A festőnő sosem teketóriázott, ha személyes és művészi szabadsága árat követelt tőle, így válhatott az absztrakt expresszionizmus egyik legfontosabb, világszerte ismert képviselőjévé, aki idén éppen százéves lenne. A Kiscelli Múzeumban nyílt, Szárnyalás-Vol-Flight című tárlata a művész kevésbé ismert, figurális alkotásaira, az emberábrázolásokra fókuszál.

Az éppen száz éve született Reigl Juditra több hazai és európai múzeum, a Neue Nationalgalerie és a Szépművészeti Múzeum is kiállításokkal emlékezik. 

Az éppen száz éve született Reigl Juditra több hazai és európai múzeum, a Neue Nationalgalerie és a Szépművészeti Múzeum is kiállításokkal emlékezik. 

Míg a berlini kiállítás a művész legismertebb, 1950 és 1980 közötti korszakát mutatja be, a Szépművészeti Haláltánc című tárlata Reigl legelső és legutolsó művei közül válogat. A Kiscelli Múzeum most nyílt kiállítása a két periódus közötti időszakra fókuszál, és bemutatja, milyen jelentős szerepet töltenek be az emberábrázolások az életműben.

Reigl Judit megfizette személyes és művészi szabadsága árát. A festőnő 1950-ben emigrált Franciaországba, csak kilencedjére sikerült átszöknie a határon, majd hónapokig tartó gyaloglás után érkezett meg Párizsba, ahol Hantainak köszönhetően hamar kapcsolatba került André Bretonnal és a szürrealistákkal, és bár a hatásuk nyomán született alkotásaival sikert aratott, végül mégsem ezt az utat választotta. 

„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” 

„Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni” 

 írta André Bretonnak abban a levélben, amiben szakított a francia szürrealistákkal, majd egyedül indult el, hogy megkeresse saját útját. Így válhatott végül az absztrakt expresszionizmus ismert és fontos képviselőjévé.

A Szépművészeti Múzeum Haláltánc című tárlata megrázó őszinteséggel mutatta be, ahogy egy nagy formátumú művész elkezdi saját hangját keresni, végül pedig elengedi az életet, de ezt a kiállítást nem olyan egyszerű értelmezni, éppen zavarba ejtő személyessége miatt. A Kiscelli Múzeum tárlatán az emberábrázolások segítségével hasonló problémák, a szabadság és a végesség, a szárnyalás és a zuhanás kerülnek a középpontba. Reigl az 1960-as években tért vissza a figurativitáshoz, ám ezek az alkotásai nem részesültek pozitív fogadtatásban. Maga a művész azonban pályájának sokszor egymást átfedő korszakait organikus folyamatnak látta, nem tett különbséget absztrakt és figurális művei között. A kiállítás célja a figurális alkotások jelentőségének bemutatása, az életműben való pontos elhelyezése.

A képeket a Kiscelli Múzeum Templomterében tekinthetjük meg, az egykor szakrális funkciót betöltő helyszín automatikusan a transzcendencia felé tolja az értelmezést, mellbevágó belépni az ég felé törő falak közé, amelyek között elsőre a Lepel-kódfejtés képekre figyelünk fel. Az alkotások akkor születtek, mikor Reigl Ember-sorozatának egyes darabjait sikertelennek ítélte, ezekre lepleket fektetett, amelyekre temperával festett. Az így létrejövő alkotás tulajdonképpen lenyomat, amely olyan ismert bibliai történeteket is megidézhet, mint Veronika kendője vagy Lázár története. A kiállításon találkozunk az Ember-sorozat egy darabjával is, amelyen Michelangelo festményeinek és a kiapadhatatlan inspirációs forrást jelentő olaszországi út során látott alkotásoknak a hatását is érezhetjük.

A művészt egész életében foglalkoztatta a végtelen, az űr és a világegyetembe vetett ember gondolata, 

A művészt egész életében foglalkoztatta a végtelen, az űr és a világegyetembe vetett ember gondolata, 

nemcsak egzisztenciális, hanem festészeti értelemben is. Elemi hatással volt rá a szeptember 11-i terrortámadás és az erről megjelent fotók, az épületből zuhanó emberekről készült képek. Az életműben ez két nagy hatású sorozat, a New York, 2001. szeptember 11. és a New York, 2001. szeptember 11-ét követően képein jelenik meg. A világsajtóban a fotókon a képek mozdulatlansága miatt ugyanis ugyanúgy láthattunk volna zuhanó, mint emelkedő embereket, ami Reiglnek saját festészeti problémáját is eszébe juttatta. A két sorozatban a mélybe zuhanó, a halálnak kiszolgáltatott emberek után emelkedő, a halál után feltámadó testek jelennek meg, a halál és a feltámadás közötti szűk határon mozgunk.

Reigl egész életében autonóm személyiség volt, aki mindig az egyes irányzatokon kívül állt. Ezt a magányos szabadságot nagyon jól mutatják a Kívül-kompozíciók is, amelyekből szintén láthatunk egyet a kiállításon. A festményen is éppen egy ilyen, szabaddá vált, de létbe vetett lény jelenik meg. Reigl Judit figurális alkotásai ha nem szelídítik is meg a semmivel szembenézés érzését, segítenek elfogadni, hogy a szárnyalásnak a boldogsága könnyedén felülírhatja a magánytól, a minket körülvevő semmitől való félelmet.

Címkék