Mondhatnánk, hogy tele van már a város specialty kávézókkal, de valójában még mindig óriási igény van az újabb és újabb kávézókra – úgy tűnik, az újhullámból és a minőségi kávékból sosem elég. A XIII. kerületi Kresz Géza utcában megtaláltuk az új kedvenc kávézótokat, ami bár órákig tartó beülős beszélgetésekhez tényleg nagyon apró, de a kávéjuk még a legálmosabb reggeleken is biztosan felkelt, a kecskesajtos-hagymalekváros szendvicsük pedig az unalmas megbeszéléseket is feldobja. Pluszpont, hogy már fél 8-tól nyitva vannak, így aki a Lehel tér vagy a Nyugati érintésével jár dolgozni, az már munka előtt megízlelheti a minőségi kávét.

Megérkezett az ősz és vele együtt a hűvös reggelek, ezt pedig legjobb egy finom kávéval tölteni, amit akár még munkába menet is szorongathatunk a kezünkben. Ha valakinek semmi kedve a TikTokon nagyot menő, szirupos pumpkin spice lattéhoz (és társaihoz), akkor mutatunk egy olyan helyet, ami a specialty kávé híveinek biztosan kedvence lesz, de az édes kávéélményre vágyóknak is alternatívát mutat.

A Kresz Géza utcába mi eddig viszonylag keveset jártunk, de az EARLY miatt ez most biztosan megváltozik. Ha valaki a Nyugati pályaudvar (innen nagyjából egy 10 perc séta) vagy a Lehel tér érintésével jár munkába, megéri kicsit korábban kezdeni a napot és útba ejteni a kis kávézót, mert biztosan egy jó kávéval a kezében fog indulni a napja. 

Az EARLY-t egy kávérajongó házaspár vezeti, akik egészen hirtelen kerültek a valamikori kedvenc kávézójuk élére, és lettek lelkes fogyasztókból „vendéglátósok”. A helyen már működött egy kis kávézó, ide járt le mindennap Votisky Anna és Borovitz Tamás – mivel az utcában laknak –, akik már akkor sokat viccelődtek azzal, hogy egy nap megveszik a helyet. 2022 decemberében a viccelődés valósággá vált: övék lett az újlipótvárosi kávézó, ők pedig elkezdték a saját ízlésük szerint átalakítani, mind kínálat, mind dizájn tekintetében. Így született meg az EARLY.

Van itt minden, a helyben sütött pékáruktól kezdve a specialty kávén, a teákon és a dzsúszokon át az olyan extrákig, mint az orange espresso vagy a mango matcha. Utóbbit mi is kóstoltuk, és bármennyire meghökkentő is a párosítás, nálunk eléggé betalált, főleg, mert a spenótos jegyek helyett egyfajta édesen lágy ízharmóniát kaptunk. 

Az a jó az EARLY-ben, hogy mivel folyamatosan cserélik a kávékínálatot, sosem fogjuk ugyanazt az eszpresszót vagy cappuccinót inni, ellenben egyre több régió ízvilágát ismerhetjük meg. Nem titok, hogy emögött némi edukatív misszió is rejtőzik, a kíváncsiaknak pedig még arról is szívesen mesélnek, hogy milyen ízjegyekre érdemes figyelni, és mi a különbség a különféle kávék között. Sőt, itt még az is kávét iszik, aki valójában nem szereti a kávét, ugyanis a cascarát, a kávécseresznyéből készült teát is meg lehet kóstolni.

Jelenleg 5-6 pörkölővel dolgoznak, de Anna és Tamás imádja járni a világot és felfedezni a legkülönfélébb kávékat, úgyhogy ha valahol megtetszik nekik egy íz, akkor az a kávé nagy valószínűséggel megjelenik a kínálatukban is, hogy a vendégek se maradjanak ki a jóból. Ha pedig a közönségnek tetszik, marad.

Mivel az EARLY tényleg egy pici hely, elég hamar telt ház lesz náluk: ottjártunkkor is pörgött az üzlet, annak ellenére, hogy holtidőben mentünk. Ha látjuk, hogy mennyire nagy hangsúlyt fektetnek a személyes kapcsolatra, akkor a népszerűség már nem is annyira meglepő, ezt pedig megfejelik a minőségi kávéval és az olyan finomságokkal, mint amilyen a kecskesajtos–hagymalekváros szendvics is. Ebben a helyben minden megvan, ami miatt az új kedvencetekké, jobban mondva törzshelyetekké válhat, még úgy is, ha inkább csak beugranátok egy elviteles kávéért. Mi biztosan sokszor útba ejtjük még.

Címkék

Elérhetőségek

EARLY Specialty Coffee Bar 1132 Budapest, Kresz Géza utca 38. Facebook-oldal