Egyre több olyan hely van Budapesten, ami nem egyszerűen csak egy bolt vagy kávézó, hanem kettő az egyben. Írtunk már biciklis és könyves kávézóról, most pedig egy fotósbolttal folytatjuk a sort. A Rózsa utcai Fényérték egy nappaliból nőtte ki magát rendes bolttá, az pedig a tulajdonos, Nyemcsok Medárd alapelve volt, hogy a techdolgok mellett legyen valami kedvesség is a helyen, így jött a képbe a kávé, ami egyenesen Etiópiából jön.

A Nyugatitól nagyjából 10 perc sétára található a Fényérték

A Nyugatitól nagyjából 10 perc sétára található a Fényérték

amihez azért át kell jutni a Szondi utca bugyrain, de ha már ott vagyunk, akkor nemcsak álmaink fényképezőgépét vehetjük meg, hanem kellemes zene mellett még egy jó kávét is ihatunk. A fotósbolt és kávézó nagyjából egy éve nyitott a Rózsa utcában, és noha elsősorban fényképezőgépeket lehet itt vásárolni, aki csak úgy meginna egy minőségi kávét, annak is erősen ajánljuk a helyet.

Nyemcsok Medárd már gyerekkora óta a fényképezőgépek szerelmese, de aktívan „csak” az egyetem alatt kezdett foglalkozni velük. Mielőtt megnyitotta az erzsébetvárosi üzletét, a saját nappalijában foglalkozott ezek szervizelésével és eladásával, de mindez hamar tarthatatlannak bizonyult. A Fényérték kis üzlete valamikor egy tükörszalon volt, ezt alakították át a TESTRA design és a Kredenc csapatával nagyjából 9 hónap alatt bolttá és kávézóvá. 

Belső tere elsőre lehet, hogy nagyon minimalistának érződik, de valójában pont ez a dizájn tereli a betévedők fókuszát a gépekre. A kínálatban használt digitális Canon, Nikon és Sony fényképezőgépeket, objektíveket és ezen rendszerek tartozékait találjátok, amiket bevizsgálás után, garanciával értékesítenek.

A helyet az is különlegessé teszi, hogy itt sok minden a fotós ügyfeleken keresztül jött, így a kávégép és maga a kávé is. A kávét egy félig etióp, félig magyar sráctól szerzi be Medárd, és  egyenesen Etiópiából jön (még zölden) és itt pörkölik meg. Ezzel egyébként a rövid ellátási láncot (a termelő közvetlenül vagy maximum egy közvetítő segítségével értékesít) is erősíti, ami Medárd és a Fényérték filozófiájához is kapcsolódik, vagyis minőséget és értéket adni. Érdekesség, hogy itt csak alternatív tej van, viszont mi egy cseppet sem éreztük a zabízt a cappuccinón, úgyhogy ez egy nagy pluszpont. 

„Egy olyan helyet szerettem volna nyitni, amiben ott van a kedvesség, itt jött képbe a kávé. Ez nemcsak a hangulatot hozza, de közösség-összekovácsoló ereje is van” – meséli Medárd. 

„Egy olyan helyet szerettem volna nyitni, amiben ott van a kedvesség, itt jött képbe a kávé. Ez nemcsak a hangulatot hozza, de közösség-összekovácsoló ereje is van” – meséli Medárd. 

Azt érdemes tudni, hogy Medárd alapvetően a gépészmérnöki és a fotósvilágból jön, így a kávék és egy kávézó teljesen új terep volt számára, de szerintünk ez sem a kávékon, sem a kiszolgáláson nem érződik. Bár – még – egyedül viszi az üzletet, végig azt éreztük, hogy itt az ügyfél és a vendég a lényeg, akinek a legmegfelelőbb gépet és a legjobb kávét szeretné adni.

A folyamatos önfejlesztésben és a minőségben hisz. Utóbbi fogalma számára az ipar világából jön, ahol a minőség egy követelmény kielégítése, ez a gyakorlatban úgy valósul meg, hogy felméri az igényeket. Leegyszerűsítve, ha egy ügyfél kinézett magának egy elég drága gépet, amit valójában nem fog kihasználni, segít helyette megtalálni a legmegfelelőbbet, ami sokszor lényegesen olcsóbb. „Ezért nagyon hálásak az ügyfelek, nekem pedig nyugodt a lelkem, hogy a Fényérték nem egy pénzgyár, hanem egy, a valós igényekre fókuszáló hely.”

Címkék

Elérhetőségek

Fényérték 1064 Budapest, Rózsa utca 84. Facebook-oldal