Összekötve – Pest-Buda hídtörténete címmel nyitott kiállítást a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, és nem akárhol, a Szabadság híd pesti hídfőjének északi vámszedőházában.

A Közlekedési Múzeum új kiállítása mindössze 2⨯13 négyzetméter alapterületű – vélhetően ez a világ legkisebb állandó közlekedési kiállítása. A tárlat bemutatja a Szabadság híd és a vámszedés történetét, betekintést nyújt a budapesti hidak múltjába, és bár kicsi, de erős: több különleges kiállítási darab is helyet kapott a kiállítás két emeletén.

Többek között helyet kapott itt a Szabadság híd II. világháború utáni, de a maitól nagyon különböző és ma már sehol máshol nem látható korláteleme, fakockák a budapesti hidak felületéről, valamint a Lánchíd 1842-es alapkőletételénél használt vakolókanál hiteles másolata. A hidak történetét további műtárgyak, fotók és animációs felvételek dolgozzák fel.

A kiállítás másik, a földszinten található része a Szabadság híd és a vámszedés történetét mutatja be. Pest és Buda 1703-tól szedhetett vámot, ezt 1849-től a Lánchídtársaság, 1870-től pedig az állam intézte. A pénzt pedig a hidaknál felállított vámszedőházakban lehetett befizetni, de a Szabadság hídon álló építményben a hídfenntartás feladatait is ellátták.

Bár az összes budapesti híd mellé épült vámszedőház, ma már csak a Szabadság hídnál lévők láthatók. A többi híd vámszedőháza sajnos mind megsemmisült a II. világháború során.

Kultúra

Összekötve – Pest-Buda hídtörténete

Program adatai

Szabadság híd Facebook-oldal 2024. május 24., péntek - 2026. május 24., vasárnap

(Borítókép: Szikora Zsombor - Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum)

Címkék