Keresés EN

budapest

Megnyílt a forgalom előtt a megújított, klímatudatos Arany János utca

A műszaki átadás-átvétel még zajlik, de már megnyitotta a forgalom előtt a faltól falig megújított Arany János utcát az V. kerület.

Belváros Önkormányzata közel 100 új fával, zöldbuszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, a kékszemlélet jegyében víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a fejlesztést. 2021-től a Podmaniczky teret a Dunával összekötő Arany János utca teljes körű felújítását kezdték meg, amelyet két ütemben végeztek.

A terület otthonosságát, élhetőségét egy újabb zöldbuszmegálló, számos új utcabútor – padok, ivókút, hulladéktároló edények, kutyahigiéniás szemétgyűjtők, kerékpártámaszok – és egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhely biztosítja. A járdát szélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők számára, gondoskodtak a megfelelő kerékpáros-infrastruktúra kialakításáról, és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon.   

A felújítás során közel 100 egyedből álló fasort telepítettek. Az Arany János utcai fatelepítésnél is használták a Podmaniczky téren bevezetett gyökércellarendszert, valamint a Szomory Dezső és a Hild téren is alkalmazott Stockholm Faültetési Rendszert. A módszernek és a természetes lapkő burkolatnak köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába, és ott el is tárolódhat. A gyökerek és a talaj organizmusai számára szükséges oxigén biztosítása érdekében a talaj stabilan – a fák élete során mindvégig – porózus marad. Mivel a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag életteret, a fák egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek, és sokáig élhetnek. Az V. kerület a 2020-ban indított buszváró zöldítési programja keretében az Arany János utcában is létesített egy növényekkel – a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor hatalmas zöldfelületet képező és gyorsan növő vadszőlőfajtákkal – befuttatott buszvárót

Cimkék

Hasonló tartalmak

A Budapest150 bemutatja: Budapest hősei

?>

A főváros egyesítésének 150. évfordulóján a Budapest Hősei projekt keretében olyan szakembereket ismerhetünk meg, akiknek hálásak lehetünk minden nap.

Budapest

Emlékek arról a bizonyos 1987-es budapesti hideg télről

?>

A nagy 1987-es tél a mai napig különös nosztalgiát ébreszt azokban, akik átélték.

A II. kerületre hagyta lakóházát, egy kikötéssel

?>

Őrsi Gergely II. kerületi polgármester Facebook-oldalán adott hírt két bölcsődefejlesztésről, melyek egyike különösen kedves történet.

Új városnegyed biztosan lesz Rákosrendezőn, de a toronyház sincs kizárva

?>

Rákosrendező romos területének fejlesztése biztosan elindul, de még nem eldöntött, hogy milyen irányban haladnak majd az új negyed kialakításánál.

Neked ajánlott

A