Fermentált koktélok, újhullámos bárok, szaftos burgerek és házias fogások – Budapest gasztronómiája idén ezekkel a kocsmákkal és street food helyekkel lett gazdagabb!

Bár észlelhető egy kis lassulás a budapesti nyitásokban az elmúlt évekhez képest – ami talán nem meglepő –, mégis megannyi izgalmas és (reméljük) maradandó hellyel gazdagodott a város. Nézzük, mik voltak 2023 új helyei Budapesten!

Street food

Úgy tűnik, a nápolyipizza-láz még mindig tart: idén a Moto és a Digó is nyitott egy-egy új egységet. A Moto ezentúl a Rákóczi téren (is), míg az új Digó a Városligetben található. A fiatalok egyik kedvenc burgerezője, a Simon’s Burger is új egységgel bővült az Arany János utcai metrómegállónál, a Deák Ferenc térnél, az Astoriánál és a Westendben is; náluk egyébként remek hot dogok is kerültek a kínálatba.

Sőt, a 13 éve töretlen népszerűséggel robogó Pizza Manufaktura is új boltot nyitott, a Rákóczi téri Vásárcsarnok mellett. Újpest is bővült egy kisebb burgerezővel – igaz, nem most, de idén nagy fejlesztéseik voltak – a Burger Project méretes, szaftos burgerekkel és baráti árakkal várja a vendégeket. Annak is jó éve volt, akinek a sült krumpli a kedves étele: a Móriczon nyílt Krumpliban hét nyelven beszélő sült krumplit kapunk.

Hasonlóan picike helyen nyílt meg a Szúp is: a Szilágyi Erzsébet fasorban csak felkapunk egy adag levest, és már mehetünk is a dolgunkra. 

Teraszok, bárok, éjszakai helyek

A nyár elég jól alakult új teraszos helyek szempontjából, a Népszigeten nyílt Szitakötő egy elég méretes komplexum, válogatott italokkal és egy halas, egy pizzás, valamint egy tépett malacos pulttal várta a vendégeket.

A Benczúr utcában lévő Szakszervezetek Háza aulájában és belső kertjében pedig a Tütü Tangó reinkarnációja található, Tütü Tangó kert café néven. A bulinegyedhez közelebb is akadtak nyitások: a Dob utcai Bårom Bár egy miniatűr szórakozóhely, míg az Akácfai utcai Elysian bár egy formabontó, 21. századi bár zero waste szemlélettel és szezonális alapanyagokból készült koktélokkal. A Klauzál téri Vásárcsarnokban pedig hibátlan kisüzemi söröket találunk – a Klauzál Craftban.

Az Ensō mellett nyílt meg a Z generációra optimalizált borozó, a Bar Bizarre, amit nem ildomos összekeverni a Bartókon lévő Bar Brutallal, amit szintén főleg a Z generáció tagjai laktak be – náluk remek tésztákat is kapunk 2000 forintos egységáron. Hasonló közönséget mozgat a Permanens Vakáció is a Margit körúton. Egész más világba kalauzol a Mazel Tov felett nyitott Balagan – a közel-keleti small plate-ekre és kiváló koktélokra specializálódott bár izgalmas színfoltja lesz a pesti éjszakának. 

(Borítókép: Szabó Gábor - We Love Budapest)

Címkék