és szakácskönyvekbe. Megtudhatjuk, a vadnövény-gasztronómia hogyan hódított teret, hogyan váltak az egykori ínséges ételek mára trendi fogásokká. A július 11-i előadáson virág- és ételfotókkal illusztrált virágirodalmi kitekintésre számíthatunk, és megismerkedünk a hazai kertekben fellelhető ehető virágokkal. Különleges receptekkel és történetekkel, továbbá virágkóstolóval egybekötött felfedezést teszünk Halmos Monika Virágkonyha című könyve nyomán.

További infók

Kamay Ko – Archive Sale

A Kamay Ko márka július 11-én és 12-én egy vidám kiárusítással vár minket a SISKO Studióban, ahol olyan prototípusok, régi kollekciós darabok, egyedi és megismételhetetlen táskák, ruhák és egyéb termékek közül válogathatunk, amelyek között soha nem látott darab is lehet. De ha van olyan áhított termék, amit mindig is akartunk, akkor itt a remek alkalom, hogy beszerezzük, hiszen ismét rengeteg kincs vár ránk a Kamay Ko jóvoltából. Csütörtökön és pénteken hosszabbított nyitvatartással, frissítővel, na meg természetesen akciókkal készülnek, egészen 70%-ig.

További infók

Július 12., péntek

Carl Cox (UK)

Carl Cox neve garancia a bulira. Az elektronikus zene úttörője, az acid house veteránja, a technó bajnoka és Ibiza királya. Ezúttal is csavar egyet a potméteren, és egy különleges, hybrid set névre hallgató műsorral érkezik július 12-én a Budapest Parkba, aminek különlegessége, hogy dobgépet, szintetizátorokat és egyéb eszközöket is használ, és ebbe olvasztja bele világhíres DJ-szettjét.

A support Budai és Nicole Moudaber lesz, 22 órától pedig egy vad after veszi kezdetét négy tánctéren, ahol nemzetközi és hazai DJ-k pörgetik majd a lemezeket: érkezik többek között Cristian Varela, Whitesquare, Nick Curly és Crime. (x)

További infók

Vintage Night Market

Ismét itt a Vintage Night Market, ahol július 12-én és 13-án az esti órákban vadászhatunk az otthonunkba való legmenőbb kincsekre. Amivel készülnek: hangulatos, kivilágított udvar, hideg sör, fröccs, üdítő, süti, na meg persze a megszokott vintage, retró, mid-century, antik népi bútorok, kiegészítők és más különlegességek.

További infók

Ribizli mentőakció

Tavaly és idén is sokan rendeltek vegyszermentes ribizlit Menyhárt Máté családjától a Börzsöny északi oldaláról. Most nyílik lehetőség, hogy közvetlenül a termelőtől jussunk piros ribizlihez július 12-én és 13-án.

És miért „Ribizli mentőakció” az esemény neve? Mert ha a gazda közvetlenül a vásárlókhoz tudja eljuttatni a gyümölcsöt, nincs kitéve az extrém alacsony felvásárlási áraknak, spekulációknak, és van esélye a hosszabb fennmaradásra, fejlesztésekre, emellett a vásárlók nagyon kedvező áron vásárolhatnak gyümölcsöt, így ez egy win-win helyzet. Sajnos a bogyósgyümölcs-termesztés megszűnőben van Magyarországon, a talpon maradt gazdáknak nagyon fontos a rövid láncban való értékesítés. Érdemes befőzni, lekvárt, szörpöt készíteni, turmixolni, télire lefagyasztani a gyümölcsből.

További infók

Képekre hangolva

A Magyar Nemzeti Galéria és a Danubia Zenekar Képekre hangolva című programsorozata koncertekre és a zenei programhoz kapcsolódó rövid tárlatvezetésekre várja az érdeklődőket. Az eseményeken a képzőművészet és a zene egymást erősíti a befogadói élményben, a sorozat zenei részletei nem egy-egy konkrét műalkotásra, hanem egy teljes korszak kiválóságaira reflektálnak. A sorozat művészeti vezetője: Balog József, a koncerteken a Danubia Zenekar művészei közreműködnek. A július 12-ei eseményen az Aranykor lesz a fókuszban.

További infók

Július 13., szombat

Csibész francia jazztrió a BJC-ben

A Rémi Panossian Trio három francia jazz-zenész története, akik 2009-ben kezdték közös kalandjukat. Egymást és mindeközben a műfaj íratlan szabályait is kihívások elé állítva, csibészséggel, melodikus líraisággal és fülbemászó groove-okkal alakították ki egyedi hangzásukat. A trió ugyanakkor bátran felvállalja popzenei irányultságát is. Zenéjük komplex, könnyen értelmezhető, ugyanakkor nívós. Gyakran hasonlítják őket a The Bad Plushoz vagy Esbjron Svensson projektjeihez. Július 13-án a Budapest Jazz Clubban hallhatjuk őket.

További infók

Dunacsúszás 2024

Júliusban negyedik alkalommal rendezik meg a Dunacsúszást Nagymarostól Verőcéig. A sportprogramon minden lehetséges, vízi közlekedésre alkalmas eszközzel, többek között felfújható matraccal, gumicsónakkal részt lehet venni – tájékoztattak a szervezők az MTI-hez elküldött közleményükben. Mint ahogy a szervezők is írják, az idei csúszás július 13-án 14 órától indul a nagymarosi strandról. A rendezvényen idén is korlátozott számú résztvevőt tudnak levinni a Dunán, ezért időben kell regisztrálni.

További infók

Utcabál a Francia Intézettel

Július 13-án a francia nemzeti ünnep alkalmából ingyenes koncertekkel és műhelyfoglalkozásokkal várja az érdeklődőket a Francia Intézet. Az utcabálra idén is színes programokat állítottak össze a szervezők. Az est elején egy workshop keretében sajátíthatják el a mozogni vágyók a 2024-es párizsi olimpiai játékok új sportágának, a breaktáncnak az alapjait. Ezt követően tahiti táncbemutatón vehetünk részt, ahol megidézik az olimpiai szörfversenyek idei helyszínének, Tahitinek a szellemét. Az utcabál második felében az Ötödik Évszak világzenei és a Romano Glaszo európai cigány és magyar népdalfeldolgozásaira rophatjuk a táncot. Az estet Daniel Moritz fergeteges DJ-szettje zárja. A Francia Bisztró frissítőkkel és harapnivalókkal várja az utcabál résztvevőit.

További infók

Óbudai Jógák Éjszakája 2024

2024-ben harmadik alkalommal rendezik meg az Óbudai Jógák Éjszakáját az Esernyős udvarában, hagyományteremtő céllal. Törekszenek rá, hogy a jövőben minél több jógastúdió csatlakozzon a kezdeményezéshez, így építve a jógás közösséget Óbudán. A hangulatos kerthelyiségben élő zenei aláfestéssel és lampionokkal megvilágítva, óbudai oktatók vezénylésével jógázhatunk 6 órán keresztül, kihasználva az Esernyős helyi adottságait. Az eseményen való részvétel ingyenes, azonban a helyszínek befogadóképessége korlátozott, ezért érdemes időben érkezni.

További infók

Július 14., vasárnap

Júliusi lemezpiac

A vinylek legnagyobb ünnepén vehetünk részt július 14-én az ELTE Gömb Aulában. A lemezbörzén minden lesz, ami zene, több mint 90 eladó portékái, köztük: LP, CD, DVD, MC, pólók, poszterek, újságok, könyvek, kitűzők, emléktárgyak és más izgalmas dolgok.

További infók

Fesztivál Akadémia Budapest 2024

Világsztárok összjátékát, a magas szintű örömzenélés élményét és nemzetközi, pezsgő fesztiváléletet hoz a fővárosba a 9. Fesztivál Akadémia Budapest július 14. és 21. között – egy nulladik nappal kiegészítve július 13-án.

A Fesztivál Akadémia Budapest programjai számos különleges helyszínen várják az érdeklődőket, így a Zeneakadémián, a Millennium Házában, a Magyar Zene Házában, a BMC-ben és Budapest legszebb templomaiban is lesznek koncertek. A fesztivál díszvendége Alessandro Baricco, aki először érkezik Magyarországra a Fesztivál Akadémia Budapest meghívására, tart előadást, és egy beszélgetésen is részt vesz. A Dohány utcai zsinagógában a fesztivál kiemelt eseményeként a magyar holokauszt 80. évfordulója alkalmából világsztárok részvételével rendeznek emlékkoncertet. A Fesztivál Akadémia Budapest különleges vállalása minden évben, hogy a fesztivál teljes hossza alatt mesterkurzusokra kerül sor a részt vevő világhírű művészek vezetésével.

További infók

Pici Piac – Fény utcai piac

Július 14-én jön a nyár egyetlen budapesti Pici Piaca! Vasárnap a város legcukibb baba-mama-gyerek dizájnvásárára látogathatunk, ezúttal a Fény utcai piacon. Közel 50 tehetséges magyar tervező gyönyörű hazai termékei közül válogathatunk, amelyek kifejezetten kismamáknak, gyerekeknek, babáknak szólnak. Ami biztosan lesz: kuponfüzet helyszíni kedvezményekkel, nyereményjáték, ajándék minden látogatónak, gyereksarok és limitált Pici Piac ajándéktárgyak. Sok-sok új kiállító és persze korábbi, kedvenc márkák is ott lesznek. A vásárra a belépés ingyenes.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

(Borítókép: Esernyős / Óbudai Sport - Facebook)

Címkék