A Baalbek, a Byblos és a Mozata is az a hely a városban, ahol tényleg autentikus libanoni fogásokat kóstolhatunk, akár húsos, akár vegetáriánus fogásra vágyunk. Egy klasszikus hummusz, egy báránykofta vagy egy baklava pedig biztos feldobja majd a leghidegebb téli napokat is.

A közel-keleti konyhák közül minden bizonnyal a legizgalmasabb a libanoni, és szerencsénkre Budapesten több olyan remek, autentikus éttermet is találunk, ahol a különleges és hagyományos libanoni ízvilág mellett az igazi vendégszeretetet is megtapasztalhatjuk. Az alábbi helyekben közös, hogy a csodás környezet mellett hideg és meleg mezzéket, főként bárányból és csirkéből készült ételeket és még a leghidegebb napot is megédesítő desszerteket is kóstolhatunk. Ha pedig édes vagy sós, fűszeres ropogtatnivalóra vágyunk, irány a szintén libanoni ízvilágot képviselő RIFAI Magbutik.

Baalbek

A Baalbek egy életteli, napfényben úszó étterem a Belgrád rakparton, ahol kiváló hangulatban próbálhatjuk ki a keleti konyha remekeit. Az étterem neve egyszerre idézi meg a libanoni napfény városát és Csontváry Kosztka Tivadar híres festményét. Egy hely, ahol találkoznak a tradicionális libanoni ízek a Duna-parti panorámával és a legendás arab vendégszeretettel. Kiemelnénk az egyedi, kézzel festett tapétát, amelynek motívumai és felületkezelése egy kifinomult selyemkimonó anyagára emlékeztet, így találkozik az enteriőr tekintetében is az elegancia és a design a hagyományokkal. A hideg és meleg mezzekínálat igen bőséges, érdemes kipróbálni a hely egyik specialitását, a vegyes mezzetálat többek között hummusszal, fűszeres muhammarával és sajttekerccsel. A főételek és grillezett fogások között számos, bárányból készült ételt találunk a darált bárányhúsos rizstől a bárányhúsgolyókig, de természetesen a vegetáriánusok is találhatnak kedvükre valót. Az étlapon kétféle gyerekmenüt is kínálnak, ha családdal érkeznénk. És mivel is zárhatnánk jobban az étkezést, mint egy igazán autentikus édességgel, például egy kókuszos, tejszínes, mazsolás leveles tésztából készült Om Alival vagy egy hagyományos tejes pudinggal rózsavízzel és pisztáciával, melyet egy igaz arab kávéval kísérhetünk. A libanoni fogások mellett Budapesten egyedülálló shisha, vagyis vízipipa-választékkal is készülnek a vendégeknek. 

WLB-tipp: VIP-termüket céges vacsorákra vagy családi eseményekre is lefoglalhatjuk.

Mozata

Mozata egy autentikus libanoni bisztró, pékség és specialty kávézó izgalmas egyvelege az V. kerületi Párizsi utcában. A libanoni konyha legjavát kínálják, többek között Budapest egyik legjobb falafelét, de a hummuszuk textúrája és ízesítése is olyan, mint egy közel-keleti utazás alkalmával. Nemcsak az ízek autentikusak, hanem a berendezés is, amely modern belső terekkel és eleganciával párosul. A változatos libanoni fogások hűen őrzik Libanon gazdag gasztronómiai örökségét. A csábító hideg és meleg mezzék széles kínálata tökéletes választás, hogy barátainkkal vagy családunkkal megosszuk őket egy jó beszélgetés alkalmával. Minden hústermékük halal tanúsítvánnyal rendelkezik, emellett több mint 40 vegetáriánus fogással büszkélkedhetnek, közte vegán és gluténmentes opciókkal is. Különlegességük, hogy házon belül pékségük is van, ahol a frissen sült pita és az egyedi manaeesh (lepénykenyér) ellenállhatatlan illata lengi be a tereket, ez utóbbi töltött formában is elérhető többféle ízesítésben vagy lapos kenyérként, megkenve fűszerekkel, szószokkal, olívaolajjal. Ha édesség, elmaradhatatlan a rózsás ízvilágú piskóta, a hagyományos tejpuding vagy a rakakat, vagyis tésztatekercsek csokoládészósszal leöntve, datolyával, gyümölcsökkel, halvával és pisztáciával töltve. Az italok tekintetében hagyományos libanoni üdítőket, limonádékat, signature koktélokat és válogatott libanoni és magyar borokat is kínálnak. Mint a GOLD LEED elismerés első európai díjazottja, a Mozata nagy figyelmet szentel a fenntarthatóságnak is.

WLB-tipp: Érdemes megkóstolni a Mozata különleges mentás és zsályás fekete teáját, valamint különleges kávéjukat is.

Byblos

A Belvárosban, az V. kerületi Semmelweis utcában találjuk a Byblost, amely különleges ízvilágával a levantei és a libanoni konyha gazdagságát tükrözi. Harmonikus egyvelegét nyújtják a hagyományos recepteknek, illetve mindegyik fogásukban megjelenik egy kis modern csavar is. Mind az autentikus ízek kedvelőit, mind a keleti konyhával ismerkedőket biztosan meggyőzik majd. Az ízek mellett elkötelezett hívei a minőségnek, legyen szó egy kebabról vagy egy mezzetálról. Nem hiányozhat a rizzsel töltött szőlőlevél, vagyis a yalanji, a ropogós falafel tahiniszósszal vagy a sajtropogós rétestésztában sem. A lencselevest vagy a csípős garnélaráklevest is érdemes megkóstolni egy hűvös napon, de akár egy báránykoftával, egy fűszeres grillcsirkeszendviccsel vagy egy harramártással meglocsolt tengeridurbincs-filével is kényeztethetjük ízlelőbimbóinkat. Grillezett ételek közül is bőséges a választék, amit akár 2 vagy 4 személyes verzióban is kérhetünk. Nem érdemes kihagyni az étkezés végén a kunafát, vagyis a levantin sajtot búzadarával és vaníliafagyival, vagy a szintén fagyival érkező Byblos Baklawát, melyet pisztácia tesz még varázslatosabbá. December 31-én a Byblosban extra szilveszteri menüsorral zárhatjuk az évet.

WLB-tipp: A Byblos tulajdonosai nemrég nyitották meg a Jourit a Byblos közelében, ahol a marokkói konyha kerül a középpontba. Itt írtunk róla bővebben.

 

+1:

RIFAI Magbutik

A különleges olajos magvak fogyasztása a közel-keleti kulináris kultúra egyik alapköve. A magokat előételnek, vendégvárónak vagy közvetlenül az ételek ropogós elemeiként használják, de az ünnepi asztalok is elképzelhetetlenek magok nélkül. Az 1948-ban alapított libanoni RIFAI is hű maradt a közel-keleti hagyományokhoz, és elkötelezett abban, hogy kézzel válogatott, speciálisan pörkölt, autentikus, prémium-ropogtatnivalókat kínáljon. Termékeik októbertől végre már Magyarországon is elérhetők. Az Aréna Mallban található RIFAI Magbutik jelenleg 26-féle magkülönlegességet kínál elvitelre vagy helyben ropogtatásra. A magmelegítő állandó 30 fokon tartja a magokat, melyek melegen fogyasztva különleges élményt nyújtanak, csakúgy, mint a speciális ízesítések. A választékban megtalálható kesudiók, pisztáciák, mandulák, mogyorók, makadámdiók között olyan ízeket is felfedezhetünk, mint a szarvasgombás, kókuszos, sajtos, kakukkfüves, chilis; a szójás kesu; a citromos vagy chilis pisztácia, esetleg citromos, füstölt, srirachás vagy sós karamellás mandula. Emellett egzotikus szárított gyümölcsöket, prémiumdatolyákat, töltött datolyákat és malbanokat is lehet náluk vásárolni. Karácsonyra sokféle, egyedileg összeállítható, magokkal, szárított gyümölcsökkel, édességekkel megtölthető díszdobozt is kínálnak. 2024-től pedig a Magbutikban a RIFAI saját pörkölésű libanoni kávéjait is meg lehet majd kóstolni, illetve helyben, frissen készült mandula-, mogyoró- és kesukrémet is vásárolhatunk.

WLB-tipp: Ha nem jutunk el személyesen az Aréna Mall Magbutikba, akkor online is rendelhetünk tőlük.

(Borítókép: Baalbek)

Címkék