2019-ben nyitott meg hiánypótló gluténmentes étteremként a Kata Restaurant Pest, amely idén ősszel egy budai egységgel is gazdagodott a Rózsadomb Centerben. Zöld környezetben remek reggelikkel, kiváló ebédekkel és koktélozós-borozós vacsorákkal is várják azokat a vendégeket, akik számára fontos a 100%-ban gluténmentes étkezés.

Egyre több étterem repertoárjában találunk valamilyen mentes fogást, hiszen a mai igényekhez igazodva vagy éppen valamilyen diéta okán egyre többen választják ezeket a lehetőségeket. Ha gluténmentes étkezést követünk, még mindig nagyon kevés olyan hely van a fővárosban, ahol ezt kompromisszumok nélkül megtehetjük. A Kata Restaurantban viszont friss, minőségi és szezonális alapanyagokból készült, keresztszennyeződés-mentes, teljes mértékben glutén- és laktózmentes ételekkel várnak most már két helyszínen.

MÁR BUDÁN IS ELÉRHETŐ

A budai Kata Restaurant az elmúlt hetekben nyílt meg, így Szabó Marcell üzletvezetővel arról beszélgettünk, mennyiben hasonló és mennyiben más a két helyszín koncepciója és választéka, milyen újdonságokra számíthatunk a Rózsadomb Center földszintjén található új helyen.

„Mivel a pesti helyet egy picit kinőttük, illetve régóta szerettünk volna egy másik éttermet is, hogy a budai oldalon lévőknek is könnyebben elérhetők legyünk, már egy ideje kerestük az új helyünket, míg rá nem találtunk erre az üresen álló üzletre.”

Az enteriőrt Szóra Szende készítette, éppen úgy, mint a pesti egységnél, az ő festményeit találjuk meg a falakon, illetve az ottani séf, Pintér Attila állította össze a budai Kata étlapját is. Neki már többéves tapasztalata és tudása van a glutén- és laktózmentes ételekkel kapcsolatban. Nyilván a pesti és a budai étterem étlapja nem teljesen egyezik, de sok átfedés van, és itt is megvannak már a favoritok.

„A Katában a két alapvető kedvenc, amelyhez a legnehezebb hozzájutni gluténmentes formában, a hamburger a buci miatt és a panírozott háztáji csirke, amely ebben az esetben rizslisztes-mandulás panírt kap” – meséli Marcell.

Ez a két étel a budai étteremben is szerepel az étlapon. A hamburger kétféle hússal érhető el. Az egyik egy marhahúspogácsás verzió cheddar sajttal, baconnel, hagymalekvárral, házi majonézzel; a másik a kacsaburger, amelyben roston sült kacsamájat találunk paradicsomchutney-val, mindkettőhöz steakburgonyát és coleslaw salátát kínálnak.

A háztáji csirkemellfilét aranyló bundában sütik és burgonyapüré és uborkasaláta társaságában tálalják.

A vendégek összetétele eltérő a pesti egységhez képest, hiszen itt kevésbé találják meg őket a turisták, inkább a helyi közönségre, illetve a hétvégén errefelé kirándulókra számítanak. Máris vannak visszatérő vendégeik, akik a környékről vagy akár messzebbről érkeznek. Egy közös bennük: a hozzájuk betérők számára kiemelten fontos a magas minőség, amit szerencsére a beszállítóiknak is hála folyamatosan tudnak biztosítani. A péksütemények és a bagett például egy szentendrei gluténmentes kézművespékségből, a Zsó-freeből érkezik, akik gluténmentes lisztekkel és különleges, gluténmentes kovásszal dolgoznak, a kávék Észak-Olaszországból jönnek, illetve egy magyar gin is szerepel a kínálatban, a Historia.

MESÉS REGGELIK

A budai egységben mindenképp újdonság, hogy reggelivel is várják a vendégeket a hét minden napján 8 és 11 óra között. A kínálatban megtaláljuk a népszerű Eggs Benedictet és a klasszikus rántottát is, amelyet többféle feltéttel kérhetünk. A granola és a juharszirupos amerikai palacsinta mellett pedig sós reggelik is elérhetők, például a füstölt makréla és avokádókrém házi pirított bagettel vagy a klasszikus kontinentális reggeli.

„Mindenképp ajánlom reggelire a Zsó-free gluténmentes vaníliás-fahéjas-mazsolás csigáját, amely nálunk Aranycsiga néven érhető el, vagy az olyan klasszikusokat, mint a túrós táska, a szerelmeslevél vagy az almás párna. Több szakmai és közönségdíjat is nyertek különböző pékversenyeken” – meséli Marcell.

Emellett sós péksütik is elérhetők náluk, de érdemes sietni, mert bár egész nap kaphatók, de hamar elkapkodják. Mellé érdemes különleges Portioli kávéjukat megkóstolni, amely kifejezetten alacsony savtartalmú, így akár refluxosok is fogyaszthatják, de frissen facsart leveket is kérhetünk a reggelink mellé.

A teraszon már reggeltől élvezhetjük a napsütést, így jó időben akár télen egy meleg takaróba burkolózva is indíthatjuk a napot, de a hatalmas, üvegablakos étterem is olyan hatású, mint egy télikert.

CSÁBÍTÓ EBÉDEK

Az à la carte kínálat mellett a szezonhoz igazodva mindig van séf ajánlata is. Mi ebből válogattunk, és a paradicsomos spagettit kóstoltuk friss bazsalikommal és koktélparadicsommal, illetve a krémes sütőtökrizottót, amely roppanós sütőtökchipsszel a tetején érkezett, igazi őszi fogás.

Mindkét fogás vegán is egyben, hiszen a Katában fontos, hogy a gluténmentes mellett még laktózmentes opciókat is kínáljanak.

A húsimádók is megtalálják a számításukat, hiszen előételként választható kacsamájbrulée diós szőlőchutney-val és házi bagettel, szarvasgulyás vagy erdei gombával töltött supreme csirke polentakrémmel és francia lecsómártással. Aki igazi különlegességekre vágyik, ne hagyja ki az ördöghalat karalábéval és kakukkfűvel ízesített barackkal.

 

A desszertek közül sem volt könnyű a választás, hiszen a csokoládés tartszelet éppen olyan csábító, mint az almás joghurttorta, de végül az ehető virágokkal, ropogós kekszmorzsával és kókuszchipsszel díszített mindenmentes mangós chiapudingot választottuk. Nem csupán csodás látvány volt, hanem egy igazán könnyed finomság.

MEGHITT VACSORÁK, KÜLÖNLEGES ITALOK

A Katában 15 órától zárásig az à la carte kínálat érhető el. A vacsora mellé kiváló minőségű magyar borokat is választhatunk, illetve limitált, kis mennyiségben készült márkákat is, így a borlap időről időre változik. 

Emellett igen impozáns a ginkínálatuk, több különlegességet is tartanak. Az egyik a már említett magyar Historia, amely több díjat nyert. Dél-afrikai gineket is kóstolhatunk, köztük az elefántlogóval ellátott IBHU-t, amelynek érdekessége, hogy az elefánt trágyájából származó növényi rostok felhasználásával készült, és a gyártók az ital bevételéből származó összeg egy részét elefántvédelemre fordítják. Aki pedig szívesen megkóstolná az Absinence alkoholmentes gint, itt azt is megteheti, de alkoholos koktélokból is bőséges a választék.

A Kata Buda hangulatos hely, ha kirándulás előtt beülnénk egy finom reggelire, ebédelnénk a családdal, a párunkat vinnénk el egy romantikus vacsorára, de vállalják céges rendezvények lebonyolítását, és még a karácsonyi időszakra is van néhány időpontjuk akár nagyobb rendezvények megtartására is.

Címkék