Rögtön a nyitás napján, november 17-én bejártuk Budapest két legnagyobb karácsonyi vásárát: a Vörösmarty téren a Vörösmarty Classic Xmast, valamint a tavaly harmadszorra is Európa legjobb karácsonyi vásárának választott Advent Bazilika rendezvénysorozatot a Szent István téren. Kóstoltunk, megnéztük az idei árakat, és az új programokat is feltérképeztük.

Idén is koncepció volt, hogy a nagyobb ételes standoknál már 1500 Ft-ért kapjunk egy tisztességes fogást. Ennek jártunk bővebben utána, sőt meg is kóstoltuk az ételeket, illetve mind az Advent Bazilika, mind a Vörösmarty Classic Xmas korábbi népszerű és idei újdonságait is megnéztük.

1500 Ft-ért minden nagyobb ételes standnál kaphatunk egy fogást.

Azt gondoltuk, hogy majd biztosan egy saláta vagy fél fogunkra se elegendő harapnivaló lesz az 1500 Ft-os étel, de kellemes meglepetésben volt részünk. A menü standonként változik, de mindenhol bőséges adagokat adnak, és a minőség is korrekt.

Az Adventi Ünnep a Bazilikánál egyik standjánál a megnyitó napján egy jó adag sült kolbász mustárral, mellé egy nagy szelet kenyér volt az 1500 Ft-os tétel.

A nagyobb hütte mellett például krumplit kaptunk pörkölttel, míg a Deák tér irányába vezetőúton lévő büfében paprikás krumplit.

Utána átsétáltunk a Vörösmarty térre, ahol egy félkörben helyezkednek el az ételes standok, a másik oldalon pedig az árusok. Az egyik helyszínen parázskrumpli csülkös-zöldséges raguval, a másikon csülök pékné módra szintén krumplival volt a menü.

Természetesen magasabb árfekvésű ételeket is választhatunk a helyben füstölt lazactól a BBQ-oldalason át az egészben sült pisztrángig.

A sült gesztenye vagy a pirított mandula igen népszerű, ha csak csipegetnénk valamit, de több helyen lehet az elmaradhatatlan kürtőskalácsot kapni, töltött formában is.

A tipikus téli italok, mint a forralt bor (elérhető fix áron: 450 Ft/dl), a puncs és a forró csoki (2 dl 1100 Ft-nál kezdődik, az alkoholos verzió nyilván drágább) mellett koktélokat, kézműves söröket, minőségi borokat is árulnak, utóbbiak között testes vörösök és tokaji tételek is elérhetőek.

A szervezők célja évek óta, hogy a Vörösmarty téri és a bazilika előtti vásár is mindenki számára kínáljon elérhető értékű ételeket és italokat egyaránt. Meg voltunk elégedve az 1500 Ft-os ételek mennyiségével, illetve minőségi problémát sem találtunk. Mindegyik étel friss, szaftos és kellően fűszeres volt.

Új programok és régi kedvencek

Az Advent Bazilika leglátványosabb eseménye a naponta 17:30-tól látható fényfestés, érdemes úgy időzíteni, hogy ezt semmiképp se hagyjuk ki.

A tér közepén találjuk a karácsonyfát és a korcsolyapályát, ez utóbbi 17 órától és 12 éves korig használható, ráadásul ingyenesen, és a helyszínen korcsolya is bérelhető.

A nagyobb hütte tetején számos alkalommal lépnek majd fel jazz-, gospel-, valamint kórusműveket bemutató együttesek, amelyek segítenek majd az ünnepi hangulat megalapozásában. A bazilikánál lévő kisebb és nagyobb hüttét akár céges vagy egyéb, baráti/családi eseményekre is ki lehet bérelni, és kell-e ennél mesésebb háttér egy karácsonyi bulihoz?

Mellette kapott helyet a kovácsműhely, ahol a kovácsmesterek saját készítésű portékáit is megvásárolhatjuk.

Idei újdonság lesz a Vörösmarty téren és a bazilikánál egyaránt november 25-től megjelenő, az Alice Csodaországban varázslatos mesevilágát megidéző fényinstalláció, amely szelfipontként is funkcionál majd, de mindkét helyen több olyan pontot találhatunk, ahol lőhetünk egy karácsonyi hangulatú képet.

A Vörösmarty téren, a Vörösmarty Classic Xmas rendezvénysorozatán a szoborcsoport iglutakarást kapott, így sokkal jobban illeszkedik a vásár hangulatába, előtte pedig egy LED-falat találunk.

Népszerű még a családok körében az oroszlános szökőkút körül zakatoló, ingyenesen igénybe vehető kisvasút, amelyre gyerekek és felnőttek is felszállhatnak. A mellette lévő hüttében pedig szintén a kicsiket várják hétvégente kézművesprogramokkal.

Az árusok tekintetében a minőségi követelmény maradt. Az illatosítótól a kerámiákon át a sapkákig, sálakig, a papírárutól a szappanokig, a cukorkáktól az ékszerekig rengeteg, válogatott kézműves termék kapható mind a Vörösmarty téren, mind a bazilikánál.

Mindkét helyszínen adakozhatunk is. A bazilikánál az Ökumenikus Segélyszervezet gyűjt a rászorulók számára, akár automatán keresztül, bankkártyával is támogathatjuk őket, vagy személyesen is vásárolhatunk az adományboltban. A Vörösmarty téren pedig a Heim Pál Gyermekkórház Alapítványa számára gyűjtenek. Mindezek mellett a rendezvények szervezői saját videós felületeiken a közmédia Jónak lenni jó! karácsonyi jótékonysági műsorának kampányát is segítik, amely ezúttal a Semmelweis Fejlődéstámogató Központ támogatására gyűjt majd adományokat.

Mindent összevetve Budapest két legnagyobb karácsonyi vásárában mindenki találhat olcsóbb és drágább árkategóriájú ételeket és italokat egyaránt. Az olcsóbb nem jelenti azt, hogy nem bőséges és laktató fogás kerül a tányérra. Illetve a programok tekintetében is minden korosztályra gondoltak a korcsolyázástól a kerti vasutazásig, a koncertektől a kovácsműhelyen át a szelfipontokig.

Mindkét rendezvény egészen január 1-jéig várja a látogatókat. A Vörösmarty Classic Xmas nyitvatartását itt, az Advent Bazilika részletes nyitvatartását itt találjátok meg.

Címkék