Keresés EN

Ez is érdekelheti

Látnivalók és kultúra

A nyakában hordta a sebész a fejből kioperált golyót – 80 éves a Sziklakórház

A II. világháború alatt és után gyógyítottak benne, de kutatták itt a tífusz ellenszerét is, volt bunker, raktár és színház, 16 éve pedig múzeum.

Látnivalók és kultúra Hírek

Különleges mozgóképeken láthatjuk a több mint 100 évvel ezelőtti fővárost a Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Fővárosunkat most a filmvásznon is láthatjuk, ráadásul nyolc évtized mozgókép felvételein, köztük két különleges alkotás is várja a főváros rajongóit.

Ahogy azt korábban már megírtuk, a Budapesti Klasszikus Film Maraton idén is a jól bevált helyszíneken, a Szent István-bazilika előtti Szent István térenaz Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Francia Intézetben várja a látogatókat. A szervezők pedig két különleges alkotásról küldtek a We Love Budapestnek részletes és érdekes információkat.

150 éve, Pest, Buda és Óbuda egyesítésével született meg a mai Budapest. A Budapesti Klasszikus Film Maraton az évforduló alkalmából felújított filmeken keresztül tárja elénk a város ezer arcát, köztük a legkorábbról, 1916-ból fennmaradt mozgóképen, melynek alkotói máig ismeretlenek. A döbbenetes Budapest-időutazást a Toldi moziban élő zene kíséri. A Budapest 150 szekció izgalmas keresztmetszetét nyújtja a városról készült magyar filmeknek, hiszen helyet kapott benne néma és hangosfilm, lírai etűd, dokumentum- és játékfilm, valamint régi és új közönségkedvencek is nyolc évtized mozgóképeiből válogatva. 

Egyedülálló lehetőség Budapest felfedezésére a Film Maratonon bemutatásra kerülő két némafilm. 

Egyedülálló lehetőség Budapest felfedezésére a Film Maratonon bemutatásra kerülő két némafilm. 

A Budapest 1916 a legkorábbról fennmaradt dokumentumfilm a városról, melyben ma már nem látható nevezetességek is felfedezhetők. A főváros látványosságai közül már ez a több mint száz évvel ezelőtt készült kisfilm is a Halászbástya, a Mátyás-templom, a Hősök tere és a Városliget szépségére hívja fel a figyelmet, éppúgy, mint egy mai turisztikai videó is tenné. Különlegessége, hogy a II. világháború során megsemmisült régi Erzsébet híd és a városligeti Sió szökőkút is megcsodálható benne. Az ismerős épületek árnyékában pár pillanatra felvillannak a korabeli élet megörökített pillanatai. A film az osztrák filmarchívumból került elő a 2000-es évek elején, alkotói ismeretlenek.

A 103 éves mesefilmet, a Mackó úr kalandjait (Deésy Alfréd, 1920) elsősorban a filmtörténeti ritkaságok és a bizarr fantasztikum kedvelői fogják értékelni. A történet főhősei, Cia és Tommy, a két bájos rosszcsont leleményesen segíti az ellenszenves kérővel eljegyzett nővérüket, hogy találkozhasson az igazi szerelmével. Egyik este Cia álmában életre kel Mackó úr, aki számos őrült kalandba keveredik a fővárosban és a Balatonnál. A filmet 1921-es bemutatójakor felnőtteknek és gyermekeknek szóló meseként hirdették. A Mackó úr kalandjai csak töredékben maradt fenn, de így is kötelező darab. 

Ráadásul Mackó úr kalandjainak hátterében az 1920-as Budapest is megcsodálható.

Ráadásul Mackó úr kalandjainak hátterében az 1920-as Budapest is megcsodálható.

Mindkét némafilm a Toldi moziban lesz látható szombat délután, szeptember 16-án. Az előkelő belvárosi kalapszalonok világába repít a Pesti mese (Gaál Béla, 1937), a korai hangosfilmkorszak egyik legszórakoztatóbb romantikus vígjátéka Páger Antal, Turay Ida és Kabos Gyula főszereplésével. Egy másik, húsz évvel később készült klasszikus, a Külvárosi legenda (Máriássy Félix, 1957) viszont a munkáskerületek lepukkant bérházaiban zajló életet mutatja meg egy keserédes történeten keresztül Törőcsik Mari és Tordy Géza főszereplésével. Budapest elbűvölő főszerephez jut Szabó István Várostérkép – Budapest (1977) című lírai etűdjében, amely a rendező a városhoz intézett mozgóképes vallomásainak sorába illeszkedik. A film a Bazilika előtti szabadtéri vetítésen lesz ingyenesen megtekinthető a Régi idők focija vetítése előtt.

A várost is megtépázó történelmi trauma, a II. világháború adja a hátterét egy szakmai és baráti társaság felbomlásának A tanítványokban (Bereményi Géza, 1985) Eperjes Károly és Cserhalmi György főszereplésével. És immár egy másik korszakban, fiatalok egy másik generációja keresi önmagát Sós Mária Városbújócska (1985) című filmjében, a főváros sejtelmes neonfényes, zegzugos labirintusában „bújócskázva” éteri jazzdallamok és underground slágerek kíséretében.
 
Bővebb információ a vetítésekről és filmekről itt

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Gazdátlan tényrakások – Petri-tér

Petri György író, költő és esszéista pályafutása során kritikusan figyelte meg a társadalmat, és írásain keresztül próbálta megérteni annak változásait. Petritől mindig is távol állt az intézményesülés. A szabályokat, a kötelezettségeket megkérdőjelezte, és inkább a sajátos meglátásait követte. A PIM kurátorai úgy gondolták, hogy Petri életművét és az általa képviselt „kívülálló életérzést” nem tehetik az intézmény falai közé egy hagyományos kiállítótérbe, ezért a múzeum kertjéből nyíló egykori Károlyi Étteremben, ma raktárban tekinthető meg a kiállítás.

Kultúra

Dokumentumfilm hetek 2024: Szerelempatak

A 2024-es Doku7 filmfesztivál keretében olyan filmeket hoznak el a szervezők, amelyek az embert és az ő saját valóját, egyéni környezetét ábrázolják, különféle kultúrák, nációk és élethelyzetek vonatkozásában.

Kultúra

Világjáró előadássorozat: India

India varázslatos világába nyerhetünk betekintést a Világjáró előadássorozat első alkalmán, március 6-án, a Márai Sándor Művelődési Házban. A szinte kontinens méretű országot, a maga ezerszínű kultúrájával Elter Károly előadásában ismerhetjük meg alaposabban.

Neked ajánlott

A