Ha tetszik, ha nem, beköszöntött az igazi őszi időjárás, és ez az október 26. és 29. közötti időszak azért, valljuk be, meg is kívánta. Bár a természet lelassult, az események továbbra is pörögnek. Hihetetlen, de már 10 éve működik a Kelet Kávézó és Galéria, a Bartók Béla út egyik forgalmas és kedvelt találkozóhelye, csütörtök estétől ezt ünnepelhetitek velük. Terézváros egy tökközpontú ingyenes fesztivállal készül, ahol nemcsak töklámpások lesznek, hanem tökös finomságok is. A Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool című tárlata nagy izgalmakat vált ki a fiatalabb generációtól kezdve az idősebbig, ezért érdemes betekinteni, hogy miben is rejlik az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete.

Október 26., csütörtök

10 éves a Kelet

Kelet Kávézó és Galéria idén ünnepli 10 éves születésnapját, aminek örömére egy kiállítást állítottak össze. A kollekció a vendégek által, a Keletről készített alkotásokból áll. A megnyitóra október 26-án kerül sor: 18 órától a Kelet csapat tagjai zenélnek, verset mondanak, és lesz más meglepetés is.

További infók

Szlovén Filmnapok

Október 26. és 28. között három kortárs szlovén alkotást láthatunk az immár hetedik Szlovén Filmnapokon. A hagyományoknak megfelelően idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont az unikális eseménynek. A program része a világ legnagyobb fesztiváljain többszörösen díjazott A zenekar, Szlovénia 2024-es Oscar-nevezettje, a szlovén Vesna Filmfesztiválon öt díjat – köztük a közönségdíjat is – elnyert road movie, a Motorosok és az Ébressz fel című film, mely arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehetséges-e megszabadulni a gyűlölettel teli múlt súlyos terheitől.

További infók

Damara, vendég: Slapstick?

A nehezen behatárolható stílusú, magyar altert, olasz szintipopot, pop-rockot, indie-t megidéző Damara zenekar a fiatalok problémáiról zenél: megfelelési kényszerről, szorongásról, pánikról, szerelemről, félelemről, felnövésről. Október 26-án a Turbinában hallhatjuk őket, a vendég pedig a Slapstick? lesz.

További infók

A titokzatos stylesi eset

A titokzatos stylesi eset Agatha Christie első regényének rendhagyó, kollázsfilmes adaptációja. A filmhez az alkotók több mint száz némafilm képanyagát használták fel: az asszociatív montázst Hercule Poirot (Mácsai Pál) okfejtése kíséri, aki a rá jellemző precizitással ismerteti a bűntény megfejtését. Vajon mi játszódhatott le a legendás magándetektív koponyájában? Milyen képek kavarogtak a híres szürkeállományban? A titokzatos stylesi eset ennek az egyedülálló modellezésére tesz kísérletet, hiszen a kollázsfilm és a klasszikus „whodunit” krimik párosítására korábban nem volt példa a filmtörténetben.  

További infók

Október 27., péntek

Nemzetközi Champagne Nap a Hello Budában

Pénteken rendezik meg a Nemzetközi Champagne Napot a Hello Budában, ahol egész nap pezseghetünk a város legnagyobb champagne-kínálatában! Az eseményen megismerhetjük a több mint 20 neves champagne-ház 50 különböző tételét, amiből 30 nemcsak üveggel, hanem pohárral is kérhető, ráadásul kivételesen kedvező áron. Mindeközben végig tapasztalt champagne-szakértők segítenek eligazodni a különböző ízek és márkák között. Az időjárás miatt sem kell aggódnunk, mert fedett részen készülnek erre a napra a szervezők. (x)

További infók

Tökfesztivál és esti piac Terézvárosban

Ha október vége, akkor tökfaragás! 27-én közösségileg, esti piaccal egybekötve készíthetjük el a lámpásokat, miközben gyerekkoncert, előadások és LED-show várja az egész családot. A gasztronómia kedvelői is örülhetnek: szó esik arról, hogy kell töklevest készíteni, de kóstolhatunk tökös-mákos rétest, a szabadtéri piacon pedig 28 árus várja az érdeklődőket termelői és kézműves portékával, forró itallal és étellel egészen 21 óráig.

További infók

Erőművek Éjszakája

Október 27-én negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, ahol több helyszínen leshetünk be az erőművekben és a fűtőművekben zajló munka kulisszatitkaiba, megismerhetjük a bonyolult energiatermelő berendezések működését, megtudhatjuk, hogy a megtermelt villamos és hőenergia hogyan jut el a felhasználókhoz, és azt is, hogy miként takarékoskodhatunk az energiával.

A helyszínek között lesznek hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemek is, ahol kiderül, hogy hogyan lesz a hulladékból újrafelhasználható vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és arra is fény derül, hogy miért fontos a hulladékok otthoni szelektálása.

További infók

MOTO-szülinap

A MOTO Pizza október 27-én születésnapot ünnepel, aminek a vendégek is örülhetnek: a szervezők a Madách téren házibulit tartanak, és minden pizza mellé egy ajándék sört kínálnak a Telepen. A finom falatok mellett zene is gondoskodik a hangulatról.

További infók

Október 28., szombat

Whisky Show

Idén is találkoznak a nemzetközi whisky- és párlatkultúra jeles képviselői október 28-án, illetve 29-én, Whisky Show kétnapos rendezvényén. A nemzetközileg is elismert budapesti Whisky Show-n a világ különböző pontjairól érkeznek kiállítók, mi pedig 60 standnál kóstolhatjuk a finom italokat a Millenáris B épület Nagycsarnokában.

További infók

Budapest Töklámpás Fesztivál
 
Töklámpásokkal telik meg a Hősök tere október 28-án. Ezen a napon 19 órától minden érdeklődő elhozhatja az otthon elkészített kreálmányokat, valamint néhány tartós élelmiszert, az eseményen ugyanis jótékonysági gyűjtést szerveznek a Gyermekétkeztetési Alapítvány számára.  

További infók

dEUS (B), support: Noonzy

Négy év és egy újabb tagcsere után október 28-án ezúttal ismét az A38 Hajó színpadán koncertezik az experimentális, indie rockot a jazzel ötvöző belga zenekar, a dEUS. Az 1991-ben alakult formáció With Worst Case ScenarioIn A BarUnder The Sea és a The Ideal Crash című albumait minden idők három legjobb európai indie-albumaként tartják számon.

További infók

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001)

Magyar Nemzeti Galériában, október végétől látható kiállítás egy olyan fiatal művészgeneráció gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás után, az 1990-es években a szabadságot, a gazdasági és kulturális nyitottságot felszabadító élményként élte át. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra, a partik új vizuális világa meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is megjelent.

TechnoCool című tárlat a vizuális kultúrán, a flyerek és lemezborítók világán, az irányt mutató elektronikus zenéken keresztül nem csak az akkor volt fiatalokat invitálja negyed évszázados visszautazásra az időben. A kiállítás több mint félszáz alkotó művein keresztül a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kismértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulását mutatja be. Az izgalmas és a mai napig újszerűnek ható képi világot megjelenítő műalkotásokat látványos, több zenehallgatási, videós és edukációs ponttal kiegészített enteriőrben láthatjuk.

További infók

Október 29., vasárnap

Színházrendezők viadala – Momentán Társulat

Akit érdekel egy színházi próbafolyamat, a rendezői instrukciók és egyáltalán egy előadás születése, annak érdemes csekkolni a Színházrendezők viadalát. Persze mivel a Momentán Társulatról van szó, nem valós rendezésekre számíthatunk, hanem olyanokra, amelyek adott esetben, adott körülmények között akár meg is valósulhatnának. Például tragikus királydrámák, vérbő vígjátékok, gimnáziumi kötelezők és posztmodern abszurdok – sosemvolt, mégis olyannyira ismerős színdarabok Shakespeare, Csehov, Beckett vagy épp Spiró György stílusában. Az pedig, hogy végül melyik improvizált színdarab valósul meg, a közönség szavazatain múlik!

További infók

MonoNeon (USA)

MonoNeon művésznév Dwayne Thomas Jr.-t, amerikai basszusgitárost, kísérleti zenészt, énekes-dalszerzőt rejti. A tehetséges zenész az utolsók egyike volt, akik együtt zenélhettek Prince-szel, Nas 2020-as King’s Disease című lemezén való közreműködéséért pedig Grammy-díjat is kapott.

MonoNeon kivételes talentumát Flea is elismerte, hamarosan pedig személyesen is megtapasztalhatjuk, milyen, amikor élőben játszik: október 29-én, az Akvárium KisHalljában.

További infók

Garden of Lights – Alice Csodaországban multimédia-kiállítás és fényshow

Végre Budapestre is eljött a Garden of Lights varázslatos multimédia-kiállítása, ahol elmerülhetünk a képzelet birodalmában! Október 20-án 17 órakor nyitotta meg kapuit a Garden of Lights és a 250 éves Füvészkert közös szervezésében az Alice Csodaországban bámulatos mesevilága. Lépjünk be, kövessük a Nyuszit, és fedezzük fel a mesebeli, varázslatos helyet!

A kaland alatt a botanikus kertben tehetünk sétát, miközben az utunkat látványos fény- és hangjáték övezi – majd arra lehetünk figyelmesek, hogy hirtelen mi magunk is a mese részévé válunk. A kiállítás lengyel megálmodói arra törekednek, hogy a „fénymesék” körbejárják a világot. Ennek keretében érkezett az idei szezonban Budapestre a produkció, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt csodás kikapcsolódás a téli estékre.

További infók

Ha további programokat böngésznétek a hét többi napjára is, ide kattintsatok!

Címkék