Néhány fokkal melegebb lett a Bartók Béla úton, mióta megnyílt a La Nube-sok legújabb helye, a város első igazi spanyol colmadója, az Ultramarinos Martinez. A leginkább egy delikátbolt és egy tapasozó szerelemgyerekeként definiálható vendéglátóhely főszereplői az ínycsiklandó spanyol finomságok és italok, amelyeket helyben és elvitelre is kérhetünk, hiszen ami jó, az mindenütt jólesik, a kóstolást pedig amúgy sem lehet nagyon megállni egy olyan helyen, ami ennyire csábít az élet élvezetére.

A Bartók Béla út és környékének vendéglátóhelyeiről már korábban is írtunk, a gasztroszempontból is rendkívül színes terület folyamatosan változik. Sok minden más mellett van itt vietnami kávé, ír kovász, egy falatnyi lengyel konyha, nápolyi pizza, a La Nube-soknak hála pedig egy szuper spanyol tapasozó is. A hely falait már eddig is feszegette a mediterrán életöröm, ezért a terjeszkedés mellett döntöttek, a környék szerelmeseiként pedig nem is nagyon jöhetett szóba náluk más, mint a Bartók.

Így született meg az Ultramarinos Martinez, amit a tulajdonosok tiendabárként definiálnak. Ez nagyjából egy olyan üzletet jelent, ahol egy jó pohár bor mellett beszélgetni is lehet, miközben a tapasoknál egyszerűbb, viszont legalább olyan ínycsiklandó, hideg falatokat kóstolhatunk, ha pedig úgy érezzük, hogy nem tudunk megválni egy íztől, akkor haza is vihetünk egy keveset az adott finomságból.

Ha lenne a Bartóknak hőtérképe, biztosan narancsszínű folt jelölné az Ultramarinost, annyi nyárias, mediterrán hangulatot ad a környezethez. 

Ha lenne a Bartóknak hőtérképe, biztosan narancsszínű folt jelölné az Ultramarinost, annyi nyárias, mediterrán hangulatot ad a környezethez. 

A berendezés majdnem teljes egészében Spanyolországból érkezett, a halk zene is ezt a hangulatot tükrözi, és bár hátravan még némi finomhangolás, az ajtó fölötti falon lógó filmplakátok, a kék-fehér csempés italpult és a spanyol ételekkel megpakolt polcok már mind ellenállhatatlanul csábítanak az élet mediterrán élvezetére. A hely egyelőre délután 5-kor nyit, valamikor márciusban indulnak majd be teljes gőzzel, ám az elmúlt kb. egy hónap rövidített nyitvatartása is elég volt már ahhoz, hogy rendezzenek itt spanyol szülinapot, és a kíváncsi környékbeliek is szépen szállingóznak már.

A tágas belső térben nagyon jól elkülönül a hely háromféle funkciója. Jobbra elegáns bárrész, balra spanyol felvágottakkal, sajtokkal és olajbogyókkal zsúfolt pult, hátul pedig csemegerész várja a vendégeket, akik a könyöklőknél vagy a hátsó asztaloknál foglalhatnak helyet, nyáron pedig terasz is lesz, amit alig várunk. Mi természetesen a fogyasztás összes formáját kipróbáltuk, nem tudtuk megállni, hogy ne vásároljunk be a kóstolgatás után. 

Az étlap itt csak inspiráció, saját magunk is összeállíthatjuk a felvágottakból és sajtokból álló tálunkat, mi persze így tettünk. Az alábbi képen látható tál (teljes értéke 6000 Ft) chorizót, többféle sonkát (köztük kedvencünkkel, az érlelt marhasonkával) tartalmaz, valamint érlelt kecske- és juhsajtokat. Még fel sem ocsúdtunk az ízorgiából, máris elénk került a csodás olívabogyó-válogatás (900 Ft) és némi pintxo, vagyis ropogós miniszendvics és -nyárs.

A válogatás egyébként nem is volt olyan könnyű, hiszen evés közben kacsingattak ránk a kipróbálás nélkül maradt machego sajtok, szalámik és kolbászkák, a szemben lévő italpultból pedig huncutul ragyogtak felénk a csinos palackokba zárt cavák, vermutok, borok és sörök. A borok közül egyszerre ötféle van nyitva (1400–2500 Ft / pohár), de ha ezek között nem találunk az ízlésünknek megfelelőt, akkor plusz 1500 Ft-ért bármelyik palackot felbontják nekünk.

A hátsó, néhány lépcsővel elválasztott rész igazi éléskamra, 

A hátsó, néhány lépcsővel elválasztott rész igazi éléskamra, 

az italok mellett olyan egyedi különlegességeket is találunk, amiket legutoljára talán egy barcelonai piacon láthattunk. Van többféle turrón (nugátszerű édesség), membrillo (birsalmasajt), de halpástétomok és tengeri különlegességekből készült konzervek is. Mi magunk egy kis Moritz sörrel (790 Ft), narancsdzsemmel (1300 Ft) és füstölt paprikával (2000 Ft) lettünk gazdagabbak. Na meg persze sokféle ízzel és jókedvvel is. A hangulattól pedig még a januári szürkeség ellenére is átmelegedtünk.

Címkék

Elérhetőségek

Ultramarinos Martinez 1111 Budapest, Bartók Béla út 16. Facebook-oldal