Pusztán azért, mert ősz van, és hűvösebbre fordult az idő, még nem kell minden egyes napunkat bezárva töltenünk, és ha kivételesen nem a természetben kalandoznánk, akkor érdemes a városi séták felé venni az irányt. Ha valaki nem egyedül vágna bele Budapest felfedezésébe, akkor jó ötlet körülnézni a sétacégeknél, már csak azért is, mert a sétavezetőkkel sokkal színesebb élményben lehet részünk, ráadásul olyan épületekbe is bejuthatunk, ahová alapesetben nem. Összegyűjtöttünk 5 vezetett sétát, amiket kár lenne kihagyni a következő két hónapban.

1/5

Viharos idők: a Hatvany család története

Talán az egyik legkülönösebb család volt a Hatvanyaké, akik között nemcsak az irodalom mecénását, Hatvany Lajost találjuk, de egy Amerikában is ünnepelt forgatókönyvírót meg egy műgyűjtőt is, aki maga is festett. A hosszúlépés. járunk? Hatvany család történetét bemutató sétáján amellett, hogy bejárhatjuk a családhoz kötődő budai helyszíneket – Erdődy-Hatvany-palota, Hatvany Lajos otthona, Hatvany Ferenc villája –, megtudhatjuk, honnan indultak el a bárói út felé, ki volt a „két lábon járó pokol”, melyikük szökött meg a márianosztrai börtönből, és milyen volt az életük nemesként a kommunizmusban. A sétát (amiről itt írtunk bővebben) Hatvany Helga Viharos idők című könyve ihlette, aki pedig megismerné a Hatvanyak kalandos életét, annak a novemberi dátumokat érdemes csekkolnia.

2/5

A Gellért Szálló legendája – épületbejárás a bezárt hotelben

Szerintünk az egyik legizgalmasabb séták közé tartozik a legendás Gellért Szálló bejárása, főleg azért, mert egy két éve üresen álló épületbe juthattok be. Az Imagine sétáján nosztalgiázhattok, bejárhatjátok a grandiózus tereket, és megfigyelhetitek az apró részleteket, miközben a Gundel vezette étterem ínycsiklandozó fogásairól, híres vendégekről és társasági eseményekről hallhattok történeteket. Mivel az épület felújítása jelenleg is zajlik, ezért a sétavezetők az értékmentésről és a jövőbeni tervekről is mesélnek nektek. Ha ti is bejárnátok a világhíres szállót, akkor a novemberi dátumokra még bőven tudtok jelentkezni.

3/5

Séta Mátyásföldön Zubreczki Dáviddal

Minden évszakban megéri felkeresni Mátyásföldet és az eklektikus, szecessziós úri villákat, de talán ősszel a legszebb a környék, amikor sárga és piros színekbe öltöznek a fák. Akit érdekel a 19. század végén, évszázados platánok és vadgesztenyefák között felépült villanegyed története, annak jó hír, hogy november 25-én Zubreczki Dáviddal járhatja be a telepet. Különleges séta lesz ez, mert az építészeti mesemondó itt nőtt fel, és a mai napig is itt él, így hát házakról, kapukról, kertekről, fasorokról, történelmi és személyes emlékekről egyaránt hallhattok majd. Az egykori nyaralótelep legszebb látnivalói a 19. század végén épültek, de a sétán a 20. és a 21. század emlékeit is megnézhetitek, így art deco, szocreál, neogótikus és modern épületeket is láthattok majd, ahogy egy titokzatos macskakaput és a szovjet csapatok emlékeit is.

4/5

Gül Baba rózsái, törökfürdők és táncoló dervisek

Bár nem ebből van a legtöbb építészeti emlékünk, de a várost járva azért találni jó pár olyan épületet, amit a másfél évszázados török uralomnak köszönhetünk. A Pestbudai Sétákon Buda török emlékeinek nyomába eredhettek, megismerhetitek Gül Baba történetét, hogy miért is Rózsadomb a Rózsadomb, hol volt a Kakas kapu fürdője és a lőpormalom, valamint kik a dervisek, miért éltek tekkében, és mi is az a tekke. A török emlékeket felfedező, a kultúrájukat és az életvitelüket bemutató sétára még novemberre és decemberre is tudtok jelentkezni.

5/5

Pezsgő pincék

Budafokkal már mi is többször foglalkoztunk cikk és podcast formájában, de most találtunk nektek egy olyan sétát, ami az utolsó őszi hónapra szuper programnak ígérkezik. Itt van a világ egyik legnagyobb pincerendszere, ahová a Városművek sétáján most ti is lejuthattok, és meg tudhatjátok azt is, hogyan születtek ezek a pincék, és miért pont itt alakultak ki. Megnézhetitek az egykori híres pincéket és a műemléki épületeket, ahogy egy még ma is működő pezsgőpincészetet is. A séta különlegessége, hogy egy 3 tételes pezsgőkóstolón is részt vehettek.

Címkék