Ahogy napjaink popsztárjai, bulvárhősei, véleményvezérei is már a közösségi médiából érkeznek, úgy azon sincs mit csodálkozni, hogy a Facebookon és az Instagramon népszerűvé vált rajzolt wannabe-kertész, Tihamér már könyv alakban is elérhető. Füveskönyve szórakoztató, szellemes és önironikus görbe tükör egy kiskert kialakításával önellátásra berendezkedni kívánó emberről, aki a veteményesen keresztül csodálkozik rá az élet hétköznapi dolgaira.

Tihamér egy lelkesedését soha el nem veszítő, kissé naiv lélek, aki a közösségi média után mostantól könyv alakban is beköltözhet az otthonunkba, és nemcsak a telefonunk/tabletünk/laptopunk képernyőjén követhetjük nyomon kiskerti kalandjait. A Tihamér füveskönyve  Amitől a fű sem nő egyszerre napi bölcsességeket, tanácsokat és megfigyeléseket tartalmazó füveskönyv és napló, ami a címszereplő egy évét követi nyomon. Tihamér úgy dönt, követi több honfitársa pozitív példáját, és önellátó lesz, vagyis kertésznek áll, kiskertjében pedig megpróbál mindent termeszteni, a zöldségektől kezdve a gyümölcsökön át a fűszernövényekig. Nem könnyű a kertészek élete, summázható a könyv tanulsága, pláne egy nagyvárosban, és ennek a folyamatnak a stációit követhetjük nyomon a főhős tolmácsolásában. 

Tihamérunk rövid passzusokban kommunikál, van, hogy mindössze egyetlen mondat egy fejezet, máskor viszont egy egész mikrosztorit mesél el néhány egyszerű mondatban. Tihamér küzd és bízva bízik, hiába fog össze ellene olykor egyszerre minden, a sors, az időjárás és a természet. Még a bosszankodást is szelíd derűvel gyakorolja, (ön)iróniája sem hagyja cserben soha, ami nagy segítségére van abban, hogy minden akadályt ha nem is legyőzzön, de legalábbis tudomásul vegyen és elfogadjon. Nem könnyű ám az önfenntartásra berendezkedő kiskertész élete, Tihamér töretlen hite pedig tiszteletre méltó, de elsősorban is szórakoztató. A Tihamér füveskönyvét lehetetlenség nem vigyorogva végigolvasni és az emberi gyarlóságok mögött magunkra ismerni, magunkon nevetni. De hát ilyen egy igazi görbe tükör. 

A könyv szerzője egy bizonyos Mihály Marci, aki feltehetően a saját tapasztalatait fogalmazta bele a füveskönyvbe, miközben belebújt alaposan átrajzolt tükörképe, Tihamér bőrébe. Egyszerű szavakkal és szellemesen fogalmaz, ahogy azt egy természetet tisztelő, hétköznapi (hobbi)kertész is tenné. De a könyv nem lenne teljes a szöveget kiegészítő, beszédes és vicces illusztráció nélkül, ami Karácsonyi Panka keze munkáját dicséri. A rajzok nemcsak kiegészítik az egyes passzusokat, hanem a könyv humorszintjét is jócskán megemelik. A Tihamér füveskönyve könnyed nyári olvasmány, ami a strandon is jó szolgálatot tehet napozás közben, de akár két a kerti munka – mondjuk, a gyomirtás meg a locsolás – közé is beilleszthető pár oldal, és ha a termés nem olyan jó, mint vártuk, akkor akár még enyhet is nyújthat a bosszankodással szemben, és hitet adhat, hogy legközelebb majd jobban sikerül. 

Tihamér füveskönyve – Amitől a fű sem nő


  • Írta: Mihály Marci
  • Illusztrálta: Karácsonyi Panka
  • Open Books
  • 160 oldal
  • 4999 Ft 

 

Címkék