Ahogy novemberben felcsendül Mariah Carey és George Michael hangja a plázák hangszóróiban, úgy telepszik rá sokunkra a karácsonnyal kapcsolatos kellemetlen érzés.

Ennek ma már szokás hangot is adni, virágzik a mémgyár a témában. A pszichológia is extrém stresszforrásként tartja számon az ünnepi és az azt megelőző időszakot: a jelenséget stressmasként el is keresztelték, mint arra egy 2021-es, corvinusos kutatás is rávilágít. Egy 11 európai ország részvételével készült kutatás is kiemeli az időszakban bekövetkező életszínvonalbeli csökkenést és érzelmi megterhelést.

Ennek vannak egészen egyszerű, objektív okai. Az, hogy az ünnepnek meghittnek, tökéletesnek kell lennie, nekünk boldognak kell lennünk minden körülmények között, önmagában már ok a stresszre. Megerősíti ezt a médiából korlátlanul ömlő giccs: a kandalló tüze megcsillan a boldog gyermekarcokon, a sütőből épp kiveszi a makulátlan megjelenésű anyuka a bejglit, a kutya elszundít a szépen feldíszített karácsonyfa alatt, szép ruhákban koccintanak jól öltözött középosztálybeliek a havas tájat keretbe foglaló ablak előtt.

Közben a valóságunk egészen más. Szürkés-kopottas, eső áztatta, szinte tavaszias karácsonyaink vannak, a legtöbb munkahelyen eluralkodik az év végi káosz, a hajtás, óriási nyomás alá helyezve a munkavállalókat. Jön mindehhez a programözön, a gyerekek óvodai-iskolai ünnepségei, az ajándékvadászat elkeserítő pillanatai. Ott vannak a kötelező baráti találkozók, mintha mindenki most akarná bepótolni az egész éves lemaradást – annak, aminek töltenie kéne, inkább leszív. A gazdasági krízis közepette az anyagi kilátásaink is aggasztóak lehetnek a kiadások fényében, a világpolitikai helyzetről mint lélektani adalékról nem is beszélve.

Nem semmi, ugye? Ekkora nyomás alatt az emberi idegrendszer nem tud megfelelően regenerálódni, és hajlamosabb lehet a hangulatingadozásra, levertségre. Ez az egyszerűbben megfejthető része a karácsonyi depresszív hangulatnak.

Amire elsőre nincs magyarázat

De van, hogy nagyjából minden stimmel, legalábbis próbáljuk tudatosan kezelni az objektív okokat, mégis érezzük a torkunkban a gombócot, a szorítást a gyomrunk táján. Mintha dementorok borulnának a vállunkra: hiába nem vagyunk egyedül, és vesz körbe minket a család, szorongunk.

Ennek mélyebb lelki oka is lehet a kimerültségen kívül: családi ünnepről lévén szó, gyerekkori sebeink, rossz családi emlékeink, traumáink, érzelmeink, kötődési mintáink elakadásai öntudatlanul is felszínre törnek, dolgoznak a háttérben. Nem is értjük elsőre, miért kelt szorongató érzést az ünnep, csak szimplán rosszul érezzük magunkat. Nem véletlenül készítik fel terápiában a klienseket ilyenkor az esetleges nagyobb érzelmi megterhelésre. Ahogy Máté Gábor, a világhírű orvos-pszichiáter is megfogalmazta, az elképzelés és a valóság között sokkal nagyobb a hézag karácsony körül, mint egész évben, mert karácsonykor megvan az elvárás, hogy megtapasztaljuk a szeretetet, az örömet és a boldogságot a családdal. Ez azonban nem mindig megy olyan egyszerűen. És azokról még nem is ejtettünk szót, akik egyedül élnek, magányosak, vagy veszteségek, gyászesetek árnyékában kell megélniük a szeretet ünnepét.

Öngondoskodási akciók

Ilyenkor érdemes több erőfeszítést tenni – amennyiben erre van idő és tér – az öngondoskodás és az önszeretet irányába. A Mental Health Foundation hangsúlyozza az alvás, a sport fontosságát, és olyan egyszerű tippeket ad, mint az énidő határozott leválasztása, a kültéri séta, forró fürdő, a feladatok priorizálása, a származási családunkon kívül a választott családdal és a barátokkal való szorosabb kapcsolattartás. Ami a dolog érzelmi oldalát illeti, sokat segíthet, ha megpróbáljuk ítélkezés nélkül érezni, amit érzünk, még ha az nem is fér bele az ilyenkor elvárt érzelmi kategóriákba; szerethetőnek, szeretetre méltónak tekinteni magunkat; kommunikálni érzéseinket, igényeinket a környezetünk felé; tudni nemet mondani azzal egy időben, hogy másokra is tekintettel vagyunk.

Egyébként régebben Budapesten sok bár és szórakozóhely nyitva tartott szenteste is, így akik magányosan töltötték a karácsonyt, vagy semmi kedvük nem volt ünnepelni, azok sem érezhették magukat teljesen egyedül. Mára ezeknek a helyeknek a száma megcsappant, de a Belgrád rakparti Why Not bár idén is ad ingyenvacsorát azoknak, akiknek nem adatott meg a támogató, szerető család. Az Instant-Fogas komplexum pedig egy komplett háromnapos karácsonyi fesztivált rendez december 24-én, 25-én és 26-án.

Ha pedig úgy érezzük, jó volna beszélni valakivel, de nincs a környezetünkben erre alkalmas személy, ne habozzunk felhívni a Magyarországon elérhető segélyvonalakat. A legnagyobb és legrégebben működő Magyar Lelki Elsősegély Szolgálat a 116-123 és a 06-80-810600 számon érhető el 0–24, az S.O.S ÉLET Szolgálat mindennap este 19-től reggel 7-ig a 06-80-505-390-es telefonszámon és 19-től éjfélig online chat formájában ezen az oldalon keresztül. 25 év alatti gyerekek és fiatalok a Kék Vonal 116-111 számán kérhetnek segítséget.

(Borítókép: Getty Images)

Címkék