A karácsony nemcsak a varázslatról szól, ez az év egyik leghajtósabb időszaka is. Fontos, hogy a rohanásban, ajándékvásárlás közben is szakítsunk időt arra, hogy a hangulatot legalább egy kicsit átéljük. Szerencsére Budapest karácsonyi vásárain egyszerre élhetjük meg a közelgő ünnep lelki és jóval praktikusabb részét, kedves tárgyakat vásárolhatunk, miközben széles körű szórakozási lehetőségek is kínálkoznak.

Vörösmarty Classic Xmas

A Vörösmarty tér a budapesti karácsony egyik központja. A hangulatos helyszín november 17-től öltözik ünnepi díszbe. A csodás kézműves termékek és a változatos gasztronómiai kínálat mellett több meglepetéssel is készülnek az idén. A tér éke, a Vörösmarty-szobor hógömbbe öltöztetve várja a látogatókat, lesz körülötte multimédiás LED-fal is, sokféle tartalmat láthatunk majd rajta, és segítségével közösségi játékban is részt vehetünk. Visszatérnek a kedvenc dekorelemek, a Váci utca felőli oldalon látható hatalmas karácsonyfa, az elmúlt év legkedveltebb szelfipontja, a fényfüzér, de idén a Kristálypalota is csodás díszt kap. A legkisebbeket pedig kisvasút, hétvégente kézműves-foglalkozások várják. A látványos multimédia-kiállítás, ahol a látogatók az Alice Csodaországban fényinstallációként testet öltött mesealakjai között sétálhatnak, az egész család számára csodás élményt kínál.

További infók itt.

2023. november 17. – 2024. január 1.

Advent Bazilika

Idén 13. alkalommal, szintén november 17-én, nyitja meg kapuit az Advent Bazilika. A három alkalommal is Európa legszebbjének megválasztott karácsonyi vásár még az eddiginél is látványosabb mesevilágba kalauzolja a résztvevőket. Az előző évekhez hasonlóan most is várja a látogatókat a csodás karácsonyfa, az ingyenes jégpálya, a kézművesek és az egyedülálló gasztronómiai kínálat. Ismét lesz 17.30-tól fényfestés a Bazilika homlokzatán, ám idén a szünetekben a vállalkozókedvűek egyedi mintát is varázsolhatnak az épületre, az alkotásról pedig a szelfiautomata segítségével posztot is készíthetnek, amihez 48 nyelven választhatnak üzenetet. A teret és a kiállítók épületeit új girlandok és fényfüzérek fogják díszíteni, és idén először látványos fényinstalláció is megidézi az Alice Csodaországban varázslatos világát. A vásár forgatagát hetente négy alkalommal zenei produkciók is színesítik majd, amiket a magasból, a nagyhütte tetejéről hallhatunk. A látványműhelyben kovácsok mutatják meg tudásukat, VR-szánon utazhatunk a Mikulás mögött, a pavilonok külső oldalán pedig a Fortepannal közösen valósul meg az „Advent Anno” című fotókiállítás.

További infók itt.

2023. november 17. – 2024. január 1.

Budapesti Karácsonyi Vásár és Városháza Téli Élménypark

A Deák téren karácsonyi vásár és gasztronómiai kalandok, a közeli Városháza parkban pedig élménypark és jégpálya várja a kicsiket és a nagyokat. A november 24-én induló ünnepi forgatag felelőse a Budapest Brand nZrt., a Főváros hivatalos turisztikai, kulturális és marketingszervezete. A korcsolyapályán kedvezményes, 1950 forintos áron hódolhatunk a téli sportoknak, korcsolyát is lehet majd kölcsönözni. Hétvégente lesz meghitt adventi gyertyagyújtás, a legkisebbek december 6-án a Mikulással is találkozhatnak, valamint karácsonyi installáció, fotófal és fényoroszlánok is várják majd a szelfizőket. A rászorulók karácsonyát pedig a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akciójával tehetjük könnyebbé, ami november 24. és december 18. között települ ki a Városháza parkba. A Deák téren ezzel párhuzamosan kézműves ajándékok, egyedi dísztárgyak közül válogathatunk szeretteink számára, ha pedig megéheztünk, kürtőskalács, sült gesztenye és egyéb téli street food kínálatból választhatunk.

További infók itt.

2023. november 24. – január 7.

Advent Óbudán

December 1-jén, pénteken ismét ünnepi díszbe öltözik az óbudai Fő tér, az elmaradhatatlan korcsolyapályával, varázslatos adventi hangulattal, péntektől vasárnapig pedig különleges koncertekkel, zenei programmal is várják a látogatókat, olyan előadók koncertjét hallgathatjuk meg, mint a Szent Efrém Férfikar, a Misztrál, Gryllus Vilmos, a Kaláka vagy éppen Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák. Rénszarvas vontatta szánon szelfizhetünk, december 1. és 10. között pedig a Mikulással is találkozhatunk Óbudán. Érdemes egyébként nem csak a Fő téren körülnézni, ugyanis a bájos környéken található legtöbb intézmény is programokkal készül az ünnepre. A Zichy-kastélyban épületbejárások és családi programok lesznek, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban a gyűjteményben sétálva a boldog békeidők karácsonya idéződik fel, a Goldberger Textilipari Gyűjteményben pedig kiállításokkal és workshopokkal mutatkozik be a SZETT, a Szőnyeg Tervezők Társasága Egyesület.

További infók itt.

2023. december 1–23.

Advent a Várkert Bazárban

Idén 9. alkalommal, már november 26-tól élvezhetjük a karácsonyi sürgés-forgást a Várkert Bazárban. Az ünnepi kulturális kínálatban hangulatos koncertek, iparművészeti vásár és változatos családi programok szerepelnek. Az ünnepre hangolódás jegyében a Honvéd Férfikar Advent hajnalán címmel ad ünnepi koncertet, de fellép a Bagossy Brothers Company, a Barcelona Gipsy balKan Orchestra és az Irie Maffia, dupla koncerttel és népszerű vendégfellépőkkel készül a Budapest Bár, lesz Random Trip, az óévet pedig a Be Massive elektronikus zenei parti zárja. Lesznek irodalmi programok és egy különleges, gasztronómiai témájú szabadtéri tárlat, Mesél az asztal címmel, ahol december 9. és 12. között Borbás Marcsi rendhagyó tárlatvezetésen mutatja be a Kárpát-medencére jellemző ünnepi ételeket, a Budai Vársétákon pedig ezúttal Sissi karácsonyával ismerkedhetünk. A Csikós-udvarban pedig díszes karácsonyfa, betlehem, iparművészeti vásár és workshopok, valamint forró italok és ünnepi finomságok várnak.

További infók itt.

2023. december 2–23.

Slowxmas 2023

Hatodik alkalommal ünnepelhetjük a karácsonyt a SlowXmasszel, Budapest ikonikus utcáinak karácsonyávál. Az összefogásban olyan helyszínek vesznek részt, mint az Art & Antique Street (Falk Miksa utca), a Bartók Béla Boulevard (Bartók Béla út), a Fashion Street (Deák Ferenc utca) és a Ráday Soho (Ráday utca), de máshonnan is csatlakoznak vállalkozások a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara által létrehozott Bevásárlóutca Menedzsment (BUM) koordinálásában megvalósuló programsorozathoz. A SlowXmas idén is arra biztat, hogy a karácsony előtti rohanás helyett válasszuk az ünnep csendesebb, lassabb formáját, nyissunk a kultúrára és a művészetre. A tematikus utcák november 24. és december 24. közötti időszakban megvalósuló programjai kiállításokkal, finomságokkal zenével, kézműves-foglalkozásokkal várják az érdeklődőket.

További infók itt.

2023. november 24. – december 24.

Westend Winter Wonderland

November 17-től ismét téli díszbe öltözik a Westend tetőkertje is, téli finomságokkal, körhintával, koripályával, fűtött sátorral, adventi programokkal. Hétvégente pedig különleges koncertek is lesznek, fellép az Eszter-lánc zenekar, Németh Juci és G. Szabó Hunor, Boebeck. Vasárnaponként a legkisebbeket meseolvasás, kézműves-foglalkozások várják, december 3-án pedig a Mikulással is találkozhatnak. A látogatás előtt érdemes letölteni a Westend-applikációt, mert így kedvezményekben részesülhetünk.

További infók itt.

2023. november 24. – december 24.

Címkék