Hosszú évtizedek óta bedeszkázva állt és raktárként használták az egykori Postatakarékpénztár valamikori csodás csarnokát, amely ismét régi fényében várja a Magyar Államkincstárba érkező ügyfeleket.

Ezt a szecessziós csodát a Hold utcában elkerülik a főbb turistaútvonalak, de nagyon is érdemes felkeresni a valamikor Postatakarékpénztár épületét, ami Lechner Ödön és Baumgarten Sándor tervei alapján épült fel 1901-ben, mindössze egy év alatt. Annak ellenére, hogy milyen rövid idő alatt készült el a székház, közel sem volt egyszerű a tervezése: áttervezések, rövid határidők, pereskedések bonyolították a folyamatot, ráadásul a kortársak a szecessziós stílusban sem értettek teljesen egyet, rendszeresen támadták miatta Lechnert.

Az épület ma a Magyar Államkincstár otthona, és noha az elmúlt években több kisebb átépítés is történt rajta, a belső terek még mindig őrzik egykori bájukat, ezalól egyedül a valamikori pénztárterem volt kivétel, ami hosszú évekig sötétségbe borulva, elzárva várta a jobb napokat. Sőt az eredeti, üvegboltozatos kupolát el is takarták egy lambériás álmennyezettel, míg kívülről az ikonikus, kaptárt idéző tetőt is lecserélték.

Az Octogon építészeti magazin, valamint a Magyar Államkincstár Facebook-oldala alapján viszont látható, hogy 2023-ban elkészült az egykori pénztárcsarnok visszaépítése, így ma már újra régi fényében tündököl a sokáig raktárként használt helyiség. A Waltherr Gida üvegművész által készített kupolát egyelőre még nem építették vissza.

(Borítókép: Hirling Bálint - We Love Budapest)

Címkék