Kozma Lajos számtalan csodás épülettel gazdagította Budapestet. Bár maga bérlakásban élt, több nyaralót is tervezett, hármat a Lupa-szigetre, a legismertebbet saját maga számára. Ezt az épületet adja el hamarosan a tulajdonos.

A Lupa-sziget nyaralóházai sajátos építészeti kincset alkotnak, bővebben is írtunk már róluk. Közülük három azért is különleges, mert a 20. század elejének egyik legfontosabb építésze, Kozma Lajos tervezte őket, egyiküket saját maga és családja számára, hiszen gyakran vízitúráztak a környéken. 

Ezt a Platán sor 8. alatt található lapos tetős, vasbeton hétvégi házat adják el most, szúrta ki az Építészfórum. Az épület egy szobából állt, amelyben három hálóhelyet különítettek el. Jelenleg egy 68 négyzetméteres belső térből és három szobából áll, ezeket üvegajtó választja el a Dunára néző terasztól, amely eredetileg a folyó fölé nyúlt. 

Kozma nyaralója mellett egy hasonló kialakítású házat találunk, ez is az ő tervei alapján készült, és egy filmvállalkozóé volt, de erről hiányzik Kozma vörös kerámiából készült szignója. Az építész házát később Walter Rózsi énekesnő vásárolta meg, akinek budapesti villája is színvonalas modernista épület. Aki szeretné Kozma Lajos nyaralóját megvenni, Simon Andrást keresheti e-mailben, a lupaszigetnyaralo@gmail.com címen.

(Borítókép: Polyák Attila - We Love Budapest)

Címkék