A Mikszáth tér környéke könnyedén játszhatna egy olasz piazzát bármelyik filmben, így keresve sem találhattak volna jobb helyet a délolasz stílusú Al Piattónak, mint a Krúdy Gyula utca vége. Spritzek, pizzák és egy laziói-campaniai különlegesség is van az étlapon!

A nápolyipizza-láz visz mindent, de azért itt-ott a kanyarban nyílnak még autentikus pizzázók, amelyek egy másik olasz stílust tűznek a zászlajukra. Nemrégiben remek római pizzát találtunk Újlipótvárosban, most pedig jófajta canotto pizzára bukkantunk a VIII. kerületben. A canotto pizza a nápolyi pizza egyik variánsa, melyet a magasra feljövő, puha, de laktató tésztaszél tesz jellegzetessé. 

Az Al Piatto tulajdonosa, a Cataniában született Carmelo Raciti nem új szereplő a pályán, 7 éve él és dolgozik Magyarországon szakácsként. Mint mondja, mikor érkezett, nagyon kevés jó olasz hely volt Budapesten, úgyhogy elhatározta, csinál majd egy saját helyet, ami hasonló lesz, mint a törzshelye, az utca végén található Al Dente.

Közben megnősült, Covid is volt, az Al Dentét pedig eladásra kínálta neki a tulaj. Miután megvette, kicsit kipofozta, a sajátétterem-koncepciót azonban nem engedte el, május 1-jén meg is nyitotta az Al Piattót az Al Dente on the Road helyén. Mint mondja, az új hellyel az volt a célja, hogy a profi kemencében készített pizza is a portfólió részévé váljon.

Az Al Piatto canotto pizzáinak tésztája bigával – előtésztával – indul, és 48 órán át kelesztik. A klasszikus sonkás, szalámis, gombás és paradicsomszószos darabok mellett vannak bianca, vagyis fehér alapú pizzák, calzonék és extra feltétesek is, hangsúlyosan a délolasz ízvilágra fókuszálva. A pizzák egyébként a ducibb szélek miatt jóval laktatóbbak, mint egy klasszikus nápolyi pizza. Az előételek között bruschettákat és sajtos-húsos antipastikat találunk, de van egy izgalmas házi sült krumpli cacio e pepe stílusban, a desszertek között pedig akad nutellás pizza – mert délen nem szentségtörés – és cannoli is. 

Az igazi különlegesség azonban az azonos tésztából készült, olajban sült montanare, a Lazióban és Campaniában gyakorta készített, fánk méretű lángoska. Különböző feltétekkel kínálják, burratával, szardellával és citrommal, stracciatellával, mortadellával és pisztáciapesztóval vagy épp füstölt provolonéval, vargányával és sonkával. A montanare egyébként nagyon laktató, nemcsak azért, mert olajban sült, hanem a tészta sűrű állaga miatt is. Ugyanakkor nem szívja magába az olajat, a széle kellemesen roppan, belül viszont puha, de tömör, nem lukacsos, levegős, mint egy fánk. A montanarékat főételéként is kóstolhatjuk, de az előételek között is megtalálható – válogatásként. 

Az itallapon van pár klasszikus spritz, de szép nagy olasz borlap is van, nagyrészt campaniai és pugliai tételekkel. A lokáció pedig egyenesen tökéletes: a Krúdy Gyula utca vége, Mikszáth tér eleje a rengeteg kávézóval és az autómentességgel pont olyan, mintha egy olasz kisváros főterén ücsörögnénk – minden adott tehát a dolce vita érzéshez. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Al Piatto Pizza Napoletana

Címkék