Leonardo da Vinci, gesztikulálás, dizájn, autó, pizza, tészta és aperitivo! Ha nagyon hanyagul és gyorsan kellene összefoglalnunk néhány „olaszságot”, akkor talán ezek lennének azok. Mi most az utolsóval foglalkozunk, ami lényegében nem is egy étel vagy ital, hanem életérzés, szellemiség, lelassulás egyben. Sokban különbözik a mi kelet-európai be- vagy kiülős találkozóinktól, de vannak közös pontok. Lássuk, honnan indult ez az ital, és ha nem jutunk el az olasz csizmába, hol szeretünk Budapesten belenézni a Negroni delejező színébe.

Aperire – latinul annyit tesz: valami megnyílik, valami kinyílik. Ez arra is vonatkozik, amit már az ókori Római Birodalomban is szívesen megtettek az óriási lakomák, nagy falások előtt. Kell valami, ami beindítja az étvágyat, ami után minden jobban esik, ami felkészíti a gyomrot. A puritánabb időket követően, a császárok érájában a hosszú vacsorák előtt is felszolgáltak valamit, amitől a legkevésbé ínyencek is korgó hassal várták már a vacsorát: mézzel kevert bort ittak. Utána pedig tudjuk, hogy mi következett: evés pukkadásig, pazarlás, hánytatás és újra evés, a bőség és a gazdagság, bujaság jegyében. 

Ugorjunk egy nagyobbat az idővonalon, egészen a 18. század végéig, a 19. század elejéig, amikor Antonio Benedetto Carpano lepárló először megalkotta a vermutot az északi Torinóban. 1786-ban született meg a gyógynövényekkel, fűszerekkel aromatizált likőrbor, csemegebor. Éppen egy időben a fejlődő és egyre élénkebb olasz kávéházi élettel, ami nem a mi pesti/bécsi jellegünket jelentette, hanem a munka utáni megpihenést, beszélgetést, nyüzsgést és felkészülést a vacsorára. Amikor már elérhetővé vált a vermut, előszeretettel kóstolgatták Torinóban, férfiak és hölgyek egyaránt. A vendéglátók viszont úgy vélték, nem kéne hirtelen fejbe kólintani a társasági életet élőket az erősebb borral, ráadásul ha megjön az étvágy, nem ártana valami kis apróságot tálalni. Így kerültek a falatkák az italok mellé. És elterjedt a vermut és a munka utáni lazítás az egész országban. 

1860-ban viszont jött a skarlátvörös „veszedelem”: Gaspare Campari előrukkolt a mai napig imádott és tisztelt itallal, melynek receptúráját ugyanolyan titok őrzi, mint a mi Unicumunk összetevőinek listáját. Alessandro Martini és Luigi Rossi voltak a következők, majd egy patikus, Ausano Ramazzotti és az ő keserűje, amit a milánói Scala operaház mellett többen vásároltak, mint a süteményeket. Imádták, rajongtak a 33 gyógynövényből, fűszerből és gyümölcsből mixelt amaróért. 

Az Americano névre keresztelt koktél volt talán az első vermutos kevert ital: a neve pedig egész egyszerűen azért lett ez, mert az amerikaiak rendszerint egy kis szódát is kértek bele, hogy fellazítsák a töményebb likőrbort.

Az Americano névre keresztelt koktél volt talán az első vermutos kevert ital: a neve pedig egész egyszerűen azért lett ez, mert az amerikaiak rendszerint egy kis szódát is kértek bele, hogy fellazítsák a töményebb likőrbort.

De mi a helyzet a Negronival?

De mi a helyzet a Negronival?

A legendák szerint az első Negroni Firenzében készült el, a Caffè Casoniban, amikor 1919-ben Camillo Negroni olasz gróf, igazi világpolgár nem elégedett meg az Americano bódító hatásával. Megkérte Fosco Scarselli pincért, hogy valami erősebbet töltsön a vermuthoz, jelesül gint, mert annyira rossz napja volt, hogy nem elég a szóda. Az eredeti recept 3 cl gin, 3 cl vermut, 3 cl Campari, egy nagy jégkocka és egy narancshéj. Először nem örvendett akkora népszerűségnek, tekintve, hogy tényleg erős és ütős ital. Aztán ráéreztek... Olyannyira, hogy a gróf családja később megalapította a Negroni Distilleria lepárlót, és üzletágat építettek az italra. Tudni kell, hogy ez a romantikus történet azért nem teljesen sziklaszilárd, még Franciaországból is érkeztek trónbitorlók, akik magukénak tudták a legismertebb aperitivo ital feltalálását. Egész kötetek születtek már a kedves étvágygerjesztőről és keletkezésének legendáriumáról.

Orson Welles amerikai színész, rendező és rádiós 1947-ben, egy római útja során méltatta a Negronit, 1967-ben pedig már meg is jelent az ital első nagyobb változással járó verziója, a Negroni Sbagliato (téves Negroni), mivel egy báros nagy siettében a gin helyett proseccót öntött az italra. De szerették, és be is írta magát a kevert italok közé. 

Manapság reneszánszát éli a Negroni, a millennium idején indult minden, és ahogy egyre kifinomultabb ginek születtek, úgy ívelt felfelé az ázsiója, nemcsak Olaszországban, de Tokiótól San Franciscóig minden nagyvárosban imádják. Az életérzést és az italt is. Az édes kis semmittevést (dolce far niente), a munka utáni beszélgetések megindítóját.

És hogy egy kis bátorítást és érdekességet meséljünk még: a Drinks International 2022-es adatai szerint a világon a legtöbbet eladott koktél nem a Margarita, nem a Daiquiri, de nem is az Aperol Spritz, hanem a Negroni! Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz a 2023-as mérleg: letaszítja-e egy másik kevert ital az olasz aperitivót a dobogó legfelső fokáról?! Egyébként 2023-ban a Nemzetközi Negroni Hét szeptember 18–24-ig tart majd.

Gondolhatnánk, hogy ahol van jó gin és vermut, valamint Camparit is tartanak, mindenképp jó ital születik. Biztos kezek, törődés is kell hozzá! Sok mediterrán hangulatú és konyhájú étteremben, beülős helyen kapni belőle, de most elmeséljük, hogy az elmúlt időkben hol ittuk a legjobbakat, azzal a szakértelemmel készítve, amit Torinótól Nápolyig Olaszországban is tapasztalhatunk: 

  • Pizzabar Pomo D'Oro: az Arany János utca legújabb, nagyon olasz helye, sokféle stílusú pizzával, Mák Tamás szakértelmével és soha el nem fogyó, isteni Negronival!
  • Barside: az eredeti is elkészül, de biztosan rá fognak venni, hogy kóstoljuk meg a kókusszal bolondított, a füstös vagy éppen a mexikói felhangú Negronit. 
  • Tom George Osteria: rengeteg Negroni fogy a pizzák és a tésztaételek mellett az V. kerület egyik legkedvencebb modern olasz éttermében. 
  • Boutiq'Bar: a budapesti, sőt a magyar bárélet bölcsője a Paulay Ede utcai Boutiq'. Természetes, hogy a legtökéletesebb Negronit szolgálják fel. 
  • Belli di Mamma: mi sem eshet jobban, mint egy jó pizza előtt (és után) egy Negroni vagy esetleg Negroni Sbagliato. A Belli di Mammában is így csinálják. 
  • Hotsy Totsy Budapest: a legjobb értelemben vett őrület vár a Hotsyban, a belváros egyik leghangulatosabb koktélbárjában, ahol amint elsziszegjük a pultnál, hogy Negronit szeretnénk, elő is állnak a klasszikuson kívül egyéb izgalmas ötletekkel is. 
  • La Fabbrica: az óriási mediterrán étterem bárjában nagyon sűrűn készül el a Negroni, egyrészt népszerűsége, másrészt a hely értő bartenderei miatt.
  • Mixát Udvar: laza, sokféle és szerethető a Mixát Udvar, ráadásul mindig felragyog a bárosok arca, ha valaki sör és fröccs helyett inkább a Negronira szavaz!

Címkék