Bár pörög a Margit-negyed-projekt, a nyár óta létező, hangulatos kis bár nem annak részeként nyitott meg. Viszont azért itt, a Margit körúton, mert jelenleg a gasztronómia, a vendéglátás és az éjszakai élet szempontjából ez a város egyik legdinamikusabban fejlődő része. Ahogy az egy éjszakai bárhoz illik, a Permanens Vakáció a pillanatra kacsintó, kellőképpen dekadens hangulatú hely, amin sokat dob a kézírásos, kézi rajzos vizuális világ, meg persze az, hogy a lehető legjobb a fekvése, mert mindkét irányba tökéletesen belátható a Margit körút.

A Síkidegvagyok Instagram-oldal mögött álló Turai Barnabás augusztusban vallott nekünk a Budapest Szubjektív interjúsorozatunkban a fővároshoz fűződő viszonyáról, és ennek részeként ejtett elég szép szavakat a Permanens Vakáció nevű helyről is, amivel akkoriban már mi is szemeztünk, hogy ideje lenne próbát tenni vele. Próbát is tettünk, és azóta is vissza-visszajárunk a júniusban megnyitott helyre. 

A nevét természetesen Jim Jarmusch 1980-as, azonos című bemutatkozó nagyjátékfilmjétől kölcsönözte, de ezen túlmenően semmi nem utal az amerikai rendező road movie-jára, hacsak az nem, hogy a filmet ismerő vendégnek eszébe jut, hogy a hely annyira időtlen, hogy akár Jarmusch mozijában is szerepelhetett volna – ha akkor már létezett volna. 

A Permanens Vakáció ugyan nem nagy, de nagyon egyedi hangulatú, és hát, mint tudjuk, sok jó arc kis helyen is remekül elfér. Nem beszélve arról, hogy a hely előtt (is) nem olyan régen tették rendbe a széles járdát, ami utcabútorok elhelyezését is jelenti, ez pedig abszolút kedvez a teraszozásnak, a kint leülésnek, ha bent már nagyon nagy lenne a tumultus, mert hétvégén azért elég nagy tömeg képes itt összeverődni. Fel is merül a kérdés: nem zavarja-e a lakókat a zaj? Bár egyetlen konfliktus már volt, a hely szerencséjére a Margit körút kimondottan zajos vidék, sűrűn járnak a villamosok, a buszok és az autók, ezek pedig elnyomják a beszélgetés meg a nevetgélés hangját, a bent szóló zene pedig eleve ki sem szűrődik az utcára. 

A Permanens Vakáció (vörös) fényét emeli az az eredeti gondolat, ami vizuálisan is meghatározza a helyet, hogy minden kézzel írott és rajzolt: 

A Permanens Vakáció (vörös) fényét emeli az az eredeti gondolat, ami vizuálisan is meghatározza a helyet, hogy minden kézzel írott és rajzolt: 

a hely neve a bejárat fölötti cégéren meg a poharakon is – előbbi a körút másik oldaláról szemlélve kissé bizarr hatást kelt, és kíváncsivá teszi az embert, ami egy új hely esetében tökéletes vendégmágnes –, a leglátványosabb eleme ennek pedig a pulttal szembeni falon látható karikatúra, ami a maga bájosan bumfordi módján az utolsó vacsorát jeleníti meg. 

A Permanens Vakáció fiatalosan szemtelen, művészien dekadens és botrányosan jó. Vagyis tökéletesen illeszkedik abba a sorba, ami a körút mentén a Margit hídtól a Széll Kálmán térig jellemzi a környéket, kezdve a Bem mozitól és a Frankel Leó úti Beat On The Brattől a, reméljük, nemsokára újranyitó MANYI-n át az EASY Art Space-ig, na és a környék legendájáig, a Nemdebárig, de nyugodtan idesorolhatjuk még a Lövőház utca helyeit is. 

A Permanens Vakáció vendégköre elsősorban a fiatalabb korosztályokból kerül ki, így az árakkal is viszonylag óvatosan bánnak. Csapon van Peroni (a korsó egy ezres) meg HB búza (1200 Ft), a fröccsünket pedig a Vylyan Pincészet boraiból keverik ki (1 deci 500 Ft). A Tubi-szóda 2000 Ft, a vodka-szóda 1400 Ft, az Aperol Spritz 1500 Ft, a Negroni pedig 2400 Ft. Van rum (Diplomático) 1500-ért, és Averna, ami szintén ennyibe kerül, meg persze gin is kapható (a Malfy 1800, a Bombay pedig 1500 Ft), így az sem vetődik árnyékra, aki gin-tonikkal töltené el itt az estét. 

A Permanens Vakáció a vasárnapot leszámítva mindennap nyitva tart, de egy jó éjszakai bárhoz illő módon csak este nyit ki (18 órakor), és éjjel 1-ig várja a vendégeket. Buli előtt alapozni, haverokkal bandázni vagy egy könnyed elhajlásra tökéletes helyszín, de ha nyitás után megy az ember, akár még egy verset is megírhat, miközben a Margit körutat szemléli az egyik vagy a másik irányba, merthogy ez is egy előnyös tulajdonsága a helynek: a kiváló fekvése miatt jól bemozizható innen a Margit körút. 

Címkék

Elérhetőségek

Permanens Vakáció 1024 Budapest, Margit körút 38. Facebook-oldal