Március elején érkezik a Budapesti Építészeti Filmnapok a Toldiba, ami ismét szuper dokumentumfilmeket tartogat az építészet- és az urbanisztikarajongóknak. Érdemes átnézni a programot – amiben idén még több magyar alkotás szerepel – és lecsapni a jegyekre! Ha nem tudtok dönteni, akkor olvassátok el cikkünket, amelyben megírtuk, hogy szerintünk melyik 5 filmet nem éri meg kihagyni.

16. alkalommal rendezik meg a Budapesti Építészeti Filmnapokat, ami a város egyik legizgalmasabb dokumentumfilm-fesztiválja, kifejezetten az építészetre és az urbanisztikára hangolva. Mi azért is szeretjük nagyon, mert a szervezők mindig olyan filmeket hoznak el, amik bár a világ más tájain játszódnak, a problémák és a kihívások nagyon is hasonlóak azokhoz, amelyekkel Budapesten is nap mint nap szembenézünk. Idén a „People behind” mottóval emberi történetekre fókuszáló filmeket válogattak a programba, ugyanis az épületek létrejötte és a városfejlesztés mögött számtalan kreatív ember lakozik, így belenézhetünk abba, hogyan telik az építészek, az urbanisták és az építőmunkások egy-egy napja, és milyen akadályokkal kell szembenézniük. Mivel a Toldiban jó sok filmmel készülnek, ezért kiválasztottunk ötöt, amit szerintünk érdemes megnéznetek.

1. Néplázítók: Frances Goldin és a harc Cooper Square-ért

Hogyan védheti meg egy helyi közösség a lakhelyét a legnagyobb befolyással bíró várostervezővel szemben? A Budapesti Építészeti Filmnapok nyitófilmje pontosan erre ad választ. A Néplázítók című film egy nagyjából 50 évig tartó küzdelmet mutat be, ahol adott egy Lower East Side-i lakóközösség és a New Yorkot erősen átformálni kívánó várostervező, Robert Moses. A manhattani Cooper Square környéke a 40-es évektől kezdve a különféle nemzetiségek és társadalmi osztályok gyűjtőhelye volt, itt mindenkit befogadtak, ismerték egymást, olyan volt az egész, mint egy nagy falu. Ám 1959-ben New York egy nyomornegyed-eltakarító akciót hirdetett Robert Moses vezetésével, melynek következtében 2400 munkásosztálybeli és bevándorlócsaládot költöztettek volna el a környékről. A film megmutatja, hogyan vették fel a lakosok a harcot a politikusokkal és az ingatlanfejlesztőkkel szemben.

március 7. (csütörtök) 20:00 és 20:30, Nagy- és Kisterem

2. Belül kell felépíteni a házat...

A különféle városi problémákat bemutató filmek mellett mindig számtalan olyan dokumentumfilm szerepel a Filmnapok kínálatában, amely egy-egy építész életét, munkásságát mutatja be. Azért is érdemes ezeket a filmeket megnézni, mert sokkal jobban megérthetjük az általuk tervezett épületeket, és egy kicsit beleláthatunk abba is, hogy mi minden hajtja őket, hogyan gondolkoznak, vagy épp milyen akadályokkal kell szembenézniük. Makovecz Imre nevének hallatán sokan az álom- vagy tündérvilágot megtestesítő házaira asszociálnak, holott a 70-es, 80-as években egészen más tevékenység mozgatta: a közösségépítés. Makovecz és a népművelők belekezdtek a „nyitott ház” közművelődési kísérletbe, az érdekelte őket, hogy milyen lehetőségei és szükségletei vannak a helyi társadalomnak. Tetőt akartak létrehozni az emberi együttlét fölé. A filmben betekinthetünk Makovecz és társai építészeti szellemiségébe és a közösségépítő szerepükbe.

március 8. (péntek) 17:45, Nagyterem

3. Grandad and The Pier + The Placeman

Ez egy kedves történet arról, ahogy az idős generáció próbálja megmenteni és új életre kelteni az elhagyott mólót, hogy a következő generáció használhassa és újra birtokba vehesse. A Man-szigeten járunk, az Ír-tenger közepén, itt található az évek óta zárva tartó móló, ami leginkább már csak az enyészet emlékműve volt, egészen addig, amíg a helyi idősek, élükön a mindenre elszánt Biff nagypapával ki nem találták, hogy felújítják. Érdemes beülni erre a filmre, mert a motivációról, az elszántságról, a kitartásról, a közösségekről és a reményről szól, rengeteg humorral fűszerezve. A filmet a The Placemannel együtt nézhetitek meg, ami a köztérkutatás aranykoráról, a közösségi téralkotási mozgalom kezdeteiről szól.

március 8. (péntek) 21:00, Kisterem

4. Lewerentz – Áldott sötétség

A svéd Sigurd Lewerentz a világ egyik leghíresebb építésze, akit nemzetközi szinten is a szakma nagymestereként tartanak számon. Egyedi megoldásai évtizedekkel megelőzték a korukat, épületei ma is kortárs alkotásokként hatnak, munkássága máig jelen van az építészoktatásban. Alapvetően modernista építész, de minden stílusban tudott alkotni, ahogy többfajta szerkezeti rendszerben is otthonosan mozgott, személyesen felügyelte a kivitelezési munkálatok legapróbb részleteit is. Élete során kevés interjút adott, ahogy épületeit, úgy életét is körüllengte a titokzatosság. A róla szóló dokumentumfilmet sosem látott archív felvételek, hanganyagok teszik igazán különlegessé, ráadásul a március 8-i vetítés világpremier is lesz.

március 8. (péntek) 21:15, Nagyterem

5. Kepes György: A tudós agyával + a festő szemével

Kepes György magyar származású festő, tervező és művészetteoretikus, akit itthon talán kevésbé ismernek, mint Amerikában, holott a médiaművészet és a vizuális kultúra területén nagyon is újítónak számított. A Képzőművészeti Főiskolán Csók István tanítványa volt, később Moholy-Nagy László hívására Berlinbe utazott, ahol megismerkedett a Bauhaus-eszmékkel és -művészekkel. Innen került Chicagóba, ahol Moholy-Nagy tervezőintézetében dolgozott. Számtalan tanulmányt írt a vizualitás, a tudomány és a művészet kapcsolatáról. Orosz Márton dokumentumfilmjében Kepes polihisztor mivoltát, látomásokkal teli, fordulatos életét mutatja be a nézőnek, amelyben arra is választ kapunk, hogyan segítheti a művészet és a technológia a kreativitást és az innovációt.

március 9. (szombat) 19:00, Kisterem

Kultúra

16. Budapesti Építészeti Filmnapok

Program adatai

Toldi mozi Facebook-oldal További információ 2024. március 7., csütörtök - 2024. március 10., vasárnap

(Borítókép: Budapesti Építészeti Filmnapok)

Címkék