Nemrég írtunk arról, hogy Józsefvárosban több mikropark is elkészül még az ősszel, de az elmúlt időszakban több kísérleti beavatkozást, terek és utcák gyalogosbaráttá való átalakítását is megfigyelhettük a kerületben. Tettünk egy sétát a környéken, hogy megnézzük, milyen lett a Víg utca, mik a tapasztalatok a Harminckettesek tere autómentesítésével, és milyen lehetőségei vannak Józsefvárosnak, ha hosszú távon élhető tereket és egészséges utcákat szeretne megvalósítani.

Tele van a város daruval és építkezéssel, de ha végigsétálunk a VIII. kerületben, akkor egy kicsit olyan érzésünk támad, mintha minden fejlesztés ide összpontosulna. Ez egy elég sűrűn lakott és beépített terület, ahol a legváltozatosabb épületeket és városképet kapjuk: egyszerre van jelen a 19. század végi, 20. század eleji és a mai kortárs építészet. Sőt, még arra is jó példákat találunk itt, hogy a különböző években hogyan változott a városhoz és a közterületeinkhez való viszonyunk.

Tettünk egy sétát a kerületben a Mikszáth Kálmán tértől kezdve a Kiscsibész téren és a Harminckettesek terén át a Víg utcáig, és megnéztük, hogyan vették újra birtokba a lakosok azokat a területeket, amelyeket hosszú éveken át az autósok használtak, de Rádai Dániel alpolgármester a jövőképről is mesélt nekünk.

A várost járva egyre több helyen látunk példákat arra, hogyan vált egy korábban autók által használt útszakasz gyalogosbarát sétánnyá vagy kerékpárossávvá, ahogy azt is örömmel tapasztaljuk, hogy sok belvárosi utcán már nyugodtan sétálhatunk a járdákon anélkül, hogy a rajta parkoló autókat kellene kerülgetnünk. Józsefváros ebből a szempontból különösen izgalmas, ugyanis meglepően sok olyan projekt történik itt, amelyek az Egészséges utcák gondolatiságát alkalmazzák.

Ennek lényege, hogy olyan közterület-fejlesztések valósuljanak meg, amelyektől az emberek jól érzik magukat, és amelyeknek köszönhetően javulhat az egészségi állapotuk. Az Egészséges utcák elképzelést Lucy Saunders brit egészségügyi és közlekedési szakértő alkotta meg, bővebben pedig ide kattintva olvashattok róla.

A Harminckettesek terén október végére visszaáll a régi rend, és a sakkozás, ücsörgés, baráti beszélgetések helyén ismét parkoló autókkal találkozunk majd. A kísérleti jelleggel lezárt útszakasz egyébként pozitív tapasztalatokat adott a kerületnek, ugyanis az emberek elkezdték máshogy használni a tereket, sokan leültek ide olvasni, de kisebb kiállítások is voltak az átalakított téren. Ottjártunkkor sajnos olyan hangos volt a Baross utca, hogy az önfeledt ücsörgés gondolata és a „Józsefváros új főtere” cím meglehetősen utópisztikusan hatott számunkra. A téren elhelyezett látvány- és koncepciótervekből kiderül, hogy

Józsefváros hosszú távú terveiben nemcsak a Harminckettesek tere zöldítése, élhetővé és gyalogosbaráttá tétele szerepel, hanem a belső Baross utca forgalomcsillapítása és a Kiscsibész tér ligetté alakítása is.

Józsefváros hosszú távú terveiben nemcsak a Harminckettesek tere zöldítése, élhetővé és gyalogosbaráttá tétele szerepel, hanem a belső Baross utca forgalomcsillapítása és a Kiscsibész tér ligetté alakítása is.

Novemberben egyébként mindenkinek lehetősége lesz véleményezni a Harminckettesek tere új terveit –  ezeket a RÉV8 munkatársai tervezik, de a kerületben több más városfejlesztési elképzelés is hozzájuk kapcsolódik –, amelyek illeszkednek a kerület zöld jövőképéhez. Egy olyan koncepcióhoz, amelyben 

a biztonságos, megújuló és összefüggően besétálható közterek szerepelnek.

a biztonságos, megújuló és összefüggően besétálható közterek szerepelnek.

Jelenleg a Szabó Ervin tértől a Lőrinc pap térig tart egy ilyen szakasz, a jövőben ezt szeretnék folytatni a Krúdy utca megújításával és fásításával, amihez a későbbiekben a Kiscsibész tér és a Harminckettesek tere megújítása kapcsolódna. A koncepcióterveket itt tudjátok megnézni.


Ha már ott jártunk, átnéztünk a Víg utcához is, ahol szeptember óta – szintén kísérleti jelleggel – megszűnt az átmenő gépjárműforgalom és a parkolás. A Rákóczi téri csarnok mögött jelenleg egy magaságyásokkal ellátott, zöldebb, színesebb gyalogos-kerékpáros zóna várja az arra járókat. Érdemes errefelé sétálni, már csak azért is, mert az utcában mindig történik valami érdekes, ráadásul olyan szuper helyek nyitottak nemrég, mint a Szabad Új Hely és a Pizza Manufaktúra.

Címkék