Az ünnepek alatt tavaszi idő volt, most viszont jéghideg szél kíséretében visszatért a tél. Ezen elsősorban az segít, ha jó alaposan felöltözünk, meg persze az is megoldás lehet, ha csupa olyan filmet nézünk, ami a nyár, a rekkenő hőség és a meleg illúzióját kínálja egy-egy szuper történet mellett. Ehhez adunk pár tippet.

Utódok (The Descendants)

A szívmelengető dramedy (dráma+komédia) Hawaiin játszódik, bizonyítva, hogy ott is csak ugyanolyan emberek élnek, mint bármelyik budapesti kerületben, a hétköznapi gondjaik meg az életproblémáik is hasonlóak, mint nekünk, mindössze a környezet szebb, amiben a drámájuk zajlik. A George Clooney főszereplésével készült film szeretetteljes története éppúgy felmelegíti majd a néző lelkét, mint a csodálatos hawaii táj látványa. Alexander Payne mozija nemrég került fel Netflixre, ott is megnézhető. 

A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness)

Ruben Östlund napjaink egyik legprovokatívabb rendezője, maró szatírái senkit nem kímélnek, senkihez nem nyúlnak kesztyűs kézzel. Legutóbbi filmje egy luxus-óceánjáró hajón játszódik, és a célkeresztben ezúttal a napon sütkérező szupergazdagok állnak, de azért a divatvilág is megkapja a magáét. Felületes, léha és gondtalan életüket egy nem mindennapi figura (a hajó nagy hangon osztálykritikus és komoly piás kapitányának szerepében a most különösen nagyszerű Woody Harrelson), majd egy nem várt esemény borítja fel, de elég alaposan. A film a mozik mellett az HBO Maxon is megnézhető. 

A part (The Beach)

Danny Boyle 2000-ben, Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmje Thaiföldre kalauzolja a nézőket, azon belül is egy olyan trópusi szigetre, ahol paradicsomi állapotok uralkodnak. Ide érkezik meg az amerikai Richard két újdonsült francia barátja társaságában, hogy valami igazán életszagú, izgalmas kalandba keveredjen. A szigeten aztán egy kis modern hippiközösségbe botlanak, látszólag minden idilli, aztán persze jön a fordulat, amitől még egy trópusi szigeten, 40 fok fölött is kirázza az embert a hideg. A film a Disney+-on is megnézhető. 

 A tehetséges Mr. Ripley (The Talented Mr. Ripley)

Ennek a filmnek a szereplőgárdája kész sztárparádé, de tényleg: a címszereplő Matt Damon mellett Jude Law, Gwyneth Paltrow, Cate Blanchett és Philip Seymour Hoffman is látható Anthony Minghella 1999-es filmjében, amit akár a Netflixen is megnézhetünk. A filmben egy zseniális és maximálisan gátlástalan szerencsevadász és mesterbűnöző öntudatra ébredését követhetjük nyomon pattanásig feszült figyelemmel, az események díszlete pedig az igazán festői olasz Riviéra.

Holtpont (Point Break)

Az 1991-ben készült mozi két főszerepében az akkor még a pályája elején álló Keanu Reeves és a pályája csúcsán trónoló, azóta sajnos elhunyt Patrick Swayze látható. A Los Angelesben játszódó film szörfösök közé kalauzol, ahova egy fiatal ügynök érkezik, természetesen inkognitóban, hogy lebuktasson egy bankrabló bandát. A Kathryn Bigelow által rendezett, kimondottan macsó mozi tele van gyönyörű természeti képekkel, hatalmas hullámokkal és lélegzetelállító szörfös mutatványokkal. 

Frida

A mexikói gyökerekkel bíró színésznő, Salma Hayek nagy idolja a szintén a közép-amerikai országban született és élt szürrealista festő, a nehéz sorsú Frida Kahlo. Az ő életét feldolgozó filmnek a színésznő nemcsak producere, de címszereplője is volt. Buja és szenvedélyes mozi készült, amit jobbnál jobb színészek egész sora dob fel, Antonio Banderastól kezdve Geoffrey Rushon át Edward Nortonig. A napfényes Mexikó izzó és vibráló hátteret ad Frida nem hétköznapi életének képeihez. 

Lopott szépség (Stealing Beauty)

Bernardo Bertolucci filmjéből sugárzik a szépség. Először is ott van a végtelen és élénk színekkel teli toszkán táj mint háttér, másfelől pedig az ide érkező, az akkor (1996-os a film) még nagyon fiatal Liv Tyler alakja és naiv-romlatlan tekintete. Ő játssza a 19 éves amerikai lányt, aki azért érkezik az olasz tájba, hogy a sok fura figura között megtalálja az apját. Felpezsdül tőle a környék, miközben a lányra rátalál a szerelem, és a szüzességével együtt elveszíti az ártatlanságát is

Római vakáció (Roman Holiday)

Bár az 1953-as filmklasszikus fekete-fehér, a rekkenő napsütés és a szenvedélyes-játékos izzás még így is lejön a képernyőről. Ebben nemcsak a majd kicsattanó, nyári olasz főváros, Róma a ludas, hanem a tökéletes szereplőválogatás is: Audrey Hepburn és Gregory Peck párosa mai szemmel nézve is irigylésre méltó kémiával működik. És maga a történet az arisztokrata hercegnő és a sármos amerikai újságíró római kalandjairól is magával ragadó, télen kimondottan felmelegíti az ember szívét. Aki nem hiszi, az Apple TV+-on próbát tehet vele. 

Utazás Dardzsilingbe (The Darjeeling Limited)

Wes Anderson filmje három testvér különös road movie-ja keresztül Indián, érintve természetesen a sivatagot is. Az apjuk halála után egymástól eltávolodó fivéreket  akiket Owen Wilson, Adrien Brody és Jason Schwartzman alakít – a legidősebb hozza újra össze, hogy közös utazáson találják meg rég eltűnt anyjukat, no meg az egymáshoz és önmagukhoz visszavezető utat. Persze mindezt Wes Anderson furcsa humorú, színes és abszurd látványt kínáló szemüvegén keresztül. A film a Disney+-on is megtalálható. 

 Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso)

Giuseppe Tornatore ígyjöttem-filmje azt meséli el, milyen gyermek- és fiatalkori élmények hatására vált a készítőjéből filmrendező. A Federico Fellini előtt is tisztelgő mozi a napfényes és természetközeli Szicíliában játszódik, amiről elsőre mindenkinek a maffia ugrik be, de miután megnézi a filmet, onnantól kezdve a kis Totóra, a fülledt csókjelenetre meg a zsúfolt moziteremre fog asszociálni, ha meghallja a sziget nevét. És persze oda vágyik majd, a melegbe, mert itt továbbra is és kitartóan csak hideg van. 

(Borítókép: Miramax)

Címkék