Átadták Józsefváros új múzeumát, ami a kerület történetét és művészeti életét helyezi előtérbe. A helytörténeti múzeum egy 130 éves nagykörúti házban, az egykori Józsefvárosi Galéria terében kap helyet. A felújítási, átalakítási munkák során pedig egy száz éve nem látható díszítésre bukkantak, amely újra a ház és a Nagykörút dísze lett.

Elkészült a Józsefvárosi Múzeum, ahol a 250 éves Józsefváros történetének fellelhető tárgyi emlékeit és a kerülethez kapcsolódó személyes történeteket gyűjtik majd, valamint gazdag programkínálattal várják a lelkes lokálpatriótákat és mindenkit, aki egy picit is érdeklődik a város és a kerület története iránt. 

A József körút 70. épületében eredetileg a Józsefvárosi Galéria működött, ennek egykori terét alakították át az elmúlt két évben helytörténeti múzeummá. A munkálatok során a belső térelrendezést egy kortárs szemléletű, muzeális intézmény igényeire szabták, így a korábban befalazott ablakokat megnyitották, a földszinten pedig egy közösségi programokra és múzeumpedagógiai foglalkozásokra is alkalmas teret alakítottak ki.

Az 1894-ben épült ház egykor sokkal díszesebb volt, mint ahogy ma látjuk. Ezt bizonyítja az is, hogy

a munkálatok során a főbejárat felett az épület egy eredeti ornamentikájára bukkantak.

Ez a darab nagyjából 100 év elteltével ismét láthatóvá vált, és a továbbiakban a múzeum és a Nagykörút díszeként tündököl.

A múzeumban ősszel nyílik majd egy átfogó, a VIII. kerület történetét bemutató állandó kiállítás, amely korábban még nem kutatott és publikált témákat is körüljár. Emellett gazdag programkínálat, ingyenes tárlatvezetések, filmvetítések és workshopok is várják majd a látogatókat. Persze a kiállításokra és a különféle programokra nem kell szeptemberig várni: a múzeum időszaki kiállítótereként működő épületben jelenleg is tart a Villanások – Pillanatképek Józsefváros elmúlt 150 évéből című időszaki kiállítás, emellett pedig rengeteg izgalmas program is várja az érdeklődőket.

Elérhetőségek

Józsefvárosi Múzeum

(Borítókép: Telenko Zsombor Benedek - Józsefvárosi Önkormányzat)

Címkék