Életének 89. évében elhunyt a Kossuth- és Ybl-díjas építész, Kévés György, akinek nevét jóval kevesebben ismerik, mint Finta Józsefét, noha rengeteg izgalmas épületet hagyott ránk. Ilyen az Orczy Városközpont, a Budán épült teraszházai, amelyek akkoriban újdonságnak számítottak. Mutatunk két általa tervezett budapesti épületet, melyek nemcsak a saját korukban számítottak progresszívnek, de ma is megállják a helyüket.

Érdemes végigtekinteni Kévés György Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze alkotásain, hiszen egészen meglepő és újító szellemiségű épületeket köszönhetünk neki. A legkülönösebb alkotása kétségkívül a Mátyás-hegy oldalában épült Losonczi-nyaraló, amiről hosszú évtizedekig nemcsak a nyilvánosság, de még a szakma se nagyon tudott, hiszen elkészülte után publikálni sem lehetett. 

Az 1972-ben elkészült Losonczi-villa olyan volt a Kádár-kori Budapesten, mintha a jövő vagy a Nyugat érkezett volna hozzánk, itthon nem is találni hozzá előképeket. Az épülettől el volt ájulva az egész szakma, sokan alig hitték el a fotók alapján, hogy ez valóban Magyarországon van, és sürgették a mihamarabbi publikációt az ország akkor legmenőbb építészeti lapjában, a Magyar Építőművészetben. A címlapból és a hosszas bemutatóból végül semmi nem lett, mert a főszerkesztő, Nagy Elemér tartott attól, hogy a megrendelő azonos Losonczi Pállal, és nem szeretett volna vele telefonon egyeztetni, félve a kellemetlen percektől, lévén Losonczi a Magyar Népköztársaság Elnöki Tanácsának elnöke volt. A képeket végül egy 500 példányban kinyomtatott katalógusban tette közzé, amihez azóta elég magas áron lehet csak hozzájutni. 

Az Orczy Fórum épületeit szerintünk sokan ismerik, csak épp a névvel és az építésszel nincsenek tisztában. Az 1994 és 2006 között épült, klinkertéglás tömböt Kévés György tervezte, és érdemes azt is tudni, hogy az Orczy téri telekre eredetileg egy svájci cég szeretett volna szállodát építeni, de pénzügyi nehézségek miatt a projekt befuccsolt. Az Orczy Fórum Városközpont végül a szállodaprojekt meghiúsulásának köszönheti létrejöttét, az évek során pedig 2 irodaház, 6 lakóház, 1 parkolóház és 1 földbe süllyesztett kápolna készült itt el.

Fontosabb épületei közül a Meredek utca 52. terasz házait is érdemes megemlíteni, amelyeket inkább egy északi városban tudnánk elképzelni, semmint Budán, ráadásul az 1968-ban épült házak tervezését már „maszek″ vállalkozásán keresztül végezte, amivel az elsők között volt az építészek között. Emellett több óvodát, bölcsődét és iskolát is tervezett, de az Óbudai Művelődési Központot, több családi és társasházat, amelyek közül kiemelkedik a II. kerületi Lóczy Lajos utca egyik posztmodern lakóháza.

Kévés György pályafutása alatt oktatott a Budapesti Műszaki Egyetem Középület, Ipar és Épületszerkezeti Tanszékén, többször is meghívott professzor volt a St. Louis-i Washington Egyetem építész karán. 1974 és 1984 között a Mesteriskola vezető építésze volt. 1999-től az Orczy Fórum egyik épületében Építészet és Művészet néven galériát üzemeltetett feleségével és alkotótársával, Földvári Éva építésszel.

(Borítókép: Magyar Építőipar - Arcanum)

Címkék