A We Love Budapest oldalán napról napra beszámolunk a legújabb éttermekről és gasztronómiai újdonságokról, azonban szeretünk (újra)felfedezni régi nagy klasszikusokat. Legutóbb Újpesten jártunk a Kakukk Vendéglőben, mely pár tulajdonos- és profilváltást leszámítva több mint 100 éve várja a vendégeket. Az elmúlt több mint 10 évben Alberti Ferenc és felesége, Alberti Kata vette át az ikonikus étterem vezetését, felújították, kibővítették, ráadásul Újpest és a vendéglő izgalmas történetéről is megemlékeznek a Kakukk falain. Az ételeket illetően pedig olyan magyaros klasszikusokkal találkozhatunk, mint a libamáj, mely itt házi fügelekvárral érkezik, a piros fazékban gőzölgő húsleves gazdagon, az egyben sült csülök, sőt még rántott borjúlábat is kérhetünk, de nem érdemes kihagyni az óriási túrógombócot sem!

Budapesten van pár ikonikus, békebeli étterem, mely hosszú évtizedek óta várja vendégeit, most Újpest kertvárosában bukkantunk rá a Kakukk Vendéglőre, mely hatalmas világító neonjával már messziről csalogatja a betérő vendégeket. Alberti Ferenc és felesége, Alberti Kata tulajdonába 2012-ben került az étterem, 2015-ben pedig teljeskörűen felújították és kibővítették, fiuk, Dániel pedig idén vette át a konyha vezetését. Igazi családi vállalkozás, ahol a törzsvendégek és a környék éhes lakói egy csendes hétköznap este is vidám nyüzsgéssel töltik meg az éttermet, hétvégén pedig kötelező a foglalás.

Ferenc és Kata nemcsak a vendéglő felújításával foglalkoztak, hanem a hely történetéről is igyekeztek minél többet megtudni, hiszen a Kakukk több mint 100 éve várja a vendégeket.

„Az Újpesti Helytörténeti Gyűjteményben kutakodtunk, ahol Szöllősy Marianne, a gyűjtemény vezetőjének segítségével számos régi képet találtunk, nagyrészt ezek díszítik most az étterem falait. Olyan ikonikus újpesti helyszínek közül válogattunk, mint a városháza, a víztorony, a piac és a templom, a hajóállomás és az egykori Blaha Lujza Színház. A gyűjteményben a Kakukk étteremről elsőként az 1900-as évekből találtunk említést, az 1920-as években pedig olyan nagynevű újpesti éttermek mellett üzemelt, mint a Piros Hetes, a Kék Golyó vagy a Brunovszky” – meséli Ferenc és Kata.

Érdekesség, hogy Újpestet csak 1950-ben csatolták Budapesthez, közben Magyarország egyik legnagyobb gyárvárosává alakult, a régi polgári házak helyét átvették a panelek. Azonban Újpestnek megmaradt egy kedves kertvárosi, családi házakkal tűzdelt része, itt található a Kakukk Vendéglő. Az étterem egyébként pont az 1950-es, 60-as években élte fénykorát Czékli Ferenc vezetése alatt, valószínűleg a bejáratot díszítő, ikonikus neonfelirat is ekkor került fel. A rendszerváltás után sokáig kocsmaként működött a Kakukk, majd a 2000-es évek végén be is zárta kapuit. Ferencnek és Katának azonban sikerült visszaállítaniuk a vendéglő régi hírét, és hű maradni a több mint 100 éves múlthoz mind az ételek, mind a kiszolgálás terén.

„A falakon nemcsak Újpest békebeli életképeivel találkozhatunk, de előkerült egy régi vendégkönyv is az 1960-as évekből, ahol számos kedves üzenet és rajz méltatja a vendéglőt. A másik helyiségben pedig szódásüvegek és a róluk készült fotók díszítik a falakat, ez »szódás« Bandi bácsinak állít emléket, aki majdnem 90 éves koráig hordta ide a szódát, és mindig volt egy jó vicce vagy sztorija” – meséli Ferenc, aki maga is Újpesten nőtt fel, így igazi lokálpatriótaként foglalkozik a kerület múltjával, az étteremben számos könyvet is találunk a városrész híres lakóiról vagy történetéről.

Libamáj, csülök, borjúláb, túrógombóc: klasszikusok kiválóan elkészítve

A konyhát Alberti Dániel vezeti, a Kakukk pedig fix étlappal működik, fókuszban a hagyományos, magyaros konyha áll, de minden fogásban találunk valami extrát, legyen szó ízekről, adagokról vagy a tálalásról. Természetesen mindig készülnek szezonális ajánlatokkal, novemberben egész végig a libalakoma volt fókuszban, de hamarosan előtérbe kerülnek a karácsonyi fogások, melyeket akár előre meg is lehet rendelni.

Amikor ott jártunk, mi először a libamájterrine-t kóstoltuk meg, mely házi fügelekvárral és ropogós sült kaláccsal érkezett, ezt a helyi pékségből, frissen szerzik be, mint minden más pékárut is. Az ízek kitűnően harmonizáltak, tökéletes indítása volt a vacsorának.

A gőzölgő marhahúsleves a kisvendéglők hagyományához illően piros lábosban érkezett, és a „gazdag” jelzőt pedig nem csak megszokásból biggyesztették a fogás elé, harsanó zöldségekkel, omlós hússal és finom csigatésztával megpakolva került elénk a leves. 

Főételek közül elsőként egy vegetáriánus fogással melegítettünk be, a grillezett kecskesajt sült céklasalátaágyon pihent, és pirított magvakkal szórták meg, igazi őszi-téli fogás volt, a sajt, a dió és a cékla kombinációja pedig tökéletesre sikerült, mutatós színekkel.

Az adagokra eddig sem lehetett panaszunk, de a következő fogás már tényleg egy igazán kiadós étel volt. Az egyben sült, egyszemélyes csülök hagymás steakburgonyával érkezett, a remekül átsütött, omlós hús egy korsó csapolt Pilsnerrel nagyszerűen sikerült, ha valami igazán laktató ételt keresünk, akkor ezt csak ajánlani tudjuk.

Ferenc javaslatára megkóstoltuk a rántott borjúlábat, melyet nem sok budapesti vendéglő étlapján találunk meg, azonban itt nagy népszerűségnek örvend ez a régi klasszikus, nem véletlenül: a különleges fogást érdemes kipróbálnia annak, aki szereti a magyaros ízeket.

Az étlapon számos, két vagy több főnek szóló tálat is találunk, mi a kétszemélyes kacsatálba kóstoltunk bele, melyen két-két kacsacombot és kacsamellet találunk, hagymás tört krumplival, édesburgonya-pürével, párolt lila káposztával és narancsmártással tálalták. A tálat bármelyik ünnepi asztal közepére el tudjuk képzelni, annyira kiadós és ízletes volt minden eleme, nem mellesleg nagyon mutatós fogásról van szó.

Végül pedig egy házias, tejfölös túrógombóccal zártuk a kóstolást, a desszert nem csupán csodálatosan finom volt, de nevéhez híven tényleg óriási volt, így ezen mindenképp érdemes megosztozni, hacsak nem farkaséhesen érkeztünk.

Családi rendezvények, tematikus estek

A Kakukk Vendéglő igazi családias hely, ahová nagyobb társasággal is érdemes betérni, két különtermet is találunk, a nagyobbikban akár 40 fő is elfér, szülinapok, évfordulók, keresztelők, sőt még kisebb esküvők számára is szuper hely a nyáron félig nyitott, a hidegebb évszakokban pedig fedett és fűtött kerthelyiség.

A Kakukk többször is rendez bor- és sörvacsorákat, ahol sommelier-k és sörmesterek tartanak kóstolókat. A sört pedig külön ki kell emelnünk, hiszen a csapon Pilsnert tartanak, melyet kevés helyen találunk, és a különleges csapolási technikának köszönhetően sokáig habos és buborékos marad az ital.

Az aktuális ajánlatokért és eseményekért érdemes a Kakukk Vendéglő Facebook-oldalát is követni. Az étterem 11:30-tól nyit ki, hétfőtől szombatig 22 óráig, vasárnap pedig 17 óráig fogad vendégeket, asztalt foglalni minden alkalommal érdemes.

Elérhetőség:

Címkék