A középiskolás évek nem múlnak el nyomtalanul: a valódi tudás alapját ott szedjük magunkra, egy élet érdeklődését meghatározó témákra találunk, melyekben szerencsés esetben kiváló tanárok kalauzolnak végig minket egészen az érettségiig. És lélekben talán tovább is. Barátokra lelünk, akik velünk lesznek születésnapokon, esküvőkön, bajban és jóban egyaránt. Sosem feledjük az osztálytermeket, a koptatott padokat, a tornatermet, az udvarokat és a rengeteg történetet, amit társainkkal éltünk meg az intézményben. A tanévkezdés alkalmából néhány neves budapesti gimnázium híres múltbéli tanulóiról írunk.

Veres Pálné Gimnázium

Az V. kerületi gimnáziumot 1869-ben Veres Pálné (született Beniczky Hermin) alapította, kifejezetten a nők magasabb fokú képzésének érdekében. Ma is előkelő helyen szerepel a középiskolai rangsorokban, immár persze koedukált formában. Ide járt például a 20-as években Darvas Lili színművésznő, a 30-as években Szeleczky Zita színésznő, de Lajos Mari, a híres szakácskönyvszerző és dr. Zacher Gábor toxikológus is itt érettségizett. 

Berzsenyi Dániel Gimnázium

Pesti Császári és Királyi Katolikus Főgimnázium néven is ismerték a Kárpát utcai középiskolát, ahol kezdetben német nyelven ment az oktatás. Bánki Donát feltaláló-gépészmérnök, Gábor Dénes Nobel-díjas fizikus, gépészmérnök, Hajós Alfréd, az első magyar olimpiai bajnok gyorsúszó, építészmérnök, labdarúgó, Karinthy Frigyes író, Popper Péter pszichológus, Koncz Zsuzsa énekesnő, Hernádi Judit színművésznő, Mérő László matematikus, Spiró György író, Soros György közgazdász is itt várta szeptember elsején az első becsöngetést. 

Szilágyi Erzsébet Gimnázium

A krisztinavárosi gimi elődje is leányiskola volt. Nagyon híres az énekkara, maga Kodály Zoltán is méltatta a szilágyis zeneoktatást és kórust. Ide járt Halász Judit énekes- és színésznő, Csűrös Karola színésznő, Saly Noémi irodalomtörténész, Závada Péter zenész, költő, drámaíró is. 

Szent László Gimnázium

A kőbányai gimnázium szecessziós, Lechner Ödön és Vágó József tervezte épületének falai között is megannyi később híressé vált diák várta, hogy talán aznap nem ír dolgozatot a kevéssé szeretett tárgyból. Úgymint például Rockenbauer Pál, a magyar természetfilmezés első alakja, Moldova György író, Pap Vera színésznő, Nagy Feró énekes, Kovács „Kokó” István bokszoló, Póka Egon basszusgitáros vagy éppen Hofi Géza humorista, színművész, a magyar kabaré zsenije. 

Piarista Gimnázium

Az V. kerület egyik meghatározó épületében egy nagynevű gimnáziumot is találunk. Petőfi Sándor költő, Eötvös Loránd fizikus, akadémikus, politikus, Hild József építész, Vörösmarty Mihály költő, Teleki Pál földrajztudós, Szerb Antal irodalomtörténész, író, Magyar Elek (Ínyesmester) újságíró, Lotz Károly festőművész, Hültl Dezső építész, Zipernowsky Károly, a transzformátor egyik feltalálója, Pilinszky János költő, Örkény István író, Bujtor István színművész és Antall József politikus is „piaristás” diák volt. 

Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium

Micsoda lokáció! A XI. kerületben, a Feneketlen-tóhoz közel működik a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (egykori József Attila Gimnázium), immár 1912 óta. Romhányi József író, költő, humorista itt hányhatta az első rímeit, de Latinovits Zoltán színművész, Jordán Tamás színművész, Cseh Tamás előadóművész és zeneszerző, valamint dr. Czeizel Endre orvos-genetikus is itt dönthette el, hogy tudományos pályára lép. 

Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium

Mondhatnánk, hogy a mindenkori „elitgimi”, az országos középiskolai ranglisták örökös kiemelkedő intézménye, mely matematika tagozatáról a leghíresebb, illetve arról, hogy diákjai 99 százalékban oda kerülnek be egyetemre, ahová csak szeretnének. De kik kerültek ki az elképesztő önfegyelmet és rengeteg tanulást igénylő gimnáziumból? Például Kibédi Ervin színművész, Kovács P. József legendás televíziós bemondó, Kovács Ákos zenész, Karinthy Márton író, Hámori Ildikó színművésznő, Aradszky László énekes, Waszlavik „Gazember” László rockzenész, Szilágyi Áron olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó. 

Madách Imre Gimnázium

A Madách Gimi, a főváros legrégebben alapított állami középiskolája a VII. kerületben szintén előkelő helyet foglal el az éves rangsorban. Csak 1949-től vált koedukálttá, előtte fiúgimnáziumként működött. Tantermeiben csupa később híressé vált tehetséggel. Úgymint például Kertész Imre Nobel-díjas író, Robert Capa fotográfus, haditudósító, Czóbel Béla festőművész, Albert Flórián aranylabdás labdarúgó, Bacsó Péter rendező, Gálvölgyi János színész, Kézdy György színész, Koltai Róbert színész, Verebes István színész, Hajós András előadóművész.

Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium

Röviden inkább csak a „Fasoriként” emlegetjük a sokat költöző középiskolát, amely a századelőn kezdte meg működését a Városliget szomszédságában. Bókay János magyar gyermekgyógyász, Falk Miksa író, politikus, Podmaniczky Károly író, városrendező, Ignotus újságíró, Harsányi János közgazdász, a játékelmélet kutatója, Kandó Kálmán mérnök, Neumann János matematikus, kvantummechanikus, a digitális számítógép elméleti alapjainak lefektetője, Rátonyi Róbert színművész, Wigner Jenő fizikus és Faludy György író, műfordító is „fasoros” diákok voltak egykoron. 

Teleki Blanka Gimnázium

Budapest egyik legrégebbi iskolája üzemel a gyönyörű zuglói szecessziós épületben, ami először polgári iskolaként, majd líceumként működött, később lett gimnázium, és 1950-től vette fel a Teleki Blanka nevet. Boncza Berta (Csinszka), Ady Endre felesége, Kaffka Margit író-költő, Morcsányi Géza dramaturg, színész, Rutkai Bori énekes, író-költő, Laár András humorista, zenész is a Telekiben bontogatta szárnyait. 

Címkék