Budapestet mindig is meghatározták a panelházak és a lakótelepek, sokan nőttünk fel az ikonikus épületekben, majd intettünk búcsút gyermekkorunk meghatározó helyszínének. Darabos Évi animációsfilm-rendező hazai és nemzetközi díjakat besöprő kisfilmje, a Pá kis panelom! ezt a nosztalgikus hangulatot eleveníti fel, miközben szürreális és humoros elemekkel szórakoztatja a nézőket. A 2019-es bemutató óta számos fesztivált megjárt az animáció, azonban végre mindenki számára online is elérhetővé vált a kisfilm.

„A panel erkélyéről monolitként lezuhanó betonkönnycsepp, egy zsemleszínű óriástacskó hátán boltba siető néni, a biciklist elnyelő hatalmas szotyi, Kukac úr és Bubi bácsi – csak pár ikonikus alak és jelenet Darabos Évi animációsfilm-rendező Pá kis panelom! című kisfilmjéből” – írtuk korábban az animációról, melynek főszereplő megtudja, hogy hamarosan el kell költöznie szeretett otthonából, egy panellakásból, a felkavaró hír hallatára pedig elöntik az érzelmek. A szavak helyett azonban beszéljen maga a film!

A kisfilm rengeteg hazai díjat bezsebelt, ráadásul külföldön is tartolt, Észtországtól Japánig bejárta a világot, és számos elismerést kapott. Évi jelenleg legújabb filmjén, a Vidámparkon (Funfair) dolgozik, melynek főszereplője szintén egy fiatal nő, aki egy lebegő, kocka alakú lakásba menekül a jövője elől, ahol szürreális lények és egy alternatív univerzumba vezető kapu várja. A projekt már két díjat is elnyert a CEE AnimationForumon, megkapta a 35 ezer eurós támogatással jár Ciclic Awardot, és különdíjas lett a rövidfilmes versenyben.

Ha többet szeretnétek tudni, olvassátok el interjúnkat Darabos Évivel, akivel az animációs alkotófolyamatról, a telepek iránti rajongásról, a paneléletről, a filmes kulisszatitkokról és persze Budapestről is beszélgettünk, miközben bejártuk az újpesti tömböt, ami a film legfőbb ihletője volt. 

(Borítókép: Darabos Évi)

Címkék