Ma van 10 éve, hogy megnyitott a Flippermúzeum a XIII. kerületben. Hamarosan új egységgel fog bővülni.

A Radnóti Miklós utcai Flippermúzeum gyűjteménye több mint 160 kipróbálható géppel rendelkezik, az első hagyományos gépektől kezdve (1947-ből) a 19. századi flipperelődökön át a modern flipperekig, valamint egyéb népszerű játéktermi masinákig, ideértve a videójáték-kabineteket is. Nyitásakor (éppen 10 éve) mi is jártunk náluk, élménybeszámoló cikkünket itt olvashatjátok el. 

Ahogy azt a kiállítóhely írja közleményében, több mint 100 ezer látogató, 100-nál is több riport és néhány ezer ötcsillagos értékelés az elmúlt évtized mérlege. Sokan már családi ünnepeiket, céges rendezvényeiket is gyakran a Flippermúzeumban tartják. A flipper és a zene évtizedek óta elválaszthatatlanok, így nem véletlen, hogy a Music Television (MTV) olasz és angol nyelvű csatornája is forgatott már itt. Utóbbin a European Music Awards 2020 gálaműsorának részeként jelenhetett meg a múzeum, ahonnan Palvin Barbara modell és David Guetta sztár-DJ jelentkezett be a műsorba. De videóklipek is készültek a Radnóti utcai kiállítás gépei között, többek között Puskás Peti egyik dalához.

Persze nem csak a zenéről szólt az elmúlt 10 év. A Flippermúzeum – magyar és német nyelven – műfajában egyedülálló könyvet jelentetett meg a hazai játéktermek történetéről, valamint négy alkalommal Közép-Európa egyik legnagyobb játéktermi játékkiállítását rendezte meg Arcadia néven, melyre többek között a sikerkönyveiről ismert Ian Livingstone írót is meghívta. 

A múzeum és csapata nem tervez pihenni még, a következő lépés egy második helyszín megnyitása lesz idén nyáron. A Ráday utcai egység azonban – a Flippermúzeummal ellentétben – kizárólag rendezvényekre lesz bérelhető, állandó nyitvatartással továbbra is csak a Flippermúzeum üzemel majd. A Ráday utcai rendezvényközpontban körülbelül 80 válogatott játéktörténeti masina szórakoztat majd. Az új helyszín megnyitását nemzetközi nyílt flipperversennyel ünneplik, amelynek teljes bevétele rászorulókat segít majd.

Látnivalók és kultúra Szabadidő

Flippermúzeum

A Flippermúzeum neve kissé félrevezető, hiszen a retró játékgépeket ki is próbálhatjuk, de régi arcade játékokon, például a Mortal Combat-en vagy a Street Fighteren is összemérhetjük az erőnket.

(Borítókép: Flippermúzeum)

Címkék