Ilyen is régen fordult már elő, hogy november 30-ig, vagyis szűk másfél hónap alatt összesen 6 új magyar film kerül a mozikba, továbbá egy román–magyar koprodukcióban készült alkotást is megnézhetünk majd. Ez igazán örvendetes hír, úgyhogy sorra is vesszük valamennyit, reméljük, sikerül kedvet csinálni a filmek valamelyikéhez vagy akár mindegyikhez.

Cicaverzum

A neten már alábbhagyott kissé a cicaőrület, úgyhogy itt volt az ideje, hogy végre készüljön egy cicás film, amire az első filmes rendező, Szeleczki Rozália vállalkozott. Ő írta a forgatókönyvet is, Kemény Zsófia társaságában. A rendkívül bizarr romantikus vígjáték főszereplője a Törőcsik Franciska által kellő komolytalansággal megformált Fáni, akinek van egy szörnyű keresztje: ahogy elkezd randizni valakivel, arról akaratlanul is azt vizionálja, hogy az udvarló meghal. Ezért inkább nem randizik, közben pedig mindenki ezzel nyomasztja, az anyjától kezdve a barátnőjén át a munkatársaiig. Aztán a fiatal építészlány kap egy új kollégát, Mihályt, aki ráadásul a mellette lévő lakást bérli ki, és aki túl szimpatikus, hogy igaz legyen. A férfinek van egy fekete macskája, Fáninál pedig bekapcsol a védekezési mechanizmus, ami egy abszurd cselekedetre sarkallja: a macskával kezd szerelmi kapcsolatba, mert azt képzeli az eleven fantáziájú lány, hogy az állat beszél hozzá és kokettál vele. A címében egy rossz szóviccet megfogalmazó Cicaverzum pár esetlenséget leszámítva nagyon remek szórakozás, ráadásul eredeti a sztori is, szerethető film, és leginkább azoknak fog bejönni, akik a Liza, a rókatündért is bírták. 

Cicaverzum


Romantikus vígjáték
Rendező: Szeleczki Rozália 
Írta: Kemény Zsófia és Szeleczki Rozália
Szereplők: Törőcsik Franciska, Polgár Csaba, Patkós Márton (mint a macska hangja), Udvaros Dorottya, Csobot Adél, Alföldi Róbert, Tordai Teri, Martin Márta és Kiss Tibi
Bemutatják: 2023. október 19.

Mellékszereplők

A 2016-os, emlékezetes A martfűi rém óta Sopsits Árpád dokumentumfilmeket készített, idén viszont egy olyan új játékfilmmel lep meg bennünket, amiben még ő is fontos mellékszerephez jut, az egyik főhős férjét alakítja. A napjaink Magyarországán, vidéken játszódó történet két családot és egy börtönpapot követ párhuzamosan, és a szálak szép lassan közelednek egymás felé, majd sűrűn összebogozódnak – bár ekkor már tudjuk, hogy azok régen összebogozódtak. És talán itt lenne az ideje szétbontani a szálakat, a film pedig ezt a folyamatot mutatja be. A titkokról és bűnökről szóló mozit, ahogy azt egy titkokról és bűnökről szóló történetről már tudhatjuk, sosem kényelmes nézni, mert a nézőt is szembesíti a saját titkaival és bűneivel, ami a nézőben is elindíthat egy folyamatot, melynek a vége nem más, mint az önmegtisztítás. 

Mellékszereplők


Dráma
Rendező: Sopsits Árpád 
Írta: Sopsits Árpád és Maruszki Balázs
Szereplők: Farkas Franciska, Jászberényi Gábor, Dömök Edina, Sopsits Árpád
Bemutatják: 2023. október 26.

Elfogy a levegő

A Nemzeti Filmintézet Inkubátor programján belül megvalósult mozi rendezője, Moldovai Katalin eredetileg vágó, ez az első általa rendezett, egész estés film. Fájdalmasan aktuális, nehéz, megosztó és vitára sarkalló témákat boncolgat: egyfelől az oktatásról tár elénk egy képet, másfelől pedig a központosított homofóbiát és annak messze mutató hatásait érinti. A központi szereplő egy középiskolás irodalomtanár, aki Arthur Rimbaud és Paul Verlaine költészete kapcsán ajánl a diákoknak egy filmet, ami a két költőről szól, nem rejtve véka alá a köztük volt érzelmi-szexuális kapcsolatot sem. Ám az egyik szülőnek nem tetszik, hogy egy olyan filmet nézetnek meg a fiával, amiben melegszerelem fordul elő, ezért panaszt tesz az iskolában, és feljelenti a diákjai és kollégái körében egyébként népszerű tanerőt. Ez pedig egy olyan lavinát indít el, ami vészesen és egyre nagyobbra dagadva közeledik a tanárnő felé, hogy aztán teljesen maga alá temesse. Kiábrándító, de sajnos nagyon igaz film.

Elfogy a levegő


Dráma
Rendező: Moldovai Katalin
Írta: Palóczi Zita és Moldovai Katalin
Szereplők: Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron
Bemutatják: 2023. november 2.

Mesterjátszma

A méltán népszerű Momentán Társulat alapító tagja, Tóth Barnabás legutóbb Bereményi Gézáról forgatott dokumentumfilmet, azt megelőzően pedig elkészítette a 2019-es év egyik legjobb hazai produkcióját, Akik maradtak címmel. Új filmje krimi, ami irodalmi alapanyagból, Stefan Zweig Sakknovella című elbeszélése alapján készült. A történet szerint egy fiatal pár az utolsó menekültvonattal igyekszik elhagyni az országot, miközben egy fiatal katolikus papból a hatalom emberei megpróbálják kiverni a titkot: hol vannak az egyház kincsei? A sztoriról hiba lenne ennél többet elárulni, merthogy rendkívül csavaros, annyit azért elárulhatunk, hogy a filmben a mindent eldöntő sakk-készlet is előkerül előbb-utóbb. 

Mesterjátszma


Krimi
Rendező: Tóth Barnabás
Írta: Stefan Zweig elbeszélése alapján Tóth Barnabás és Fonyódi Tibor
Szereplők: Váradi Gergely, Hajduk Károly, Mácsai Pál, Péterfy Bori, Varga-Járó Sára, Szirtes Ági
Bemutatják: 2023. november 9.

Éger

Nagy Borús Levente első nagyjátékfilmje bármiféle állami támogatás nélkül készült, és a moziba kerülés után majd az HBO Maxon is látható lesz. A bűntörténetben nem is annyira a krimi az izgalmas, hanem az, ahogy elmesélik azt nekünk. Patchworkszerűen bontakozik ki az, ami a múltban történt, hogy rejtélyes módon eltűnt három ember, ezt pedig az egyikük lánya nyomozza ki. Az Éger előzménye Nagy Borús Levente Tantrum című kisjátékfilmje, amiben Nagy Zsolt lenyom egy egysnittes monológot, és a film is elsősorban monológokkal operál. Sajnos a film háromnegyedénél a monológok sora abbamarad, és marad helyettük a sima történetmesélés, ez pedig nem tesz jót a filmnek, ami viszont még így is bőven kiemelkedik a hazai mezőnyből, köszönhetően a kiváló színészeknek, Víg Mihály kísérőzenéjének, Papp Kornél operatőr néhol egészen hátborzongató képeinek és a biztos kezű rendezésnek. Az Éger egy magabiztos és ígéretes nagymozis bemutatkozás, amit mindenképpen ajánlunk mindenki figyelmébe, aki szereti a bűnfilmeket. 

Éger


Krimi
Rendező: Nagy Borús Levente
Írta: Nagy Borús Levente
Szereplők: Nagy Zsolt, Péterfy Bori, Schmied Zoltán, Kálid Artúr, Szilágyi Csenge, Zsótér Sándor
Bemutatják: 2023. november 23.

Semmelweis

Semmelweis Ignácnak, az édesanyák megmentőjének, a gyermekágyi láz betegség felfedezőjének és a megoldás megtalálójának élete regénybe illő és filmre kívánkozó, nem véletlenül készült el a friss mozi, amit a Nemzet Művésze, Koltai Lajos jegyez, akinek ez a harmadik filmje. Bár Koltai inkább jó operatőr, azért rendezőként is megállja a helyét, tisztes iparosmester. Nagy ívű, látványos filmje szép, színes képeskönyvmozi jobbnál jobb színészekkel, nagy érzelmekkel és egy, a valóságban soha meg nem történt szerelmi afférral. Szegény Semmelweisnek amilyen hányatott sorsa és nehéz élete volt, legalább annyira fog erkölcsi győzelmet aratni és megdicsőülni Koltai Lajos filmjében. 

Semmelweis


Életrajzi dráma
Rendező: Koltai Lajos
Írta: Maruszki Balázs, Kormos Anett
Szereplők: Vecsei H. Miklós, Nagy Katica, Gálffi László, Kovács Lajos, Lengyel Ferenc, Elek Ferenc, Simon Kornél
Bemutatják: 2023. november 30.

Libertate 89 – Nagyszeben

Az utolsó film kicsit kakukktojás, mert nem itthon készült, és nem is magyarul beszélnek benne. A Libertate 89 – Nagyszeben románmagyar koprodukcióban készült, így a stáb vegyes (például a vágója és a hangmérnöke is magyar), a szereplők pedig nagyrészt erdélyi magyar színészek. A kőkemény, véres és drámai alkotás a romániai forradalom idején játszódik, 1989. december 22-én, Nagyszebenben, Erdélyben. A filmmel, amit többévnyi kutatómunka előzött meg, az volt a rendező célja, hogy hátborzongatóan pontos képet fessen az akkori történésekről, a káoszról, és hogy magyarázatot adjon arra is, hogy a gyilkosokat miért nem vonták évekig felelősségre. 

Libertate 89 – Nagyszeben


Történelmi dráma
Rendező: Tudor Giurgiu
Írta: Tudor Giurgiu, Cecilia Stefanescu, Napoleon Helmis
Szereplők: Alex-Cornel Calangiu, Bíró József, Dimény Áron, Deák Zoltán
Bemutatják: 2023. november 16.

Címkék