Az ünnepnapokban nemcsak az a jó, hogy nem dolgozunk, hanem az is, hogy gyakran meghosszabbítják a hétvégéinket. Nem lesz ez másként idén sem: négy ünnepi hosszú hétvége vár ránk 2024-ben, további három ünnepnap pedig hétköznapra esik. Adunk pár tippet, mikor mit csináljatok.

Forradalmi hosszú hétvége: március 15–17.

Amíg tavaly mindössze egyetlen napot vitt el az év első ünnepnapja, március 15-e, idén már péntekre esik, és így egy háromnapos hosszú hétvégével kezdhetjük el 2024-ben az ünneplést. Köthetjük az egész hétvégét egyetlen helyhez, Szentendréhez, már csak azért is, mert idén pont március 15-én nyitja meg kapuit a Skanzen, így az első napot eltölthetjük ott is, bár olyan sok a látnivaló, hogy akár két napra is elhúzható a látogatás.

De nem kell persze az egész hosszú hétvégét a Skanzenre áldozni, andaloghatunk a kanyargós szentendrei utcákon vagy a Duna korzón is. Benézhetünk galériákba, múzeumokba és kiállítóhelyekre, melyekből bőven találni a városban, és melyek közül a Ferenczy Múzeum a kedvencünk. Szentendre környéke arra is tökéletesen alkalmas, hogy egy jót kiránduljunk, például a Dömör-kapu környékén, érintve az Anna-völgyi vízesést meg a Bölcső-hegyi kilátót is. A fáradalmakat pedig kiváló gasztrópontokon pihenhetjük ki, melyek közül elsősorban a magyaros konyhát megtrükközve kínáló Teyfölt ajánljuk mindenki figyelmébe.

Húsvéti hosszú hétvége: március 29. – április 1.

Amikor a hosszú hétvége négynapos, az maga az ajándék, ami felér egy miniszabadsággal, idén pedig a húsvéti pont ilyen hétvége lesz. Március 15-én elhagytuk a várost, húsvétkor viszont maradjunk, és mindegyik napra tervezzünk be más-más programot (meg persze lehet, hogy locsolkodni is megyünk, vagy épp locsolkodókat várunk). 

A húsvét Jézus ünnepe, a feltámadásé, így köthetünk programot hozzá is, legalábbis áttételesen. Például kiránduljunk egyet a Dabas mellett található, lenyűgözően szép Szent Jakab tanösvényen, ahol a fákkal körbevett, mocsaras, buja és vadregényes vidéken cölöpökre épített pallókon haladunk, időnként fahidakon kelünk át, a környéket pedig egy kétszintes kilátóról vehetjük jobban szemügyre. Szent Jakab egyébként Jézus egyik első tanítványa volt.

A hosszú hétvége többi napját rászánhatjuk arra, hogy végigjárjuk és megismerjük mindazokat az újdonságokat, amikkel a tavalyi évben gazdagodott a város, és még nem volt hozzájuk szerencsénk. Megnézhetjük például a VIII. kerületi Molnár Ferenc téren kialakított mikroparkot, a XIII. kerületben, egy murvás parkoló helyén kialakított Thurzó parkot, az újpesti Mókaligetet, ami a város egyetlen madár- és mókusparkja, és arra is rácsodálkozhatunk, milyen menő lett, hogy a Károlyi-kertet egybenyitották a Petőfi Irodalmi Múzeumnak otthont adó Károlyi-palotával

Éljen május elseje!

Tavaly egy háromnapos hétvége kerekedett a munka nemes ünnepéből, ám idén mindössze egy hétközepi, szerdai napra fog esni. Persze azért ne hanyagoljuk el a munkát, és legalább bringázzunk egy jót. Kiváló kerékpárút vezet ki például a Naplás-tóhoz, ahol ejtőzhetünk egy jót a tó partján, találkozhatunk teknősökkel, énekesmadarakkal meg vadkacsákkal, és alaposan szétnézhetünk a kilátó tetejéről is. 

Pünkösdi hosszú hétvége: május 18–20.

A Pünkösd három napján adózhatunk az ünnep előtt például úgy is, hogy megidézzük a pünkösdjárást, amikor fiatalok lányok járták körbe a falut, hogy énekekkel és jókívánságokkal segítsék elő a termékenységet, miközben ajándékokat és adományokat is gyűjtöttek. Vagyis ahogy a fiatal lányok, úgy mehetünk mi is, például városi sétákra, melyek között bőséggel válogathatunk. Mi is jó pár sétát ajánlottunk már az elmúlt évek során, legutóbb például szép szecessziós házakat fűztünk fel egy útvonalra. De jól ismertek a Hosszúlépés sétái is, nem beszélve a Budapest Városművekről, az Imagine-ről, a Pestbudai Sétákról, a Budastepről, a Sétaműhelyről meg a Budapest 150. szülinapja alkalmából született Budapest Bejáróról, ami nemcsak városi séta, de izgalmas játék is. És a sor még folytatható. 

Augusztus 20.

Idén egy keddi napra esik a legfőbb nemzeti ünnepünk, ami uralkodóink közül Szent István királyhoz kötődik. Ha pedig olyan programot választanánk aznapra, ami szintén hozzá köthető, ráadásul nem átlagos, hanem különleges, akkor érdemes ellátogatni Óbudára, annak is a szélére, Aranyhegyre, melynek tetején áll egy egészen izgalmas és titokzatos építmény, a Pogánytorony

A Pogánytorony nevű építményt 1935-re építtette fel a tudósok által alapított és a kereszténység felvétele előtti, pogány időszakot kutató Turáni Társaság, ami később teljesen más irányt vett. A pogánynak maradt magyarokat pedig Szent István üldözte és tűzzel-vassal irtotta, ezért a teljes népet megátkozták az ősi táltosok. Ez lenne a turáni átok, ami miatt állítólag a magyarok folyton széthúznak.

Október 23.

Az 1956-os forradalom ünnepe is hétköznapra, egy szerdai napra esik idén. Áldozhatunk ezen a napon a retró oltárán, méghozzá olyan helyszínek meglátogatásával, ami ehhez a történelmi időszakhoz, meg úgy általában a szocialista korszakhoz köthető. 

Ott van mindjárt a Budapest Retro Élményközpont, ami a korszakot inkább iróniával szemléli, és a tárgykultúráján keresztül inkább a vicces oldalát mutatja. Ezzel szemben a Terror Háza a sötét és nyomasztó arcát villantja fel – ami persze közelebb áll a valósághoz. A kettő között, az ironikus és a nyomasztó közti vékony mezsgyén pedig a Memento Szoborparkot találjuk, azt is érdemes beiktatni. Levezetésképpen pedig a nálunk a szocializmus évei alatt népszerűvé vált játék, a flipper előtt fejet hajtó Flippermúzeumot ajánljuk a szelíd forradalmi programot kereső tömegeknek. 

Mindenszenteki hosszú hétvége: november 1–3.

Nem mindenki jár temetőbe ilyenkor, mert még nincs halottja, és aki jár, az pedig nem tölt ott három napot, hanem jó esetben csak 1-2 órát. A hosszú hétvége többi részét viszont eltöltheti programozással, és ha szórakozni nem is akar, de stílszerű programmal adózna a mindenszentek és a halottak napja előtt, akkor ajánljuk a temetői sétákat, merthogy már ide is vannak szervezett séták, de persze nem szervezve is érdemes egyik-másik temetőt felkeresni az ódon hangulata miatt. 

A VIII. kerületben található, már lezárt Salgótarjáni úti zsidó temető vadregényes, borostyánnal sűrűn benőtt, és olyan, mint egy múzeum. Vannak ismerős családnevek meg híres sírok is (a tervezőik okán). A másik temető, amit ajánlunk, Cinkotán található. Ez az elhagyatott evangélikus öreg temető, ami szintén megér egy sétát, és akárcsak a józsefvárosi, úgy ez is a múlt borongós hangulatú mementója.

December: karácsony, szilveszter és újév

A decemberi ünnepekre csak óvatosan ajánlunk programot. Elvégre a karácsony a családé, a szilveszter pedig a bulié. De azért ilyenkor is be lehet iktatni – hisz ilyenkor van a szezonja – egy jó korcsolyázást vagy egy alapos szaunázással kimaxolt fürdőlátogatást.

És ezzel vége is az évnek, és kezdődik az új, de ennyire talán még ne szaladjunk előre. 

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék