Bejelentette a 2023/2024-es őszi-téli évadanák első fellépőit a Müpa, köztük az olasz zeneszerző és zongorista, Ludovico Einaudival, valamint Elvis Costellóval, aki ezúttal Steve Nieve-vel érkezik Budapestre.

A 2023/24-es évad őszi-téli hónapjaiban számos visszatérő világsztárt köszönthet a Müpában a közönség. A világ egyik legrégebbi zenei intézménye, az Accademia di Santa Cecilia zenekara ezúttal Liszt és Respighi Róma ihlette műveivel készül, a több mint ötvenéves múltra visszatekintő legendás vokális szextett, a King’s Singers pedig legújabb, Ligeti György Nonszensz madrigáljait feldolgozó lemezével érkezik. Mintegy 15 évvel ezelőtt, igaz, akkor még NDR Szimfonikus Zenekar néven járt a Müpában az NDR Elbphilharmonie. A hamburgi kultúrközpont rezidens zenekara igazi közönségkedvencekkel – Mahler V. szimfóniájával és Csajkovszkij legnépszerűbb, D-dúr hegedűversenyével – és egy világklasszis karmesterrel, Alan Gilberttel az élén tér vissza. Az est szólistája pedig korunk egyik legünnepeltebb hegedűművésze, Joshua Bell lesz. Bár Víkingur Ólafssonnal először csak az online térben találkozhatott a Müpa közönsége, azóta már élőben is volt szerencséjük hallani az izlandi zsenit, aki ezúttal Bach Goldberg-variációival készül. 

Elvis Costellót közel tíz év múltán láthatjuk újra a Müpában – 2014-es szólókoncertje után most állandó zenészpartnerével, Steve Nieve-vel érkezik, a filmzenéivel világhírnevet szerzett olasz zongorista, Ludovico Einaudi pedig 2017 után ad ismét, minden bizonnyal felejthetetlen koncertet a Hangversenyteremben. Cory Henry ezúttal a legutóbbi koncertjéhez képest jóval bővebb zenekari felállással és igazi meglepetésekkel érkezik, míg a dán gitáros Jakob Bro és az amerikai szaxofonos Joe Lovano egy Magyarországon eddig még soha nem hallott felállással csigázza fel a jazzrajongókat.

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is megnevezte az évad művészeit. A hatalmas életművel rendelkező, nemzetközileg elismert és sikeres erdélyi zeneszerző, Orbán György kamarazenei darabjait és oratóriumait méltatlanul keveset hallani a modernkor koncerttermeiben. Ezen igyekszik változtatni most a Müpa, hiszen a 2023/24-es évad zeneszerzőjeként művei kiemelt figyelmet kapnak az új szezon programjában. Feledi János többek közt a Missa Duodecima és a Teremtett világ ritmusaira koreografálta új darabját, míg Mindenszentek napján az „év komolyzenei műve” kategóriában Artisjus-díjat nyert Requiemje csendül fel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának előadásában.

Két izgalmas premierre is készül az évad együttesének választott Magyar Nemzeti Táncegyüttes. A Kossuth-díjas Zsuráfszky Zoltán és csapata előbb Eredics Benjamin a Bartók Tavaszon debütált zeneművére, A koppányi aga testamentumát feldolgozó Végvárak, vitézekre készített koreográfiáját mutatja be, majd a forradalmár költő Petőfi Sándor életét viszik tánclépésben színpadra.

Folytatódnak a Müpa népszerű irodalmi sorozatai, a Literárium és a Vers-estek: az idén nyolcvan éves Oravecz Imrét rangos színészek köszöntik, Visky András sorai Hegedűs D. Géza narrációjában hangzanak el, Csoóri Sándor és Pilinszky János verseit pedig Vecsei H. Miklós a Platon Karataev közreműködésével zenésíti meg. A Müpa Filmklub A nagy Woody Allen menet címmel a színész-író-rendező impozáns munkásságából válogat, a közkedvelt Metropolitan-közvetítések pedig a műfaj legjavát hozzák el élő egyenesben az operajátszás New York-i fellegvárából.

Bizonyára sokaknak örömhír, hogy a 2023/24-es évadra is visszatérnek a kiemelkedő népszerűségnek örvendő tánc- és újcirkuszprodukciók, így ismét a színpadon lesznek a Győri Balett, a Badora Dance Company és a Pécsi Balett sikerdarabjai, valamint a Recirquel látványos cirque danse előadása is.

Az intézmény hagyományaihoz híven elsőként a Müpa+ hűségprogram tagjai kapnak lehetőséget az elővásárlásra, újdonságként pedig a Müpa az új évad előadásaira már flexibilis rendszerben teszi elérhetővé a jegyeket. Április 19-én 10 órától a platina, 20-án, csütörtökön 10 órától az arany, 14 órától pedig az ezüst szint tagjai számára nyílik meg az elővásárlási lehetőség a meghirdetett programokra, míg az alapszint tagjai és a nagyközönség április 21-én, pénteken 10 órától válthatja meg belépőit. 

Az új évad előadásairól, fellépőiről további információkat erre a linkre kattintva találhattok.

Címkék