Több hónapnyi felújítás és közös munka után május 1-én nyílt meg a Margit-negyed legújabb kulturális központja, a Dante.

A május 1-i megnyitón úgy kígyózott a sor a Margit-negyedben a Dante előtt, mint száz évvel ezelőtt, amikor még Margit Park néven futott a hely. Mostantól azonban a főváros kulturális életének egy újabb lüktető központja van itt, mert hivatalosan is megnyílt a Dante Közösségi Alkotótér.

Az alapítók, Gulyás Hermann Sándor és Jászberényi Gábor baráti és szakmai segítséggel 9 hónapon keresztül dolgoztak a hely kialakításán, és ezt nem úgy kell érteni, hogy valahonnan a távolból koordinálták az eseményeket, hanem úgy, hogy falat bontottak, vakoltak, építkeztek – akárcsak az önkénteseik. A Dante megvalósulásába ugyanis anyagilag is be lehetett szállni, de az alapítók szeretettel láttak mindenkit, aki nyers erejét adta a projekthez. A megnyitón aztán a malteros nadrágot zakóra cserélték, és házigazdaként üdvözöltek mindenkit, aki eljött.

Mint mondják, rengeteg szeretetet, támogatást, biztatást kaptak, amire szükség is volt, hiszen ebbe a 9 hónapba szó szerint minden energiájukat beletették. Az erős támogató közeg szerintük annak is köszönhető, hogy a jelenlegi kulturális, de főleg a színházi szcénában nagyon sokat számít egy olyan pozitív példa, mint a Dante. Valószínűleg mi most egy valódi reménysugár lehetünk sok hozzánk hasonló alkotóművész, színházi szakember és magánszemély számára, akik régóta szeretnék a saját kezükbe venni a sorsuk irányítását. Olyan példa, ami azt mutatja, hogy szinte bárkinek lehetséges egy ilyen hely kialakítása, csak merni kell belefogni″ – mondta Gulyás Hermann Sándor.

A nyitó hétvégén több százan fordultak meg a Dantéban, és egész hónapban izgalmas programokkal várják a további érdeklődőket is: koncert, színházi előadás, könyvbemutató és kiállításmegnyitó is volt már az épületben, ahová egyébként akkor is beugorhatunk egy italra, tanulni vagy beszélgetni, ha épp nincs kulturális program a porondon. „Ám a munka nem áll meg, az építkezés folytatódik a nem nézőforgalmi részeken. De ami ennél is fontosabb, hogy most már lehet jönni a Dante programjaira” – mondta Jászberényi Gábor, a másik alapító. A Dante nyitvatartásáról és az aktuális programokról a Facebook-oldalukon tudunk tájékozódni – de be is sétálhatunk, ha arra járunk, hogy a hangulatba is belekóstoljunk.

ELÉRHETŐSÉGEK

Dante Közösségi Alkotótér

(Borítókép: Dante)

Címkék