Újlipótvárosban, a Raoul Wallenberg, a Katona József, a Pannónia és a Tátra utca határolta gigatömb, a Phönix/Turul-ház egyik üzlethelyiségében közel száz éven át működött egy húsbolt. A legutóbb Húsimádó néven működött egység idén májusban bezárt, a helyiség felújítása során pedig érdekes kordokumentum, a háború utáni jegyrendszer árait megörökítő felirat tárult fel.

Újlipótváros gigantikus bérházának, a Phönix/Turul-háznak a története már önmagában is érdekes, foglalkoztunk is vele korábban. A kezdetben 146 darab, 4-6 szobás lakásból álló, modern mosókonyhával felszerelt épületben a csapokból margitszigeti termálvíz folyt, a kert pedig most is oázis a betondzsungelben. 

Az épületet hol Phönix, hol Turul ház néven emlegetjük, ennek oka, hogy építtetője és tulajdonosa a Phönix Életbiztosító Társaság, valamint annak magyarországi leányvállalata, a Turul – Magyar Országos Biztosító Rt. volt. A két cég az épület két főbejáratánál is megjelenik. Bár a két bejárat megjelenése azonos, a Pannónia utcai fölött a Phönix, a Tátra utcai fölött pedig a Turul feliratot olvashatjuk. 

A tömb 1929-re készült el, a földszint pedig számos üzlethelyiségnek adott otthont az elmúlt közel száz évben. Ezek közül kettőnek nem változott a profilja, a Pannónia és a Wallenberg utca sarkán található patikának még a berendezése is részben eredeti, a Tátra utcai bejárat mellett pedig mindig hentesüzlet működött, ha nem is mindig ugyanazon a néven. A jelenleg Húsimádó néven működő bolt több emberöltő után elköltözik, a Csanády utca 8. alatt folytatja a működést. A helyiség így profilt vált, és Zing Burger nyílhat a helyén. 

Az átépítés során lekerültek a bejárat melletti táblák, alattuk pedig feltárult a régmúlt egy szelete. A felirat különböző alapélelmiszerek árát jelöli: cukor, liszt, szabad cukor, kristály 6,80, szabad zsír. Az Újlipótváros zöldterületeiért Facebook-csoport hívta fel a figyelmet a furcsa kiírásra, amely minden valószínűség szerint a háború utáni jegyrendszer idejéből maradhatott itt. 1946-ban, a pengő hiperinflációját követően, a forint bevezetésekor ugyanis rögzítették az alapvető élelmiszerek árát. Ezeket olvashatjuk a felújítás alatt lévő üzletportál ajtaja mellett.

Forrás:

(Borítókép: Major Kata - We Love Budapest)

Címkék