A Néprajzi Múzeum mellett a Magyar Zene Háza is tarolt a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így a Városligetben található a világ két legjobb középülete.

A világ legjobb középületének választották a Néprajzi Múzeumot 2024. május 30-án Szingapúrban. Az egyik legrangosabb nemzetközi ingatlanfejlesztői díj, a FIABCI World Prix d′Excellence átadógáláján aranyéremmel jutalmazták a Ferencz Marcel által tervezett múzeumot, ezzel a Magyar Zene Háza mellett hazánk legtöbb nemzetközi díjjal rendelkező épületévé vált.

A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által megálmodott zenei beavatóintézmény, a Magyar Zene Háza is díjat nyert a FIABCI nemzetközi díjátadóján, így immár a világ két legjobb középülete is a Városligetben található. A nemzetközi szakértőkből álló döntőbizottság az indoklásában fenntarthatósági, esztétikai és a látogatói élmény szempontjából egyaránt a világ legjobbjainak ítélte a két különleges intézményt, amelyek hazánk legtöbb díjjal rendelkező épületeivé váltak.

„Óriási megtiszteltetés, hogy bárhol is mutatjuk be a világon a Néprajzi Múzeum és a Magyar Zene Háza formabontó épületeit, mindenhol elismerések övezik útjukat” – mondta el Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: „A két különleges épület mára hazánk világszerte látható nevezetességeivé vált, s egyben a főváros és Magyarország új jelképei születtek meg bennük”

– fogalmazott a vezérigazgató.

Az 1951-ben alakult, több mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot (FIABCI World Prix d′Excellence), amelynek célja a legsikeresebb ingatlanfejlesztések kiválasztása és elismerése. A 30 évvel ezelőtt útjára indított FIABCI World Prix d′Excellence a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázata, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A díjátadó kapcsán a vezérigazgató elmondta:

„A FIABCI mostani elismerése is visszaigazolja, hogy Budapest első számú családi élményparkjának – benne a lenyűgöző Magyar Zene Házával és Néprajzi Múzeummal – helye van a világ legjobb turisztikai célpontjai között.”

Az eseményen szintén díjat kapott a MOL Campus, ráadásul két kategóriában. Budapest első felhőkarcolója, aminek a tetejéről szét is nézhetünk, az "Iroda" és a "Fenntartható fejlődés" kategóriában győzedelmeskedett.

Látnivalók és kultúra

Néprajzi Múzeum

A 150 éves Néprajzi Múzeum végre elnyerte méltó helyét a Városligetben. A Ferencz Marcel által tervezett épület kívülről is izgalmas látványt nyújt, belül pedig egy 250 ezer darabos gyűjteményt rejt.

látnivalók és kultúra

Magyar Zene Háza

A zenéről asszociálhatunk intenzív koncertélményekre, közelíthetünk hozzá történelmi szempontból, de nézhetünk rá tanulásként, játékként vagy épp kísérletezésként is – itt minden rétegét megtaláljuk.

(Borítókép: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest)

Címkék