Meglepő, hogy a mindfulness, a pozitív gondolkodás és a life coachok világában attól válhat híressé valaki, hogy nyilvánosan idegeskedik? Szerintünk nem! Mi kimondottan vágyunk az olyan tartalmakra, amelyekben nem a belső békénk megtalálásához kapunk tuti tippeket, és ahol a siker kulcsát sem akarják velünk öt perc alatt megkerestetni.

Turai Barnabás neve attól lett ismert, hogy elmesélte, mi teszi őt sík ideggé. Nem egyszerű ezt előre megjósolni, hiszen „rendes kivan” a közhelyektől, de a közhelyek miatti mentegetőzéstől is. Tökéletesen utánozza a reptéri bemondókat, a motivációs előadókat és az igazi művészlelkeket. Vagyis azokat a berögződéseket parodizálja, amelyeket mindannyian felismerünk, általában mindenki másban – néha pedig magunkban is. 

Barna dolgozott a nemzetközi diplomáciában, jelenleg pedig freelancerként tevékenykedik kreatív projekteken. Az Instagramon a pandémia alatt indította a Síkidegvagyok oldalt, amely Linczényi Márkkal népszerű podcastté nőtte ki magát, és a Mivanaveled Show szatirikus beszélgetős műsort is vezette.

Most pedig nézzük, hogyan látja Turai Barnabás Budapestet!

We Love Budapest: Mi az első dolog, ami az eszedbe jut Budapestről?

Turai Barnabás: Az albérletem a Batthyány téren, ahol találkozik minden, ami nekem fontos. A város tökéletes pontján, mértani közepén, Buda legpestibb kerületében, ahol minden barátom egy köpésre lakik, ahol egyszerre van budapesti hegy, budapesti víz és budapesti város.


WLB: Melyik a kedvenc budapesti kerületed, környéked, és miért?
 
T. B.:
Az I. kerület, a Víziváros. Két éve költöztem a Batthyány térre, és azonnal otthon éreztem magam a kerületben. Pont annyira Buda, amennyire 29 évesen kell hogy Buda legyen. Csöndes, zöld és nyugodt, de csak egy folyó vagy egy megálló választ el a pörgéstől. A Víziváros egy falu a városban: rengeteg barátom lakik itt, akikkel meg tudjuk osztani, ha akciós a kígyóuborka a közértben, valaki mindig van a Bambiban vagy a Moszkván. Képes Gábor – helyi legenda – Víziváros Facebook-oldalát ajánlom mindenkinek, aki tanulna a környékről.

WLB: Hogyan nézne ki az ideális budapesti napod, amikor nincs semmi dolgod, és azt csinálsz, amit akarsz, oda mész, ahova akarsz?

T. B.:
Reggeli a Bambiban. Rántotta három tojásból, sajttal, sonkával, zsemlével. Hozzá sittes kávé és gépi kóla. Utána Fény utcai piac, útközben benézek a Csóra Cipőboltba használt cipőért, és van ott egy kis pinceturkáló is. Hazafelé beugrok a ne pazarolj csomagolásmentes boltba, ott veszem a biotojást és a kimérhető dolgokat. Szemben, a Bem téren 105 éves kovászos kenyeret veszek Szabi A Péktől. Ebédet főzök, vagy ha van kedvem, a Róma Ételbárban eszem. Délután edzeni megyek a Gozsdu-udvarba, ahova csak nappal járok, de akkor is nehezen. A környéken beugrok a Soós Fotóba vagy a Narancsligetbe régiségért, a JUDAS-ba turkálni, a MADHOUSE-ba uzsonnázni. Ha nincs turistaszezon, estefelé elmegyek a Lukácsba fürdőzni, szaunázni. Este újabban a Margit körúton a Permanens Vakációba nézek le, ahol mindig vannak barátok, akik meg vannak róla győződve, hogy tudnak DJ-zni.

WLB: Budapest melyik korszakába utaznál vissza az időben, és miért oda?

T. B.:
Nagyon kíváncsi lennék a 70-es évek Budapestjére, amikor a szüleim voltak fiatalok. Úgy érzem, hogy Budapest egy díszlet, amiben mi csak vendégeskedünk. A neoklasszicista épületek túl régiek, de a másik fontos állomás a szocializmus volt. Nagyon érdekelne, hogy éltek az emberek akkor, amikor azok az épületek, amikre most már csak nosztalgiával vagy megvetéssel tekintünk, még valódi funkciójukat töltötték be. Megnézném a szüleim generációját, ahogy irónia nélkül birtokolják a csodás Déli pályaudvart, a régi 3-as metrót, a BS-t, a Népligetet vagy a panellakótelepeket.

WLB: Hol esik a legjobban a sör/bor/pálinka/üdítő/kávé/tea?

T. B.: 
A Macskakőben, a Vár oldalában, Mátra borozóban, ahol merőkanállal mérik a bort, a Permanens Vakációban, ahol van Campari-szóda, Pesten a Kisüzemben, a Fekete Kutyában, a MADHOUSE-ban, de leginkább barátokkal a teraszomon.

WLB: Kedvenc helyed a városban, amit talán kevesen ismernek?

T. B.:
A Nagymező és a Dessewffy utca sarkán van a Csirke Csibész, ahol isteni rántott húsos szendvicset készítenek, májjal és kukoricasalátával. Olajban sült krumplival, kólával tökéletes.

WLB: Ha nem lenne határ, és oda költözhetnél Budapesten, ahova csak akarsz, hol élnél a legszívesebben?

T. B.:
Nyilván egy rózsadombi Bauhaus-villában.

WLB: Ha könyvet írnál Budapestről, milyen helyszínek kerülnének mindenképp bele?
 
T. B.:
Rakpart, alap, Filozófusok kertje, Víziváros, Rottenbiller utcai felüljáró.

WLB: Mi idegesít a legjobban Budapesten?

T. B.:
Teljesen kikészülök attól, hogy rengetegen még mindig nem tudják, hogy a metrón nem kell megnyomni az ajtónyitó gombot ahhoz, hogy kinyíljon az ajtó. De felhúznak a túlárazott bruncholóhelyek, a részeg britek, az indulatdudálás (ami hosszabban van kitartva, mint három másodperc), az elvont kormányzati források, a metrócsempével, rose gold szegélyekkel felújított kávézók, a mosóport áruló maffia a Dohány utcában, hogy leszedték az Astoria Szálló gyönyörű neonját, és ha valaki nem áll jobbra a mozgólépcsőn.

WLB: A Márkó és Barna Síkideg podcastekhez hasonlóan zárjuk pozitívan a beszélgetést: mi tett legutóbb boldoggá Budapesten?

T. B.:
Találtam kukoricával etetett, szabadtartású csirkét a Fény utcai piacon, ami persze mindig is volt, csak el kellett érte mennem, és meg kellett találnom végre.

We Love Budapest szerkesztőségének munkáját az interjúk megírásában az Alrite beszédfelismerő rendszer segíti. 

Címkék