Robert Capa 1948 őszén hazatért Magyarországra, hogy a Holiday nevű amerikai magazin számára készítsen úti beszámolót és fotósorozatot az újjáéledő, újjáépítés alatt álló országról. A cikk egy évvel később jelent meg, és a magyar származású, de akkor már amerikai állampolgár fotós nem volt túlzottan oda mindattól, amit látott.

Amikor Robert Capa 1948 őszén újra magyar földre lépett, már nemcsak hogy megkapta az amerikai állampolgárságot, de a szülőföldje is nagyot változott: addigra már megtörtént a kommunista hatalomátvétel, és lassan, de biztosan épült ki Rákosi Mátyás rendszere. A fotós előzőleg, 1948 májusában egy másik országban járt, Izraelben, hogy a friss államalakulatról készítsen fotósorozatot, majd ezt követően utazott Magyarországra, ami szintén új utakon járt, a szovjetizálódásén. A megbízást egy utazási magazin, a Holiday adta Capának, és nemcsak képeket kért tőle, hanem szöveget is.

Friedmann Endre, alias Robert Capa 1931-ben hagyta el az országot, és bár később többször is vissza-visszatért rövidebb időre, de ilyen hosszan – hat hétig – sosem időzött az országban. Ezt azért is fontos leszögezni, mert ez volt az utolsó magyarországi útja a fotósnak, amely 1948. szeptember eleje és október közepe között zajlott. Mondhatni: pont jókor. Bár a kommunisták már átvették az uralmat, de a diktatórikus szigor még nem tombolt, még nem folytak koncepciós perek, még hitt a nép egy szebb jövőben, Rajk László is a helyén ült, Kassák Lajos pedig a Parlamentben.

Capa, annak ellenére, hogy az újjáépítésre, az ország magára találására és elsősorban a hétköznapi emberekre összpontosított, már meglátta, megérezte a közelgő vészt és sötétséget. Ez ugyan a fotókon kevésbé látható, a Budapesti beszélgetés című, terjedelmes cikke szövegében viszont finoman jelzi, hogy egykori hazájában már más szelek fújnak, és az új Magyarország nem a Nyugatot követi majd a jövőben, hanem egy egészen másfajta társadalmi berendezkedés irányába fordul inkább. A legbeszédesebb ebből a szempontból a cikk zárómondata, amelyben a kilépési vízumot a fotós kezébe nyomó őrnagy (Robert Capa egykori iskolatársa) így búcsúzik:

„Ha két évvel később születsz, a te tehetségeddel mára halott lennél, vagy legalábbis miniszteri titkár. Így viszont csak egy zavarodott nyugati liberális vagy. Ez a történelmi materializmus.”

Az Open Books gondozásában megjelent kötet Robert Capa beszámolójának teljes szövegét tartalmazza, az azt kísérő fotókkal, sőt az eredeti, betördelt cikk is bekerült a könyvbe. A fordító, Fisli Éva írt egy hosszabb utószót, melyben a benyomásait osztja meg az olvasóval, végezetül a kötet a fotós Robert Capa életútjának ismertetésével zárul. A budapesti képek némelyike látható egyébként a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban is, ahol a névadóról tavaly nyílt meg állandó kiállítás.

Robert Capa: Budapesti beszélgetés

  • Open Books
  • 108 oldal, 8999 Ft

(Borítókép: Getty Images)

Címkék