Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Legyen vidámpark a VIII. kerületben! – Podcastünkben az Animal Cannibalsszel beszélgettünk Józsefvárosról

Szigony utca, Práter utca, Corvin-negyed és Orczy-kert, egyszóval Józsefváros. Mindannyiunknak mást mond a VIII. kerület, de az biztos, hogy mindenkinek van róla valamilyen véleménye és tapasztalata. Na de milyen ikonikus helyek és sztorik köthetők a város legszínesebb kerületéhez, és hogyan váltotta fel a düledező házak és a lepukkant környék helyét egy kozmopolita városfejlesztés? Qka MC-vel és Ricsipível jártuk körbe, hogy miért is volt olyan YO Józsefvárosban felnőni.

Ha azt keressük, hogy a város melyik negyedében van épp a legtöbb fejlesztés, akkor Józsefváros jó eséllyel pályázik a dobogó legfelső fokára, ugyanis itt mindig éppen átalakítanak, felújítanak vagy elbontanak valamit. Az egykor falusias, egyemeletes házakkal teli környék már réges-rég a múlté, sőt, a kerület lepukkant hangulatát is már csak elvétve lehet felfedezni, hiszen a 2000-es években olyan giga átalakítás indult a Corvin-projekttel, hogy a VIII. kerület lényegében teljesen új arcot kapott. Legújabb podcastünkben a hosszú éveken át „gengszterkerületként”, „Nyóckerként” és no-go zónaként aposztrofált Józsefvárosról beszélgettünk a kerület két ikonikus alakjával, Qka MC-vel és Ricsipível, akik lelkes lokálpatriótaként eloszlatják a hírhedt kerületimázst.

Az 1720-as években még bőven földszintes agyagházak színesítették Józsefvárost, ám ezek az 1838-as árvíz során elpusztultak, így az újjáépítéssel megjelent a már jól ismert városias utcakép: sorra épültek fel a középületek, a 2-4 emeletes bérházak, és később a körút is elkészült. A fejlődés egészen az 1930-as évekig jól működött, de ahogy közeledett az újabb háború, egyre inkább lelassult az építkezési hullám, majd leállt, így beépítetlen foghíjtelkekkel és lebombázott házakkal lett tele a környék.

A 60-as években indult újra a fejlesztés, bár ez már a régi városszövet erős átalakításával járt, ugyanis ekkor döntöttek a Tömő utcai és a Práter utcai toronyházak, illetve a panelek felépítéséről. Fun fact, hogy Ricsipí a Tömő utcában nőtt fel, sőt egészen 35 éves koráig itt is élt, úgyhogy bebarangolta a mai Corvin-negyed, Szigony utca és az Orczy-kert környékét, amihez Qka MC is csatlakozott. „Mi örökre józsefvárosiak maradunk, akárhova költözünk a világban” – mesélik a fiúk.

„Ez egy ilyen közvetlen, utcai kerület. Mi még az a kulcsos gyerekes generáció vagyunk, akiket leengedtek a szüleik bandázni. Nekünk megvolt az a kettőség, hogy a lakótelepen is tudtunk bandázni, és el tudtunk menni a romos házakba, ami a kalandozás volt. Megvolt nekünk az a fajta Pál utcai fiúk-élmény, hogy milyen azokon az utcákon bandázni, és azt érezni, hogy egy picit miénk itt a tér.”

A Pesten innen, Budán túl Józsefvárosról szóló epizódjában arról is beszéltünk, miért nem lettek a fiúk a Corvin-projekt arcai, és hogyan változtatta meg a környéket a Szigony utca és a Tömő utca átalakulása, valamint az újonnan beköltözők. De arról is beszéltünk, mi köti őket a kerülethez, mit látnának szívesen a VIII. kerületben, és miért fontos a lokálpatriotizmus a rapben és a hiphopban. Beszélgettünk az 1996-os Yozsefváros-klipről, annak 2022-es remixéről, a benne lévő helyszínekről és az azóta végbement változásokról. Érdemes meghallgatni az epizódot, hiszen megtudhatjátok, hogyan lett YO! az a bizonyos Józsefváros. 

Podcastünk korábbi epizódjait a Spotify-on, az Apple Podcastsen vagy a YouTube-on is meghallgathatjátok.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

The AI Film Festival (AIFF) 2024

Magyarországon elsőként szervezett nemzetközi, mesterséges intelligenciával készült filmeknek versenyt a The AI Film Festival (AIFF). A 145 beérkezett pályamunkákból rangos zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, amelyeket március 3-án a Bem Moziban nézhetünk meg. Az AIFF-ra öt – látványfilm, dokumentumfilm, kísérleti film, videóklip, vegyes művészeti alkotás – kategóriában, maximum 15 perces, legalább a mű felében mesterséges intelligenciával készült alkotásokkal nevezhettek a készítők.

Kultúra

Jávor Piroska: „Játék Parnasszuson”

Az idén 80 éves szentendrei festőművész, Jávor Piroska kiállítása nyílik a Szentendrei Képtárban március 8-án, 17 órakor Játék a „Parnasszuson” címmel.

Kultúra

Te nem vagy olyan

A Te nem vagy olyan című kiállítás alkotói különböző terepekről érkeznek és más-más aspektusait érintik a női- és a roma elbeszélésnek, ezek közös halmazának, amelyek még inkább hiányoznak a kortárs társadalmi és művészeti diskurzusokból. Ezen attitűdök sorából nem marad ki az a kérdésfelvetés sem, hogy abban a kulturális mezőben, ahol nagyon kevéssé jelenik meg ez a hang, milyen elvárás épül egy fiatal alkotóra, hogy dolgozzon gender vagy etnikai felvetésekkel, szabadulhat-e a társadalmi és kulturális elvárásoktól.

Kultúra

Légrádi Gergely: Falaink – könyvbemutató

Légrádi Gergely új regényében egy csonka családot ismerhetünk meg anya és fia elbeszélésén keresztül. A kisiskolás gyerek jobbára befelé fordulva, a saját maga által megálmodott világban él.

Neked ajánlott

A