50 izgalmas történetet olvashatunk a XII. kerületről Földváry Gergely A legendás Hegyvidék – Lebilincselő történetek a kerület múltjából című helytörténeti könyvében, amit nemcsak a kerületieknek érdemes lapozgatniuk. Képet kapunk az egykori hétköznapokról és hangulatról, olvashatunk Honthy Hanna kerti partijairól, világhíres borról és mézről, ahogy azt is megtudhatjuk, hogy itt már a 70-es években is létezett a házhoz szállítás.

Lehet, hogy egy Budapestről szóló könyvet hamarabb vesz le az olvasó a polcról, de abból pont az olyan apró sztorikat, legendákat és helyi „pletykákat” nem fogja megismerni, amiktől Budapest olyan, amilyen. Éppen ezért érdemes néha belelapozni a helytörténeti kiadványokba, ugyanis ezekből szerezhetjük be a legtöbb titkos sztorit, és itt olvashatunk olyan történeteket, amik segítenek jobban megismerni az adott környéket. Aki kedvet kapott ahhoz, hogy elmerüljön egy-egy kerület történetében, annak jól jön Földváry Gergely A legendás Hegyvidék című könyve, amelyben csupa izgalmas és alig ismert legendát olvashat a XII. kerület múltjából. 

Elsőre talán furcsa lehet, hogy a könyvben nincsen semmiféle történelmi vagy földrajzi áttekintés, hanem in medias res rögtön Vörösmarty Mihály és a Normafa kapcsolatával nyit. Ahogy haladunk előre az egyes történetek és fejezetek között, rájövünk, hogy valójában nincs is szükségünk ilyesféle bevezetőre, hiszen mindegyik írást úgy építette fel a szerző, hogy a legenda mellett a kerület kialakulásáról, történelméről és a természeti kincsekről is elég átfogó képet kapunk. Így például több helyen is belefutottunk az Istenszeme nevű tóba, amelyről még egy vendéglőt is elneveztek, nekünk pedig fogalmunk sem volt róla, hogy annak idején a budai hegyekben egy csónakázótó is létezett. A tó környéke már a 19. században kedvelt kirándulóhely volt – ennek nyilván kedvezett, hogy ott volt a fogadó is –, ahol még Kossuth és Petőfi is előszeretettel megfordult, sőt, utóbbi legboldogabb napja is a Hegyvidékhez, pontosabban Zugligethez köthető.

A nyolc fejezetben összesen 50 történetről olvashatunk, amelyek között van többek között ismert emberekhez, a sportélethez, a gasztronómiához, az állatvilághoz vagy épp az épített örökséghez köthető is. Érdekesség, hogy az I. világháború idején a kerület legnagyobb látványossága a Zugliget és a Városliget között sétáló három teve volt, akik a hátukon szállították az Állatkertbe a vadgesztenyét, hogy az állatoknak legyen mit enniük.

Ha már állatvilág, a 19. század különös medvetámadásairól is érdemes szót ejteni, ami lázban tartotta az egész bulvársajtót, főleg, mert ezekről rendre kiderült, hogy csak tréfáról van szó. Igazi medvét a 18. század végén láttak utoljára a Hegyvidéken, viszont a következő században is akadtak komoly riadalmat okozó medvékre utaló jelek, ahogy persze kétes medvés esetek is. 1884-ben a Budapesti Hirlap számolt be arról, hogy

Bognár József tenoristát medve üldözte a Normafán, bár később kiderült, hogy a vadállat a mókamester hírében álló barátja volt.

Persze nem kell minden izgalmas történetet a régmúltban keresni, a 20. század is tartogat jó néhány hegyvidéki érdekességet, ilyen például a mozgó élelmiszerbolt, ami az 1970-es, 1980-as években egészen hétköznapi látvány volt a kerületi utcákon. Ezek az átalakított Ikarus buszok ABC-buszként a kevésbé frekventált helyekre is eljuttatták az alapvető élelmiszereket. Sőt, valamennyire a házhoz szállítás elődjének is mondhatjuk, hiszen még előrendelni is lehetett ezeknél a gurulóboltoknál. A mozgóbolt egyébként hamar sokak kedvence lett, így a hegyvidéki tesztelés után az ország több részében is elterjedt.

A többi sztorit nem lőnénk le, érdemes tehát beszerezni ezt az 50 érdekességet felsorakoztató könyvet, hogy egy kicsit jobban megismerjük a budai oldal egyik mesés kerületét.

Földváry Gergely: A legendás Hegyvidék – Lebilincselő történetek a kerület múltjából

  • MOM Kulturális Központ Nonprofit Kft.
  • 239 oldal

Címkék