Kertmozik, gyerekszínház, utcabál, jóga, táncház és utcaavató – júliusra is összegyűjtöttük a kedvenc ingyenes programjainkat.

1. Kertmozi

Kevés jobb nyáresti programot tudunk elképzelni, mint elterülni a piknikpléden egy pohár borral és popcornnal és mozizni a szabad ég alatt. A jó hír pedig, hogy ezt júliusban minimum 18 alkalommal tehetjük meg teljesen ingyen. A PikNik Mozi a város különböző pontjain bukkan fel, hogy egy kb. 9x7 méteres vásznon vetítsen le nekünk olyan filmeket, mint az Üvegtigris, a Beugró a Paradicsomba, a Bakancslista vagy a jó öreg Indiana Jones.

A Duna-parti Duna Garden homokos placcán is mozizhatunk hetente többször is, itt például a Hair, a Vissza a jövőbe és a Mamma Mia! kerül terítékre. A Budapest Kertmozi Hunyadi téri vetítésein is belépő nélkül élvezhetünk filmeket, mint a Larry, a Lesz ez még így se! vagy a Sose halunk meg. A József Attila-lakótelepen pedig a Kung Fu Panda 4-et és a Casablancát nézhetjük meg ingyen.

2. Mátyás téri dallamok

A VIII. kerületi Kesztyűgyár Közösségi Ház jóvoltából júliusban két alkalommal is zene tölti meg a Mátyás teret. Július 5-én Vojasa, 13-án Puka Károly és zenekara koncertezik este 7 és 8 óra között. A jó hangulat garantált.

Részletek itt

 3. Programok a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Július 9-én Robotdoboz, ZümZüm, Málinka és barátaik foglalják el a Károlyi-palota gyönyörű udvarát, hogy egy 4–7 éveseknek szóló interaktív táncos előadáson ismerjük meg történetüket. Július 10-én Hegedűs Józsi akusztikus koncertjét hallgathatjuk meg ugyanitt, 18-án pedig Rejtő Jenő nyomába eredhetünk, és írói munkásságának kevéssé ismert gondolataival idézhetjük fel jellegzetes humorát. Ha ezen a napon inkább egy ritmikus felolvasóestre jönnénk, Regős Simon kertbagoly előadására regisztráljunk!

Az események ingyenesek, de néhol regisztráció szükséges.

4. La Movida Cuba-koncert

A Lánchíd pesti hídfőjénél (déli oldal) lévő Raqpartra szerdánként havannai hangulat száll, ugyanis a La Movida Cuba zenekar forró latin dallamokkal tölti meg a teret. Ez azt jelenti, hogy Duna-parti panoráma előtt táncolhatunk, és közben finom koktélokkal hűthetjük le magunkat (utóbbit sajnos már nem ingyenesen).

Részletek itt

5. Bal de rue – utcabál

Július 13-án a Quatorze Juillet francia nemzeti ünnep alkalmából utcabált csap a Francia Intézet. Ez pedig sok izgalmas programot jelent nekünk, mint például egy workshopot, ahol elsajátíthatjuk a 2024-es párizsi olimpiai játékok új sportágának, a breaktáncnak az alapjait. De részt vehetünk tahiti táncbemutatón, megidézve az olimpiai szörfversenyek idei helyszínének, Tahitinek a szellemét. Az utcabál második felében az Ötödik Évszak világzenei és a Romano Glaszo európai cigány és magyar népdalfeldolgozásaira táncolhatunk, az estet Daniel Moritz DJ-szettje zárja.

Részletek itt

6. I. Pesterzsébeti Utcaszínház Fesztivál

Ugyanezen a hétvégén (július 13–14.) Pesterzsébeten is zajos lesz az utca (a Csili Művelődési Központ háza táján). Az első Pesterzsébeti Utcaszínházi Fesztiválon ugyanis feledésbe merülő utcaszínházi műfajokat elevenítenek fel különleges és látványos előadásokkal. Lesz bűvészshow, gólyalábasok, tűzzsonglőrök, játékok, koncertek – és miközben elmerülünk az alkalmi, állandó, hivatásos vagy amatőr szín- és egyéb társulatok előadásaiban, fagyit, jégkását, hamburgert és kürtőskalácsot is ehetünk.

Részletek itt

7. Gyerekszínház a Ligetben

A Városligeti Nagyjátszótér mögött lévő, platánokkal körülvett terület színes díszletekbe öltözik, hogy családi meseelőadásoknak adjon helyet. Július 14-én a Csalavári Csalavér, július 28-án pedig Mátyás, az igazságos darabot nézhetjük meg, amik tökéletes programok 3–10 éves gyerekeknek. Mindkettőt egy 2-5 fős társulat adja elő, könnyen érthető, verses formátumban, miközben játékosan bevonják a részt vevő gyerekeket is a produkciókba.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Regisztrálni itt tudtok.

Részletek itt

8. Jógaórák

Nem elég, hogy szerda esténként a meseszép Filozófusok kertjében jógázhatunk, de az élményt ajándékba kapjuk! Este 6 és 7 óra között ingyenes yinflow-ban merülhetünk el Tihanyi Petra vezetésével. Ez a gyakorlás a yin jóga és a flow ötvözete, egy teljes testet átmozgató óra, ahol egyszerre tapasztaljuk meg a yinhez hű lágyságot, lassúságot és a flow-élményt, az áramlást. Keressétek a matracosokat! 

Szintén ingyenesen áramolhatunk július 13-án Óbudán, ahol az Óbudai Jógák Éjszakája alkalmából több jógastúdió fog össze egy este 6-tól éjfélig tartó „szeánszra″. Az Esernyős hangulatos kerthelyiségében élőzene-aláfestéssel és lampionokkal megvilágítva, óbudai oktatók vezénylésével jógázhatunk.

9. Gellért-hegyi moldvai táncház

Szintén szerdánként és szintén a Gellért-hegyen, de a Pest és Buda-szoborhoz közelebb, egy családias hangulatú táncházba is becsatlakozhatunk. A Szépszerével együttes biztosítja hozzá a talpalávalót: moldvai és gyimesi csángó muzsikára táncolhatunk, énekelhetünk. Vagy éppen tanulgathatjuk a lépéseket és a szólamokat.

Részletek itt

10. Utcaavató buli a Bacsó Bárral

A Csarnok negyed egyik leghangulatosabb szegletében kéthetente szerdánként zene csendül fel. A Rákóczi tér és a Bacsó Béla utca sarkán nyáresti koncertekre készülhetünk, amik közül az első egyben a megújult Bacsó Béla utca avatója is lesz. Az ingyenes programsorozatban a hazai alternatív zenei szcéna feltörekvő előadói lépnek fel nyár végéig, júliusban például két alkalommal. Július 17-én a Hűvös akusztik és Vidiczki Zsombor koncertezik, július 31-én pedig a Géem áll színpadra.

Részletek itt

 +1 A Római-parti Plázs

Június végén újra megnyílt Budapest egyetlen ingyenes dunai szabadstrandja, amiért a Római-partra kell menni. De lássuk be, egy kiruccanás a helyiek kedvenc vízparti bárjaival szegélyezett városrészre nem nagy áldozat. Főleg, ha a láblógatáson túl még úszhatunk is. Fürdeni egy elkerített, vízimentő által felügyelt részen szabad 10 és 19 óra között. És ráadásként színes napágyakat, ingyenes ivóvizet, mosdó-, pelenkázó- és zuhanyzóhasználatot, valamint díjmentes kerékpártárolási lehetőséget is biztosítanak.

Részletek itt

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Címkék