Amikor egy belvárosi romos, ámde védett házat ellepnek az építési hálók, és munkaterületté válik a helyszín, mindig felmerül bennünk, hogy egy újabb luxusszálloda vagy egy hatalmas irodaépület kerül a helyére. Kivételes eset történik a ferencvárosi Balázs Béla utcában, ugyanis bontás vagy szállodai funkció helyett szociális lakásokká alakítanak egy védett házat.

A ferencvárosi Balázs Béla utcában bontás helyett szociális lakásokká alakítanak egy több mint 130 éves, védett házat, ami több szempontból is izgalmas. Egyrészt végre nem egy újabb bontás történik a városban, másrészt nem egy sokadik irodaház vagy 4-5 csillagos szálloda kerül a régi épület helyére. Ennél sokkal jobb dolog történik vele: amellett, hogy felújítják, helyreállítják a ház homlokzatát, és egy fehér klinkertégla ráépítést is kap, és a tervek szerint – ahogy a 24.hu oldalán olvasható – szociális lakásokat alakítanak ki benne.

Az 1890-ben épült Balázs Béla utca 27/B épületét Szeleczky E. Lajos építész és építőmester tervezte családjának, amely a 20. században inkább negatív kontextusban tűnt fel a sajtóban. Volt itt kilakoltatás, lázadás, gyilkosság, sőt arról is beszámoltak, hogy egy fiatal lány kénsavat öntött mostohaanyja arcába.

A felújítás és az átalakítás terveit az Intramuros cég jegyzi, akik 18 szociális bérlakást alakítanak ki az épületben, ráadásul az eredeti kapualj, a főlépcsőház és a függőfolyosók kőkonzoljai is megmaradnak. A tervek szerint 2025 tavaszán készülhet el az épület, aki kíváncsi az engedélyezési tervekre, az ÉTDR oldalán megnézheti őket.

Forrás: 24.hu

Címkék